Ce este sindromul metabolic?

Acest sindrom este un grup de tulburări ale metabolismului organismului și include obezitatea abdominală (circumferința taliei crescută), trigliceride ridicate, lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol, colesterolul „bun”) redus, tensiune arterială crescută și valori crescute ale glicemiei. Aceste condiții vă fac mai susceptibili de a dezvolta diabet zaharat, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Descoperit de cercetatorii din medicină relativ recent, sindromul metabolic este o afecțiune deosebit de periculoasă, având cauze clar de natură alimentară și afectând o mare parte din populația globului. Mai puțin întâlnit la persoanele tinere, sindromul metabolic face ravagii în special printre cei trecuți de prima tinerețe și se manifestă prin creșteri nejustificate în greutate sau alte tulburări la nivel metabolic, organismul nemaifiind capabil să gestioneze corect aportul de energie oferit de alimente.

Care sunt cauzele sindromului metabolic?

Alimentația greșită, programul de masă și de odihnă haotic, lipsa de fibre alimentare și de lichide din dietă, abundența de grăsimi precum și abuzul de alcool, cafea și tutun dau complet peste cap metabolismul uman și generează o serie de afecțiuni, unele dintre ele finalizându-se în boli cronice, greu de tratat. În plus, se asociază cu modificări la nivel genetic, în prezent putându-se afirma că un număr însemnat dintre nou-născuți primesc o grea moștenire genetică, în mare parte cauzată și de alimentația greșită a înaintașilor lor.

Ce urmări are sindromul metabolic?

Sindromul metabolic, nediagnosticat și netratat la timp, crește exponențial riscul bolilor de inimă, a diabetului și al anumitor tipuri de cancer, nefiind specific doar persoanelor supraponderale, dar și altor categorii de populație, care nu se alimentează corect și după un program fix de masă.

Cum se tratează sindromul metabolic?

Ca măsuri care trebuie luate pentru a se ameliora aceasta condiție se impune în primul rand trecerea la o dietă de slăbire și detoxifiere a organismului, reducerea la minimum a aportului de grăsimi și sare pentru scăderea tensiunii arteriale, reducerea aportului de zahăr din alimentație pentru un mai bun control al apetitului alimentar, creșterea aportului de legume, verdețuri și fructe cu conținut scăzut de zahăr precum și vizita la medic pentru a se identifica soluțiile optime de scădere a nivelului de colesterol din sânge.

Dieta de slăbire nu va presupune însă și eliminarea completă a grăsimilor din alimentație, ci doar renunțarea la alimentele care conțin grăsimi saturate, fiind totuși nevoie de lactate și brânzeturi degresate, precum și de uleiuri vegetale și legume cu conținut de grăsimi mono și polinesaturate. Dietele cu conținut prea mic de grăsimi, de asemenea pot fi periculoase pentru cei care deja suferă de sindromul metabolic. În strânsă colaborare cu medicul de familie și cu alți medici de specialitate se pot lua și alte măsuri utile de ameliorare a sindromului metabolic însă primordială va fi o dietă echilibrată, cu program fix de servire a meselor, evitarea stresului și odihna, de asemenea după un program fix. Mișcarea fizică ar fi bine să însoțească o dietă echilibrată, plecându-se de la mersul pe jos pentru cel puțin 2 ore pe zi și ajungându-se la practicarea de sporturi ușoare, care nu solicită organismul prea mult.