Alegând să mâncaţi sănătos puteţi preveni afecţiunile cardiovasculare şi complicaţiile acestora. Corelați aportul de calorii din alimentaţia sănătoasă cu activitatea fizică pentru beneficii optime. Alimentația recomandată tuturor, dar adresată în mod special celor cu risc crescut de evenimente cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) presupune în principal reducerea la minim a consumului de grăsimi alimentare, mai ales cele animale și creșterea ponderii meselor pe bază de fructe, legume și cereale integrale;

 

Alimente permise fără restricții:

  • Carne de pui sau curcan fără piele, pește slab cu carne albă, precum cod, păstrăv, știucă, carne de struț de 2-3 ori pe săptămână – se consumă preferabil fierte sau fripte pe grătar sau la cuptor, fără adaos de ulei;

 

 

  • Ouă: 1-2 pe săptămână;
  • Iaurt degresat, lapte degresat, brânza de vaci degresată cu masură – pot fi înlocuite cu lapte de soia;
  • Grăsimi: ulei de măsline presat la rece, ulei din sâmburi de măsline, 1-2 linguri pe zi adăugate în salate și în mâncare, la sfârșit;
  • Cereale: fulgi de cereale – orez, orz, secară, mei, pâine din faină de soia, paste făinoase din orez;

  • Legume: salată verde, gulii, ceapă, nap, fasole verde, morcovi, țelină, castravete, andive, urzici, spanac, macriș, ciuperci, sparanghelul, ardei gras, dovlecei, praz, varză, roșii, măsline;
  • Fructe: ananas, mere, grapefruit, lamâi, portocale, kiwi, pepene, piersici, pere, caise, cireșe, vișine, smochine, afine, curmale;
  • Fructe oleaginoase – nuci, alune, arahide, fistic;

  • Condimente aromate: busuioc, mărar, dafin, chimion, patrunjel, salvie, mentă, cimbru, șofran;
  • Condimente picante sau acre, oțet în cantități moderate;
  • Murături în oțet (gogoșari, castraveciori) în cantități mici;

  • Ceaiuri: coada calului, soc, mătase de porumb, maceșe, ceai verde, păducel, coada șoricelului – 1-2 cești pe zi, preferabil îndulcit cu miere sau îndulcitori;
  • Băuturi: 2-3 litri lichid/zi – din ceaiuri, supe de zarzavat cu ceapă, apă plată, suc natural de fructe;
  • Miere – 1 linguriță pe zi.

Alimente interzise sau permise în cantități foarte mici:

  • Carne de porc și de vită, carne de animal tânăr, carne de gâscă, rață, miel, oaie;

  • Viscere, creier, momițe, mezeluri, cârnați, picioare de porc, capete de vită, piftie, supe de carne;

 

  • Conserve de orice fel, sosuri leguminoase – fasole uscată, linte, mazăre –concentrate de roșii;
  • murături în saramură (gogonele, conopidă, morcovi, varză…);

  • maioneză, muștar, coca-cola, ape carbogazoase;
  • legume făinoase  – cartofi, porumb;

  • brânzeturi grase, lactate nedegresate, smântână, unt;

  • pește gras de apă dulce scrumbii, sardele, heringi, somn, crap, pește afumat;
  • înghețată, prăjituri, produse de patiserie.