Toate informațiile postate referitoare la vaccinarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare se bazează pe experiența acumulată în peste 25 de ani de activitate în diagnosticul, tratarea și monitorizarea acestor maladii și sunt concordante cu recomandările Societății Europene de Cardiologie, Societății Române de Cardiologie si ale Ministerului Sănătății.

Vaccinarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare care nu iau tratament antiagregant plachetar (Aspenter, Aspirin cardio, ThromboAss, Clopidogrel, Plavix, Trombex, Ticagrelor, Brilique, Brilinta, Pragugrel,Effient, Bewim) sau anticoagulant (Sintrom, Trombostop, Marcumar sau alți derivați cumarinici, Eliquis, Xarelto, Pradaxa) se poate face fără precauții deosebite, ca în cazul oricărei alte persoane sănătoase.

NU întrerupeți tratamentul pentru hipertensiune sau pentru alte boli cardiovasculare prescris de medicul cardiolog înainte de vaccinare.

Am voie să mă vaccinez și ce măsuri de precauție sunt necesare dacă urmez tratament anticoagulant cronic cu antivitamine K (Sintrom, Trombostop, Marcumar…)?

DA, aveți voie să vă vaccinați chiar dacă urmați tratament anticoagulant cronic cu Sintrom sau Trombostop, deși pe toate recomandările pe care le-ați primit până acum scrie să evitați injecțiile intramusculare.

Pentru vaccinurile folosite impotriva virusului SARS-COV2, respectiv vaccinul COVID-19 mARN BNT162b2 Pfizer BioNTech si vaccinul AstraZeneca COVID-19, se recomandă DOAR administrarea intramusculară, la nivelul umărului, nefiind menționată administrarea subcutanată.

Sunt necesare însă niște măsuri de precauție pentru a evita formarea unui hematom (colecție de sânge) la locul injecței.

Nu trebuie să întrerupeți tratamentul anticoagulant, întrucât întreruperea acestuia poate duce la accidente vasculare cerebrale, blocarea (colmatarea) protezelor mecanice valvulare, tromboze venoase profunde, thromboembolism pulmonar.

Astfel, primul pas constă în recoltarea/dozarea INR-ului cu 1-2 zile înainte de vaccinare. Ca să riscați cât mai puțin, valoarea optima a INR-ului în momentul vaccinării trebuie să reprezinte limita inferioară a intervalului terapeutic recomandat pentru motivul anticoagulării dvs astfel:

 – dacă luați Sintrom/Trombostop pentru că aveți o proteză valvulară metalică în poziție mitrală sau o combinație de proteze (mitrală, aortică și/sau tricuspidiană) INR-ul optim la vaccinare este între 3 și 3.5 (preferabil în jur de 3);

– dacă luați Sintrom/Trombostop pentru că aveți o proteză valvulară metalică în poziție aortică INR-ul optim la vaccinare este între 2.5 și 3;

– dacă luați Sintrom/Trombostop pentru că aveți fibrilație atrială sau tromboză venoasă INR-ul optim la vaccinare este între 2 și 2.5.

Dacă INR-ul recoltat în preziua vaccinării este mai mare decât 3 este de preferat să reprogramați vaccinarea peste 1 săptămână, timp în care reduceți corespunzător doza de anticoagulant, așa cum vă va recomanda cardiologul curant. Repetați din nou INR-ul în preziua vaccinării și dacă a ajuns între limitele menționate, vă puteți vaccina în siguranță.

În ziua vaccinării anunțați persoana care urmează să vă vaccineze că urmați tratament anticoagulant cu Sintrom sau Trombostop și arătați ultimul INR. Astfel, aceasta va folosi seringi cu ac fin, cum ar fi cele cu calibrul acului de 23 sau 25. 

După terminarea injectării este bine să țineți apăsat FĂRĂ să frecați tamponul la nivelul locului de puncție pentru minim 2 minute (preferabil 5 minute).

Astfel, dacă respectați aceste măsuri minime de precauție probabilitatea de a dezvolta un hematom (colecție de sânge) la locul injecției scade, totuși trebuie să știți că acest poate să apară. În situația în care se formează un hematom, aplicați gheață local, ungeți locul cu Lioton gel/Alle gel/ Gel de arnică și contactați cardiologul curant.

