Ecografia Doppler de carotide

Ce este ecografia Doppler de carotide?

Ecografia Doppler de carotide este o metodă de diagnostic care, similar altor tipuri de ecografie, se bazează pe folosirea ultrasunetelor pentru a vizualiza arterele carotide extracraniene (arterele care duc sânge la cap).

De ce se face ecografia Doppler de carotide? Care sunt beneficiile și indicațiile ecografiei Doppler de carotide?

Ecografia Doppler carotidiană permite vizualizarea arterelor carotide și subclavii, furnizând astfel un diagnostic de acuratețe al stenozelor carotidiene, al accidentului vascular cerebral ischemic produs prin ocluzia arterelor carotide sau permite urmărirea pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală carotidiană (trombendarerectomie carotidiană cu sau fără plastie de lărgire) sau o dilatare transluminală cu balon (angioplastie carotidiană) cu sau fără montare de stent. De asemenea, ecografia Doppler de carotide este extrem de utilă la pacienții cu risc cardiovascular crescut pentru screening în vederea depistării eventualelor îngroșări ale intimei, calculul indicelui IMT (intima media thickness), evidențierea plăcilor de aterom şi evaluarea riscului de accident vascular cerebral.

 

Ce riscuri presupune ecografia Doppler de carotide?

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler de carotide nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar. Spre deosebire de alte investigații care presupun folosirea radiațiilor sau injectarea de substanțe de contrast (radiografie, CT, RMN, angioRMN), pătrunderea în sistemul circulator al pacientului prin înțepare (arteriografie) sau în alte cavități cu ajutorul instrumentelor endoscopice (endoscopia, colonoscopia, cistoscopia, etc.), ecografia Doppler de carotide poate fi repetată oricât de frecvent fără să afecteze cu nimic pacientul respectiv.

Cum trebuie să vă pregătiți ecografia Doppler de carotide?

Investigația este ușor de efectuat (nu necesită nicio pregătire specială prealabilă, puteți mânca, vă puteți lua medicamentele și puteți consuma lichide înainte de investigație). De asemenea, ecografia Doppler de carotide se poate efectua în orice moment al zilei și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacient.

În ce constă ecografia Doppler de carotide?

Ecografia Doppler de carotide presupune plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete (transductor) pe gâtul pacientului, cu ajutorul căruia medicul poate să vizualizeze pe monitor arterele carotide şi, astfel, poate identifica eventualele anomalii morfologice sau funcționale de la nivelul acestora (depuneri de colesterol – plăci de aterom, stenoze – îngustări, ocluzii, viteze de flux crescute, șamd.)

Investigația durează aproximativ 20 minute, se poate efectua în orice moment al zilei, poate fi repetată de oricâte ori este necesar fără să prezinte niciun risc. În timpul investigației vi se va solicita să vă întindeți pe spate cu capul cât mai jos (fără pernă) în așa fel încât gâtul să fie etalat, și astfel fereastra ecografică să fie mai bună. După această investigație puteți să simțiți o ușoară amețeală (care se remite in 2-3 minute), de aceea nu este bine să vă ridicați brusc din pat.

Un examen complet de ecografie carotidiană cuprinde atât examinarea bidimensională cât şi examinarea Doppler pulsatil şi color. La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice, permiţând vizualizarea pereților arterelor carotide şi subclavii, prezenţa, evaluarea dimensiunii şi a aspectului plăcilor de aterom, evidenţierea prezenţei trombilor, a unui eventual fald de disecţie etc.

Examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severităţii leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, prezenţa ocluziilor la nivelul arterelor carotide etc).

Care sunt rezultatele ecografiei Doppler de carotide? 

După investigație veți primi rezultatul în format tipărit (pe hârtie A4) pe care vor fi specificate dimensiunile, vitezele de flux, indicii de rezistivitate a arterelor carotide extracraniene precum și o descriere a morfologiei acestora, a prezenței eventualelor plăci de aterom precum și a existenței stenozelor (îngustări). Dacă medicul va considera de cuviință, veți primi și imagini ale arterelor vizualizate, mai ales dacă acestea prezintă stenoze și rezultatul este anormal. Atunci când solicitați puteți primi și o înregistrare în format digital a examinării ecografice.

De 10 ani Cardioclass vă învață cum să vă păstrați inima sănătoasă

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București