Ecografia Doppler arterială periferică

Ce este ecografia Doppler arterială periferică?

Ecografia Doppler arterială periferică este o metodă de diagnostic care, similar altor tipuri de ecografie, se bazează pe folosirea ultrasunetelor pentru a vizualiza arterele periferice (arterele care irigă membrele, arterele renale, șamd).

Ecografia Doppler vasculară se adresează fie sistemului arterial periferic (când poartă numele de ecografie Doppler arterială) sau sistemului venos periferic (când poartă numele de ecografie Doppler venoasă). Ambele tipuri de ecografie Doppler vasculare (arterială sau venoasă) se pot efectua la nivelul sistemului vascular al membrelor superioare sau inferioare.

De ce se face ecografia Doppler arterială periferică? Care sunt beneficiile și indicațiile ecografiei Doppler arteriale periferice?

Ecografia Doppler arterială periferică permite vizualizarea sistemului arterial de la nivelul membrelor superioare și inferioare, furnizând astfel un diagnostic de acuratețe al arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare (arterită), al sindromului de ischemie periferică acută sau cronică sau permite urmărirea pacienților care au suferit o intervenţie chirurgicală în sfera vasculară (bypass, trombendarerectomie, dezobstrucție arterială cu sonda Fogarty, etc) sau o dilatare transluminală cu balon (angioplastie) cu sau fără montare de stent.

De asemenea, ecografia Doppler arterială periferică este extrem de utilă la pacienții cu diabet zaharat pentru screening în vederea depistării eventualelor îngroșări ale intimei, evidențierea plăcilor de aterom și evaluarea riscului de a dezvolta   arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare (arterită).

Ecografia Doppler de artere renale (foto 3) permite vizualizarea arterelor renale fiind  indicată  în diagnosticul stenozei de artere renale.

 

Ce riscuri presupune ecografia Doppler arterială periferică?

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler arterială periferică nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar. Spre deosebire de alte investigații care presupun folosirea radiațiilor sau injectarea de substanțe de contrast (radiografie, CT, RMN, angioRMN), pătrunderea în sistemul circulator al pacientului prin înțepare (arteriografie) sau în alte cavități cu ajutorul instrumentelor endoscopice (endoscopia, colonoscopia, cistoscopia, etc.), ecografia Doppler arterială periferică

Cum trebuie să vă pregătiți ecografia Doppler arterială periferică?

Investigația este ușor de efectuat (nu necesită nicio pregătire specială prealabilă, puteți mânca, vă puteți lua medicamentele și puteți consuma lichide înainte de investigație). De asemenea, ecografia Doppler arterială periferică se poate efectua în orice moment al zilei și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacient.

În ce constă ecografia Doppler arterială periferică?

Ecografia Doppler arterială periferică presupune plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete (transductor) la nivelul arterelor periferice de la membrele superioare și inferioare în punctele de elecție (unde arterele sunt mai superficiale și pot fi vizualizate mai ușor) sau la nivelul abdomenului, periombilical pentru arterele renale. Astfel, medicul poate să vizualizeze pe monitor arterele periferice sau arterele renale și poate identifica eventualele anomalii morfologice sau funcționale de la nivelul acestora (depuneri de colesterol – plăci de aterom, stenoze – îngustări, ocluzii, viteze de flux crescute, șamd.)

Investigația durează aproximativ 20 minute, se poate efectua în orice moment al zilei, poate fi repetată de oricâte ori este necesar fără să prezinte niciun risc. În timpul investigației vi se va solicita să vă întindeți pe spate sau pe o parte și să flectați (îndoiți) membrele superioare sau inferioare în funcție de ce segment arterial se urmărește a fi vizualizat. Uneori medicul vă poate solicita să vă ridicați în picioare pentru a vizualiza mai bine anumite segmente arteriale.

Un examen complet de ecografie vasculară cuprinde atât examinarea bidimensională cât și examinarea Doppler pulsatil și color.

La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice, permițând vizualizarea pereților vaselor de sânge, constatarea existenței și evaluarea dimensiuniii și a aspectului plăcilor de aterom, evidențierea prezenței trombilor, a unui eventual fald de disecție etc. Examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severității leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, existența ocluziilor la nivelul arterelor periferice etc).

 

Care sunt rezultatele ecografiei Doppler arteriale periferice ? 

După investigație veți primi rezultatul în format tipărit pe care vor fi specificate dimensiunile, vitezele de flux, indicii de rezistivitate a arterelor precum și o descriere a morfologiei acestora, a prezenței eventualelor plăci de aterom sau a existenței stenozelor (îngustări). Dacă medicul va considera de cuviință, veți primi și imagini ale arterelor vizualizate, mai ales dacă acestea prezintă stenoze și rezultatul este anormal. Atunci când solicitați puteți primi și o înregistrare în format digital a examinării ecografice.

De 10 ani Cardioclass vă învață cum să vă păstrați inima sănătoasă

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București