Tahicardia posturală

 

Ce este tahicardia posturală?

Tahicardia posturală reprezintă o condiție rar intâlnită, caracterizată printr-o creștere importantă a frecvenței cardiace într-un interval de 10 minute de la schimbarea poziției corpului de la așezat la ridicat sau de la ortostatism la așezat sau culcat, asociată cu simptome ca fatigabilitate, amețeală, palpitații sau scurtarea respirației. Această reacție este cunoscută ca intoleranță la poziția ortostatică iar diagnosticul se pune dacă există fie o creștere a frecvenței cardiace mai mare de 30 bătăi per minut sau o frecvență cardiacă mai mare de 120 bătăi per minut la trecerea din poziția șezut sau culcat (clinostatism) la poziția în picioare (ortostatism).

Simptomele asociate pot varia de la ușoare la severe dar pot fi foarte supărătoare și pot avea un impact major asupra vieții de zi cu zi. Vestea bună este că această condiție poate fi corect tratată, cu ameliorarea netă a calității vieții.

Care sunt simptomele tahicardiei posturale? Este tahicardia posturală periculoasă?

Unul dintre cele mai importante simptome este fatigabilitatea sau oboseala extremă care interferă cu viața de zi cu zi. Amețeala, palpitațiile sau scurtarea respirației, senzația de cap mare, până la episoade de lipotimie sau pierderea cunoștinței.

Simptomele pot apărea uneori fără factori declanșatori (schimbarea poziției) și pot face viața de zi cu zi un calvar fiind dificil pentru pacient să facă lucruri obișnuite ca îmbrăcatul, dușul sau mersul la serviciu și de aceea mulți asociază depresie și anxietate și pot fi etichetați ca având atacuri de panică. Totuși, e important să rețineți că, deși simptomele tahicardiei posturale pot fi foarte alarmante, aceasta nu este periculoasă sau amenințătoare de viață.

Care sunt cauzele tahicardiei posturale?

Oricine poate dezvolta potențial această condiție dar tahicardia posturală este mai frecventă la femei și la tineri între 15-25 ani, cu ameliorarea simptomelor odată cu înaintarea în vârstă. Poate fi precipitată de anumite condiții care afectează funcționarea corectă a sistemului nervos autonom (ca digestia, transpirația excesivă…). Aceste condiții pot favoriza creșterea frecvenței cardiace la schimbarea poziției corpului. De fapt, este normal ca frecvența cardiacă să crească puțin atunci când ne ridicăm în picioare pentru a menține aportul de sânge bogat în oxigen și substanțe nutritive la nivelul creierului și al inimii. Dar, la pacienții cu tahicardie posturală, această reacție fiziologică este anormală, pentru că sistemul nervos autonom nu raspunde normal și astfel apare o scădere bruscă a aportului de sânge la nivelul inimii și al creierului. Acest lucru determină o creștere excesivă a frecvenței cardiace pentru a compensa acest lucru și coincide cu niveluri ridicate în sânge ale hormonului stresului, norepinefrina. Deși există numeroase teorii, este încă neclar de ce acest fenomen se întamplă doar la anumiți indivizi, Una dintre acestea stipulează că, din varii motive, corpul nu reușește să pompeze eficient sângele înapoi la inimă, datorită volumului sangvin prea mic sau că nervii care coordonează acest proces nu funcționează corect.

Cum se diagnostichează tahicardia posturală?

Diagnosticul se face deseori prin excluderea altor cauze posibile prin analize de sânge, electrocardiograma de repaus (EKG), ecocardiografie, monitorizare ambulatorie (Holter) EKG sau test de efort pe covor rulant. Dupa excluderea altor afecțiuni, diagnosticul de certitudine se pune cu testul mesei înclinate ‘tilt table test’. Aceasta presupune măsurarea pulsului și a tensiunii în timp ce pacientul stă întins pe o masă care este ulterior ridicată la verticală sau înclinată.

Cum se tratează tahicardia posturală?

Cheia tratamentului pentru majoritatea pacienților constă în schimbarea stilului de viață. Rareori este nevoie de tratament medicamentos. Este nevoie însă de timp și răbdare pentru a descoperi metodele care se potrivesc fiecărui individ în parte și de aceea medicul vă va sfătui pe fiecare în parte până va găsi cea mai bună soluție pentru fiecare pacient.

Exista câteva tratamente cheie pentru tahicardia posturală:

  • Exercițiul fizic: urmarea unui program structurat de exerciții fizice pentru minimum 3 luni sub supraveghere medicală ameliorează net simptomatologia. Activitatea fizică regulată reglează nivelul de energie și starea de bine cu ameliorarea funcționării sistemului nervos autonom;
  • ciorapi compresivi: purtarea de ciorapi compresivi la nivelul picioarelor ajută la întoarcerea sângelui prin sistemul venos la nivelul inimii și reduce din presiunea asupra acesteia;
  • dieta și hidratarea eficientă: hidratarea eficientă poate fi foarte importantă întrucât crește volumul sangvin și favorizează întoarcerea sângelui la inimă. În ceea ce privește dieta, este de preferat să luați mese mici și dese, să nu vă supraalimentați la o singură masă și să mâncați echilibrat, sănătos;
  • medicația: când doar schimbarea stilului de viață nu este suficientă sau simptomele sunt severe, poate fi necesar tratamentul medicamentos. Acesta ajută la reglarea frecvenței cardiace, sau crește cantitatea de fluid la nivelul organismului favorizând ca inima să se contracte mai eficient;
  • eliminarea stresului: este foarte important în aceasta afecțiune să vă faceți timp pentru odihnă, relaxare și să evitați privarea de somn.

Ce presupune urmărirea unui pacient cu tahicardie posturală?

Afecțiunea este o aritmie a cărei evoluție este grevată de perioade de ameliorare și de control al simptomatologiei și de perioade de agravare, și, din acest motiv, este foarte importantă legatura cu medicul cardiolog care va adapta tratamentul în funcție de cerințele fiecăruia.

Astfel, consultul cardiologic complet (care include electrocardiograma de repaus și ecocardiografia) trebuie repetat la intervalul de timp stabilit de medicul cardiolog (de obicei la 3 luni sau mai des dacă este vorba de o agravare a simptomatologiei și a frecvenței crizelor de tahicardie).

Monitorizarea ambulatorie periodică a electrocardiogramei este necesară pentru controlul eficient al frecvenței cardiace, ca și monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, dacă sunteti hipertensiv, pentru a obține un grafic tensional normal. De acemenea, consultațiile online și serviciile de telemedicină sunt foarte utile pentru urmărirea corectă a acestor pacienți.

Ascultați sfaturile pe care le primiți de la cardiologul dvs, nu întrerupeți tratamentul fără să cereți acordul acestuia. Nu amânați consulturile cardiologice periodice chiar dacă vă simțiți bine! Medicația cardiovasculară nu este prescrisă pe viață, dozele de medicament trebuie adaptate în funcție de evoluția fiecăruia și o evaluare corectă, făcută la timp vă poate salva viața.

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București