Monitorizarea telemetrică EKG

Ce este monitorizarea telemetrică EKG?

Monitorizarea telemetrică EKG presupune înregistrarea activității electrice a inimii pacientului la distanță, sub forma unui traseu electrocardiografic (EKG) cu durată variabilă în funcție de modul de setare (de maxim 3 minute), atunci când acesta se află în viaţa de zi cu zi şi este simptomatic (acuză palpitații, durere în piept, amețeală șamd). Spre deosebire de monitorizarea ambulatorie EKG care presupune monitorizarea continuă pe o durată limitată de timp (Holter) sau mai lungă, monitorizarea telemetrică EKG înregistrează electrocardiograma wireless doar în momentul în care pacientul este simptomatic. Astfel, sunt surprinse tulburările de ritm care apar mai rar, fără ca pacientul să poarte vreun electrod sau aparat lipit pe torace. Durata monitorizării telemetrice EKG este de 7-14 zile sau mai mult, depinzând de simptomatologia pacientului (este recomandabil, pentru o concluzie fermă, ca acesta să fie simptomatic de cel puțin 3 ori).

De ce se face monitorizarea telemetrică EKG? Care sunt beneficiile și indicațiile monitorizării telemetrice EKG?

 Monitorizarea telemetrică EKG este recomandată pentru diagnosticarea și evaluarea severității aritmiilor (tulburărilor de ritm) cardiace și a tulburărilor de conducere intermitente care apar rar și pacientul este simptomatic şi care nu sunt surprinse în timpul unei monitorizari ambulatorii (Holter) pe 24 sau 48 de ore. De asemenea, în cazul pacienţilor care prezintă simptome precum palpitațiile sau pierderi de cunoștință (sincope) monitorizarea telemetrică EKG este utilă pentru evidenţierea modificărilor electrocardiografice care stau la baza acestor simptome.

O altă indicaţie mai specială a monitorizării telemetrice EKG constă în urmărirea la distanță prin servicii de telemetrie a pacienţilor cu tulburări de ritm, boală cardiacă ischemică, cardiostimulare permanentă sau cu insuficiență cardiacă.

Ce riscuri presupune monitorizarea telemetrică EKG?

Această investigaţie este sigură, neinvazivă, fiind lipsită de riscuri și contraindicaţii.

Cum trebuie să vă pregătiți pentru monitorizarea telemetrică EKG?

Monitorizarea telemetrică EKG nu necesită o pregătire specială a pacientului și se poate efectua în orice moment al zilei, iar pacientul nu trebuie să-şi întrerupă medicamentaţia înainte de această investigaţie. Dacă aveți un telefon inteligent este bine să îl aduceți cu dumneavoastră pentru a seta aparatul să transmită date direct prin acesta.

În ce constă monitorizarea telemetrică EKG?

Înregistrarea activității electrice a cordului se face prin intermediul unui dispozitiv de mici dimensiuni pe care îl lipiți de torace atunci când acuzați simptomele care vă deranjează și care transmite prin Bluetooth electrocardiograma din momentul respectiv.

Care sunt rezultatele monitorizării telemetrice EKG?

La sfârsitul perioadei de monitorizare sau periodic, la intervale regulate dacă beneficiați de un serviciu de telemedicină, medicul cardiolog va evalua evenimentele înregistrate în concordanță cu simptomele pe care le-ați acuzat şi va edita un rezultat sau va face modificări în schema terapeutică în funcție de necesități.

Interpretarea înregistrării furnizate de aparat şi stabilirea rezultatului pot fi uneori destul de laborioase (la pacienţii cu multiple tulburări de ritm sau de conducere). Rezultatul poate fi înmânat pacientului după un interval de aproximativ 24 ore din momentul predării aparatului, în funcție de numărul și gravitatea evenimentelor înregistrate.

De 10 ani Cardioclass vă învață cum să vă păstrați inima sănătoasă

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București