Ecografia Doppler venoasă

Ce este ecografia Doppler venoasă?

Ecografia Doppler venoasă este o metodă de diagnostic care, similar altor tipuri de ecografie, se bazează pe folosirea ultrasunetelor pentru a vizualiza venele periferice.

De ce se face ecografia Doppler venoasă? Care sunt beneficiile și indicațiile ecografiei Doppler venoase?

Ecografia Doppler venoasă permite vizualizarea sistemului venos de la nivelul membrelor superioare și inferioare, furnizând astfel un diagnostic de acuratețe al varicelor hidrostatice (boala varicoasă), al tromboflebitei superficiale și profunde, al trombozei venoase. De asemenea, această investigație este utilă pentru urmărirea pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală care se adresează sistemului venos (safenectomie) sau o procedură percutană pentru rezolvarea insuficienței venoase (laser, fotocoagulare) precum și pentru evaluarea sistemului venos înainte de operația de bypass aortocoronarian.

 

Ce riscuri presupune ecografia Doppler venoasă?

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler venoasă nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar.

 

Cum trebuie să vă pregătiți ecografia Doppler venoasă?

Investigația este ușor de efectuat (nu necesită nicio pregătire specială prealabilă, puteți mânca, vă puteți lua medicamentele și puteți consuma lichide înainte de investigație). De asemenea, ecografia Doppler venoasă se poate efectua în orice moment al zilei și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacient.

În ce constă ecografia Doppler venoasă?

Ecografia Doppler venoasă presupune plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete (transductor) la nivelul venelor de la membrele superioare și inferioare în punctele de elecție (unde venele sunt mai superficiale și pot fi vizualizate mai ușor). Astfel, medicul poate să vizualizeze pe monitor sistemul venos superficial sau profund și poate identifica eventualele anomalii morfologice sau funcționale de la nivelul acestora (dilatații varicoase, prezența de trombi, valvule insuficiente, șamd.).

Investigația durează aproximativ 20 minute, se poate efectua în orice moment al zilei, poate fi repetată de oricâte ori este necesar fără să prezinte niciun risc. În timpul investigației vi se va solicita să vă întindeți pe spate sau pe o parte și să flectați (îndoiți) membrele superioare sau inferioare în funcție de ce segment venos se urmărește a fi vizualizat. Uneori medicul vă poate solicita să vă ridicați în picioare pentru a vizualiza mai bine continența valvulelor venoase.

La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice, permițând vizualizarea pereților venoși, a valvulelor venoase și a eventualilor trombi de la nivelul acestora. Examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severității insuficienței venoase.

Care sunt rezultatele ecografiei Doppler venoase?

După investigație veți primi rezultatul în format tipărit  pe care va fi specificată o descriere a morfologiei sistemului venos examinat, a prezenței insuficienței venoase precum și a existenței trombilor (cheagurilor) la nivelul acestora. Dacă medicul va considera de cuviință, veți primi și imagini ale venelor vizualizate, mai ales dacă acestea prezintă trombi și rezultatul este anormal. Atunci când solicitați puteți primi și o înregistrare în format digital a examinării ecografice.

De 10 ani Cardioclass vă învață cum să vă păstrați inima sănătoasă

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București