Atenție, dacă se formează un hematom, acesta poate antrena modificări ale INR-ului astfel incât este bine să repetați INR-ul după 2-3 zile de la constituirea acestuia.

Am voie să mă vaccinez și ce măsuri de precauție sunt necesare dacă urmez tratament anticoagulant cronic cu anticoagulante orale directe noi (apixaban-Eliquis, rivaroxaban-Xarelto, dabigatran-Pradaxa)?

DA, aveți voie să vă vaccinați chiar dacă urmați tratament anticoagulant cronic cu Eliquis, Xarelto sau Pradaxa, deși pe toate recomandările pe care le-ați primit până acum scrie să evitați injecțiile intramusculare.

Sunt necesare însă niște măsuri de precauție pentru a evita formarea unui hematom (colecție de sânge ) la locul injecței.

Nu trebuie să întrerupeți tratamentul anticoagulant, întrucât întreruperea acestuia poate duce la accidente vasculare cerebrale, tromboze venoase profunde, thromboembolism pulmonar.

NU este necesar să recoltați INR-ul înainte de vaccinare și în nicio altă situație întrucât aceste medicamente au alt mecanism de acțiune fără să influențeze INR-ul.

În ziua vaccinării anunțați persoana care urmează să vă vaccineze că urmați tratament anticoagulant cu Eliquis, Xarelto sau Pradaxa. Astfel, aceasta va folosi seringi cu ac fin, cum ar fi cele cu calibrul acului de 23 sau 25.

După terminarea injectării este bine să țineți apăsat FĂRĂ să frecați tamponul la nivelul locului de puncție pentru minim 2 minute (preferabil 5 minute).

Astfel, dacă respectați aceste măsuri minime de precauție probabilitatea de a dezvolta un hematom (colecție de sânge) la locul injecției scade, totuși trebuie să știți că acest poate să apară. În situația în care se formează un hematom, aplicați gheață local, ungeți locul cu Lioton gel/Alle gel/ Gel de arnică și contactați cardiologul curant.

Am voie să mă vaccinez și ce măsuri de precauție sunt necesare dacă urmez tratament antiagregant cronic (acid acetilsalicilic – Aspenter, Aspirin cardio, ThromboAss… clopidogrel – Plavix, Trombex ticagrelor – Brilique, Brilinta; pragugrel – Effient, Bewim)?

DA, aveți voie să vă vaccinați chiar dacă urmați tratament antiagregant plachetar cu Aspenter, Aspirin cardio, ThromboAss, Clopidogrel, Plavix, Trombex, Ticagrelor, Brilique, Brilinta; Pragugrel, Effient, Bewim fără precauții deosebite.

Probabilitatea de a dezvolta un hematom (colecție de sânge ) la locul injecței este foarte mică, cel mult puteți să vă învinețiți local.

Nu trebuie să întrerupeți tratamentul antiagregant, întrucât întreruperea acestuia poate duce la infarct miocardic, tromboză de stent, accidente vasculare cerebrale,

NU este necesar să recoltați INR-ul înainte de vaccinare și în nicio altă situație întrucât aceste medicamente au alt mecanism de acțiune fără să influențeze INR-ul.

În ziua vaccinării anunțați persoana care urmează să vă vaccineze că urmați tratament antiagregant cu Aspenter, Aspirin cardio, ThromboAss, Clopidogrel, Plavix, Trombex, Ticagrelor, Brilique, Brilinta; Pragugrel, Effient, Bewim. Astfel, aceasta va fi mai prudentă și atentă să nu nimerească un vas de sânge, și va folosi eventual seringi cu ac mai fin.

După terminarea injectării este bine să țineți apăsat FĂRĂ să frecați tamponul la nivelul locului de puncție pentru mai mult timp decât celelalte personane, respectiv aproximativ 2-3 minute.

Vă puteți învineți la locul de puncție dar nu trebuie să vă speriați, vânătaia se ve resorbi în câteva zile. Deși probabilitatea de a dezvolta un hematom (colecție de sânge) la locul injecției la pacienții cu tratament antiagregant este foarte redusă, totuși trebuie să știți că acest poate să apară. In situația foarte puțin probabilă în care se formează un hematom, aplicați gheață local, ungeți locul cu Lioton gel/Alle gel/ Gel de arnică și contactați cardiologul curant.