Picioare umflate (edeme)

Picioare umflate (edeme): ce sunt?

Edemele constau în umflarea cauzată de excesul de lichid din țesuturile organismului, în principal în țesutul conjunctiv. Deși acestea pot afecța orice parte a corpului, cel mai frecvent se întâlnesc la nivelul gleznelor și picioarelor și uneori în mâini și brațe. Edemele nu reprezintă o afecțiune în sine, ci sunt simptome ale unor afecțiuni de bază deja existente. Pot apărea individual, dar și generalizat, la nivelul întregului organism, nu doar în piele, ci și în plămâni sau creier.

Sunt edemele un simptom îngrijorător?

Adesea edemul nu ascunde o afecțiune severă, apărând datorită șederii timp îndelungat cu picioarele atârnate sau în picioare, excesului de sare, consumului anumitor medicamente sau în sarcină. Edemele pot fi însă simptomul de avertizare al unei boli subiacente severe, situație în care trebuie explorată cu mare atenție cauza acestora. Dacă edemele sunt recurente, apar brusc sau se înrăutăţesc nu ezitaţi să mergeţi la medic pentru a descoperi cauza din spatele acestora şi a beneficia de un tratament adecvat.

 

De ce aveți picioarele umflate? Care sunt cauzele edemelor?

Adesea edemul poate fi rezultatul șederii într-o singura poziție pentru prea mult timp sau al consumului excesiv de sare. De asemenea, sarcina se asociază frecvent cu prezența edemelor (în sarcină corpul reține mai mult sodiu și apă decât de obicei datorită fluidului necesar fătului și placentei, acest lucru crescând riscul de apariție a edemelor).

Edemul poate fi un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune arterială (din clasa blocantelor de calciu), antiinflamatoarele nesteroidiene, medicamentele pe bază de steroizi sau estrogen, medicamente antidiabetice.

Edemul poate fi însă simptomul de avertizare al unei boli subiacente severe fie aceasta cardiovasculară (insuficiența cardiacă congestivă, insuficiență venoasă cronică) sau noncardiovasculară, cum ar fi ciroza hepatică, insuficiența renală cronică (situație în care edemul asociat apare de obicei la nivelul gleznelor/picioarelor și în jurul ochilor), sistemul limfatic inadecvat sau deficiența severă, pe termen lung a proteinelor.

Insuficiența cardiacă congestivă reprezintă o afecțiune în care una sau ambele camere ale inimii denumite ventriculi își pierd capacitatea de a pompa eficient sângele. În consecință, sângele stagnează în glezne și picioare sau la nivelul abdomenului provocând edeme. Uneori, această condiție poate determina acumularea de lichid în plămâni (edem pulmonar), ceea ce poate duce la scurtarea respirației.

Insuficiența venoasă cronică este un sindrom clinic ce se constituie tardiv, ca urmare a unor tulburări cronice ale circulației venoase de la nivelul membrelor inferioare ce antrenează modificări importante ale interstițiului, limfaticelor și pielii din regiunea respectivă.

Citește mai mult despre insuficiența venoasă cronică

Ce trebuie să faceți dacă bănuiți că aveți edeme de cauză cardiacă?

Dacă picioarele vă sunt umflate permanent, edemele sunt recurente, apar brusc sau se înrăutăţesc trebuie să vă adresați unui medic cardiolog care poate stabili dacă aceste simptome sunt de cauză cardiacă sau nu și vă va prescrie un tratament adecvat.

Pentru stabilirea etiologiei (cauzei) edemelor, de primă intenție vi se va face un consult cardiologic amănunțit. În vederea diferenţierii edemelor de natură cardiacă de cele noncardiace, medicul realizează o examinare fizică detaliată şi poartă o conversaţie cu pacientul privind istoricul medical şi familial şi stilul de viaţă care pot releva cauza ce stă la baza acestui simptom.

Dacă edemele se datorează insuficienței venoase cronice, diagnosticul inițial este bazat pe anamneză și examinare fizică. De asemenea, vi se va recomanda o ecografie Doppler venoasă la nivelul membrelor inferioare care permite vizualizarea sistemului venos, furnizând astfel un diagnostic de acuratețe al varicelor hidrostatice (boala varicoasă), al tromboflebitei superficiale și profunde sau al trombozei venoase.  

