Ce este sindromul metabolic?

Acest sindrom este un grup de tulbur─âri ale metabolismului organismului ╚Öi include obezitatea abdominal─â (circumferin╚Ťa taliei crescut─â), trigliceride ridicate, lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol, colesterolul „bun”) redus, tensiune arterial─â crescut─â ╚Öi valori crescute ale glicemiei. Aceste condi╚Ťii v─â fac mai susceptibili de a dezvolta diabet zaharat, boli de inim─â ╚Öi accident vascular cerebral.

Descoperit de cercetatorii din medicin─â relativ recent, sindromul metabolic este o afec╚Ťiune deosebit de periculoas─â, av├ónd cauze clar de natur─â alimentar─â ╚Öi afect├ónd o mare parte din popula╚Ťia globului. Mai pu╚Ťin ├«nt├ólnit la persoanele tinere, sindromul metabolic face ravagii ├«n special printre cei trecu╚Ťi de prima tinere╚Ťe ╚Öi se manifest─â prin cre╚Öteri nejustificate ├«n greutate sau alte tulbur─âri la nivel metabolic, organismul nemaifiind capabil s─â gestioneze corect aportul de energie oferit de alimente.

Care sunt cauzele sindromului metabolic?

Alimenta╚Ťia gre╚Öit─â, programul de mas─â ╚Öi de odihn─â haotic, lipsa de fibre alimentare ╚Öi de lichide din diet─â, abunden╚Ťa de gr─âsimi precum ╚Öi abuzul de alcool, cafea ╚Öi tutun dau complet peste cap metabolismul uman ╚Öi genereaz─â o serie de afec╚Ťiuni, unele dintre ele finaliz├óndu-se ├«n boli cronice, greu de tratat. ├Än plus, se asociaz─â cu modific─âri la nivel genetic, ├«n prezent put├óndu-se afirma c─â un num─âr ├«nsemnat dintre nou-n─âscu╚Ťi primesc o grea mo╚Ötenire genetic─â, ├«n mare parte cauzat─â ╚Öi de alimenta╚Ťia gre╚Öit─â a ├«nainta╚Öilor lor.

Ce urm─âri are sindromul metabolic?

Sindromul metabolic, nediagnosticat ╚Öi netratat la timp, cre╚Öte exponen╚Ťial riscul bolilor de inim─â, a diabetului ╚Öi al anumitor tipuri de cancer, nefiind specific doar persoanelor supraponderale, dar ╚Öi altor categorii de popula╚Ťie, care nu se alimenteaz─â corect ╚Öi dup─â un program fix de mas─â.

Cum se trateaz─â sindromul metabolic?

Ca m─âsuri care trebuie luate pentru a se ameliora aceasta condi╚Ťie se impune ├«n primul rand trecerea la o diet─â de sl─âbire ╚Öi detoxifiere a organismului, reducerea la minimum a aportului de gr─âsimi ╚Öi sare pentru sc─âderea tensiunii arteriale, reducerea aportului de zah─âr din alimenta╚Ťie pentru un mai bun control al apetitului alimentar, cre╚Öterea aportului de legume, verde╚Ťuri ╚Öi fructe cu con╚Ťinut sc─âzut de zah─âr precum ╚Öi vizita la medic pentru a se identifica solu╚Ťiile optime de sc─âdere a nivelului de colesterol din s├ónge.

Dieta de sl─âbire nu va presupune ├«ns─â ╚Öi eliminarea complet─â a gr─âsimilor din alimenta╚Ťie, ci doar renun╚Ťarea la alimentele care con╚Ťin gr─âsimi saturate, fiind totu╚Öi nevoie de lactate ╚Öi br├ónzeturi degresate, precum ╚Öi de uleiuri vegetale ╚Öi legume cu con╚Ťinut de gr─âsimi mono ╚Öi polinesaturate. Dietele cu con╚Ťinut prea mic de gr─âsimi, de asemenea pot fi periculoase pentru cei care deja sufer─â de sindromul metabolic. ├Än str├óns─â colaborare cu medicul de familie ╚Öi cu al╚Ťi medici de specialitate se pot lua ╚Öi alte m─âsuri utile de ameliorare a sindromului metabolic ├«ns─â primordial─â va fi o diet─â echilibrat─â, cu program fix de servire a meselor, evitarea stresului ╚Öi odihna, de asemenea dup─â un program fix. Mi╚Öcarea fizic─â ar fi bine s─â ├«nso╚Ťeasc─â o diet─â echilibrat─â, plec├óndu-se de la mersul pe jos pentru cel pu╚Ťin 2 ore pe zi ╚Öi ajung├óndu-se la practicarea de sporturi u╚Öoare, care nu solicit─â organismul prea mult.