Care sunt valorile considerate normale pentru profilul lipidic?

Nu există acelaşi obiectiv pentru toţi indivizii. La același nivel de colesterol, în funcţie de riscul cardiovascular asociat al fiecărui individ şi de antecedentele acestuia în ceea ce priveşte afecţiunile cardiovasculare (adică dacă a suferit un infarct miocardic, a fost dilatat transluminal cu montare de stent sau a suferit un bypass aortocoronarian), valorile considerate normale pentru colesterol şi trigliceride sunt diferite. Astfel, nivelul ideal de colesterol, care depinde și de trecutul fiecăruia, poate varia între 1g/l si 2,2g/l.

Nu este vorba de o eroare dacă, deşi aveţi aceeaşi valoare a colesterolului ca și vecinul dvs, dvs. primiți un tratament și el nu.

 

Ce este dislipidemia?

Bolile cardiovasculare sunt cauzate de o creștere a aglomerărilor de grăsime și colesterol în vasele de sânge. Odată cu înaintarea în vârstă, vasele de sânge se uzează şi devin mai rigide iar colesterolul se depune mult mai ușor pe pereții arterelor. Astfel, cu timpul, vasele de sânge se îngustează micșorând capacitatea inimii de a pompa suficient sânge în tot organismul, iar dacă se produce blocarea completă a vasului datorită aglomerărilor de grăsime și colesterol apare infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Colesterolul nu este însă nociv în complexitatea sa, fiind o componentă esenţială în desfășurarea metabolismului celulelor organismului, însă atunci când este în exces datorită unei alimentații neadecvate sau a unei afecțiuni metabolice, acesta poate favoriza îngustarea și ulterior blocarea vaselor de sânge.

 

Care este un profil lipidic normal din punct de vedere al riscului cardiovascular?

Pentru reducerea scorului de risc cardiovascular și realizarea obiectivelor prevenției primare și secundare, ținta primară o reprezintă colesterolul rău (LDL-colesterol). Astfel, limitele între care trebuie menținut acesta sunt diferite în funcție de categoria de risc al individului respectiv:

  • la pacienții cu risc foarte înalt (inclusiv cei cu diabet zaharat) ținta pentru LDL colesterol este sub 55 mg/dL (1,4mmol/L) sau o reducere cu peste 50% din valoarea inițială dacă valoarea de la care se pornește este între 55-70 mg/dL;
  • la pacienții cu risc înalt inclusiv cei cu diabet zaharat) ținta pentru LDL colesterol este sub 70 mg/dL(1,8mmol/L) sau o reducere cu >50% dacă valoarea de la care se pornește este între 70-100 mg/dL (1,8 și 2,6 mmol/L);
  • la pacienții cu risc moderat ținta pentru LDL colesterol este sub 100 mg/dL (2.6 mmol/L);
  • la pacienții cu risc scăzut ținta pentru LDL colesterol este sub 116 mg/dL (3 mmol/L)

În ceea ce privește colesterolul bun (HDL-Colesterol), nu este definită o țintă de atins, dar se consideră că valoarea de peste 40 mg/dL (1,0 mmol/L) la bărbați și peste 45 mg/dL (1,2 mmol/L) la femei indică un risc cardiovascular scăzut.

De asemenea, pentru valoarea trigliceridelor nu este definită o țintă de atins, dar atunci când nivelul seric al acestora este sub 150 mg/dL (<1,7 mmol/L) indică un risc cardiovascular scăzut, iar valorile mai mari sugerează necesitatea verificării altor factori de risc (pentru estimarea riscului global). Dacă acesta este ridicat, se recomandă tratament cu statine pentru reducerea trigliceridelor sub 150mg/dL.

Studii recente au demonstrat că cea mai benefica schimbare în viața oricărui individ este renunțarea la sedentarism și încorporarea în programul zilnic a unei activități fizice. Poate mai mult decât alimentația sănătoasa și evitarea celorlalți factori de risc, sportul este cel care menține integritatea vaselor și a inimii.

Blogul nostru Cum începem să desfășurăm o activitate fizică? vă spune mai multe

Veniți să vă antrenați în siguranță la Cardioclass!

Clinica Cardioclass nu este doar o clinică medicală obişnuită, ne mândrim cu un spațiu generos dedicat antrenamentului sub supraveghere medicală, dotat cu cele mai moderne echipamente. Antrenamentele şi şedinţele de recuperare se desfăşoară  sub supravegherea medicului/antrenorului personal, într-o atmosferă relaxată şi motivantă. Se lucrează individual sau, după caz, în grupuri restrânse (2-3 persoane).