Ce conțin și cum funcționează vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în prezent în România (Pfizer/BioNTech și Moderna)?

Ambele vaccinuri sunt vaccinuri pe bază de ARN mesager (mARN) înconjurat de particule de lipide pentru a-l proteja. Așa cum îi spune numele, ARN-ul mesager conține informație privind proteina țepușă (spike) de pe suprafața virusului SARS-COV-2, cel care produce COVID-19. Proteina spike este cea care face ca virusul să pătrundă în celulele corpului uman și să producă COVID-19.

Odată ajuns în corpul uman, ARN-ul transmite ribozomilor (făbricuțe ce produc proteine în celulele organismului) informația despre cum să producă proteina țepușă (mai ales celulelor de la locul de injectare a vaccinului). Această proteină țepușă produsă de celulele noastre după vaccinare va ieși din celule și va fi folosită de sistemul imunitar pentru a se antrena în a recunoaște virusul SARS-COV-2 și a produce anticorpi împotriva lui.

La o întâlnire viitoare cu virusul sistemul imunitar va ști să îl recunoască, va avea deja anticorpi pentru a-l neutraliza și va avea deja instrucțiunile pentru a produce rapid alți anticorpi dacă este nevoie. Astfel, este prevenită îmbolnăvirea de COVID.

VACCINUL NU CONȚINE VIRUS ȘI NU NE POATE ÎMBOLNĂVI!

VACCINUL NU POATE PĂTRUNDE ÎN ADN-UL NOSTRU ȘI NU ÎL POATE MODIFICA!

A fost vaccinul cercetat suficient de către medici?

DA! Au fost respectate toate etapele obligatorii ca și în cazul celorlalte vaccinuri care se administrează deja copiilor sau adulților de mulți ani. Dezvoltarea acestor vaccinuri în timp atât de scurt a fost posibilă deoarece tehnologia deja exista și era studiată în încercarea de a preveni alte boli infecțioase (Ebola) sau de a trata cancerul. De asemenea, guvernele lumii au contribuit financiar și s-a scurtat timpul necesar căutării fondurilor necesare cercetării.

În cercetările medicale au fost incluse peste 40.000 persoane în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech și peste 28.000 persoane în cazul vaccinului Moderna. Prin comparație, în cazul unui vaccin antigripal utilizat în acest sezon, acesta a fost cercetat de către medici pe 7.359 persoane (copii și adulți).

În cercetările ambelor vaccinuri împotriva COVID-19 au fost incluse și câteva mii de persoane cu boli cardiovasculare, boli pulmonare, obezitate, valori crescute ale tensiunii arteriale sau cu diabet tip1, tip 2 și diabet gestațional.

Sunt sigure vaccinurile împotriva COVID-19?

Efectele adverse cunoscute până în prezent sunt similare celor determinate de administrarea altor vaccinuri însă apar mai frecvent: durere și roșeață la locul de injectare a vaccinului, febră, frisoane, oboseală, dureri musculare, dureri articulare, cefalee (dureri de cap). Aceste efecte adverse sunt ușoare sau moderate și durează câteva zile după vaccinare.

Este recomandată vaccinarea împotriva COVID-19 persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare? Care sunt beneficiile vaccinării?

Da, este recomandat să vă vaccinați împotriva COVID-19 dacă aveți o boală cardiovasculară întrucât sunteți la risc crescut de a face forme moderate și severe de COVID-19. Aceste forme moderate și severe însemnă un risc crescut de a ajunge la terapie intensivă, de a deceda sau de a rămâne cu sechele după COVID. Aceste sechele pot fi dificultăți de respirație, probleme la nivelul ficatului, oboseală, cheaguri de sânge care migrează în creier sau plămâni sau care se formează în inimă și produc infarct.

– Vaccinul Pfizer/BioNTech previne 94% din formele de COVID-19 simptomatice

– Vaccinul Moderna previne 90% din formele de COVID-19 simptomatice

Vaccinul oferă protecție maximă începând cu 7 zile după a doua doză de vaccin. Astfel, nu lăsați garda jos și protejați-vă folosind măști și rugând și persoanele din jurul dumneavoastră să le poarte.

Persoanele cu boli cardiovasculare pot beneficia de vaccinurile împotriva COVID-19 în etapa a 2-a de vaccinare. Vaccinul Pfizer este recomandat persoanelor cu vârsta ≥16 ani, iar vaccinul Moderna≥18 ani .

Este permisă vaccinarea împotriva COVID a persoanelor cu alergii?

  1. Persoanele alergice se pot vaccina fără probleme întrucât toți pacienții sunt monitorizați pentru reacții alergice la vaccin pentru 15 minute după vaccinare.

NU se pot vaccina persoanele care au avut anterior șoc anafilactic sau forme similare de alergie severă. Medicul de la centrul de vaccinare vă va contraindica vaccinarea în acest caz.

 Trebuie să mă vaccinez împotriva COVID dacă am avut COVID-19?

Majoritatea persoanelor care au avut COVID-19 au anticorpi care îi protejează de reinfectare pentru maxim 3 luni. Dar titrul de anticorpi (IgG) obținut după boală este mult mai mic decât în cazul vaccinării. O mică parte dintre cei infectați nu dezvoltă anticorpi după boală. Vaccinul împotriva COVID-19 oferă protecție pe o perioadă mai lungă. Încă nu este cunoscută durata acestei protecții dar, din ce știm până în prezent, este de cel puțin 120 zile.  În prezent în România se recomandă amânarea vaccinării împotriva COVID-19 până la 1-3 luni după boală.

 Mă pot vaccina dacă sunt răcit și am febră?

NU. Va trebui să așteptați ca răceala și febra să treacă și apoi vă puteți vaccina.

Consumul de alcool după vaccinarea anti-COVID

Persoanele care se vaccinează împotriva coronavirusului ar trebui să evite consumul de alcool în perioada aferentă vaccinării, deoarece acesta poate reduce semnificativ răspunsul imun al organismului, ceea ce ar putea face ca vaccinul să fie ineficient. Nu este vorba însă de interdicția completă a consumului de alcool în toată luna din timpul vaccinării (prima doză plus rapel) ci doar de limitarea consumului până când organismul își formează propriul răspuns imun la infecția cu coronavirus. Alcoolul consumat excesiv poate reduce semnificativ imunitatea și, prin urmare, reduce eficacitatea vaccinării.