Endocardita infecțioasă
Ce este endocardita infecțioasă?
Endocardita este o infecție a valvelor inimii sau a stratului sau intern (endocardul) și apare cel mai frecvent la pacienții care au deja o afecțiune valvulară preexistentă sau o valvă artificială (proteză valvulară).
Care sunt cauzele endocarditei infecțioase?
Endocardita e cauzată de bacterii (rareori fungi) care intră în circulația sangvină și colonizează interiorul inimii, de obicei valvele cardiace. Bacteriile pătrund în circulația sangvină pe mai multe căi, inclusiv în timpul unor intervenții în sfera stomatologică sau operații chirurgicale. Chiar și spălatul pe dinți agresiv sau chiar curățarea dinților pot determina pătrunderea bacteriilor în torentul sangvin, dacă acestia sunt în concentratie ridicată, astfel încât igiena orala este extrem de importantă în cazul pacienților cu afectiuni valvulare sau purtători de proteze sau alte materiale străine intracardiace.
Care sunt simptomele endocarditei infecțioase?
Principalele simptome care aduc pacientul la medic sunt febra (care uneori poate fi foarte ridicată), agravarea fenomenelor de insuficiență cardiacă sau apariția lor (dispnee-sufocare la efort, edeme – umflarea picioarelor..), fatigabilitate, palpitații….
Există două forme clinice, evolutive principale:
– endocardita bacteriană subacută (endocardita lentă), cu evoluție îndelungată, patogenic secundară, deoarece grefa septică se constituie pe un endocard anterior lezat (valvulopatie dobândită sau congenitală);
– endocardita bacteriană acută (endocardita malignă acută) cu evoluție rapidă, patogenic primitivă, deoarece grefa septică se constituie pe un endocard anterior normal. Cu excepția situațiilor extreme, între cele doua forme, nu se mai poate face astazi o delimitare netă, existând numeroase forme de trecere, similitudini etiologice și terapeutice.
Cum se diagnostichează endocardita infecțioasă?
Diagnosticul de endocardită infecțioasă se pune pe baza mai multor criterii majore și minore dintre care febra, hemoculturile pozitive (prezența de bacterii în sânge) și detectarea de vegetații la ecografia cardiacă sunt foarte importante.