Citește mai mult despre investigatii și tratament în insuficiență venoasă cronică

Dacă edemele se datorează insuficienței cardiace, electrocardiograma de repaus poate să releve o tulburare de ritm care stă la baza insuficienței cardiace (fibrilație atrială, …) sau modificări de fază terminală specifice insuficienței cardiace ischemice.

Ecocardiografia poate descoperi cauza organică a insuficienței cardiace (leziune valvulară, fracție de ejecție redusă – cardiomiopatie, malformație congenitală, afecțiuni pericardice, disfuncție diastolică severă).

Ulterior, aceste investigații pot fi completate cu un test de efort pe covor rulant (care poate indica drept cauză a insuficienței cardiace prezența de stenoze la nivelul arterelor care hrănesc inima, arterele coronare) sau test de mers 6 minute (pentru a vă testa capacitatea de efort și progresele pe care le faceți sub tratamentul prescris).

Monitorizarea ambulatorie (Holter) EKG pe 6 sau 12 canale timp de 24 sau 48 de ore va înregistra electrocardiograma atunci când sunteți pus să vă desfașurați activitatea zilnică obișnuită și va sesiza dacă apar modificări ischemice sau tulburări de ritm. Dacă testul de efort sau monitorizarea Holter EKG pe 12 canale ridică suspiciunea unei boli coronariene drept cauză a insuficienței cardiace, atunci sunt necesare investigații mai amănunțite, cum este angioCT–ul coronarian sau angiografia coronariană (coronarografia), metode care vizualizează arterele coronare și identifică locul și mărimea stenozelor pe care le aveți la nivelul acestora. Dacă medicul vă indică una dintre aceste investigatii, nu le amânați! Un diagnostic corect făcut la timp poate preveni un infarct miocardic acut și, uneori, vă poate salva viața!

Medicul vă poate recomanda și o monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24 sau 48 ore dacă suferiți de hipertensiune arterială.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 sau 48 de ore va măsura valorile tensiunii arteriale atunci când sunteți pus să vă desfașurați activitatea zilnică obișnuită și va realiza un grafic cu valorile tensionale din viața de zi cu zi, depistând dacă la baza agravării insuficienței cardiace stau ascensiuni tensionale.

De asemenea, pot fi recomandate teste suplimentare şi investigaţii mai complexe, precum: radiografie toracică, computer tomografie/RMN cardiac, scintigrafia de venitilaţie/perfuzie, spirometrie – teste funcţionale respiratorii, bronhoscopia, pulsoximetrie, analize specifice de sânge (hemoleucogramă, D- dimeri, probe hepatice, renale, NT proBNP…), analiza gazelor sangvine.

Citește mai mult despre investigatii și tratament insuficienta cardiacă

 

Ce puteți face dacă aveți edeme?

Atunci când nu are o cauză serioasă, edemul ușor dispare de unul singur. Gestionarea pe termen lung se concentrează, de obicei, pe tratarea cauzei care stă la baza edemului. Dacă apare edem ca urmare a utilizării medicamentelor, medicul vă poate ajusta prescripția sau puteți verifica un medicament alternativ care nu provoacă edeme.

Administrarea de medicamente pentru a elimina excesul de lichide doar la recomandarea medicului dumneavoastră și reducerea cantității de sare din alimentele dumneavoastră ameliorează adesea edemul. Atunci când edemul este un semn al unei boli subiacente, prin tratamentul corect al acesteia se obține ameliorarea edemelor.

Dacă aveți insuficiență cardiacă congestivă, respectați recomandările medicului privind dieta, efortul fizic și alte activități pentru ameliorarea simptomelor de insuficiență cardiacă, pentru a încetini progresia bolii și a îmbunătăți calitatea vieții.

Citește mai mult despre tratament insuficiența cardiacă

 

Dacă aveți insuficiență venoasă cronică este recomandat să purtați ciorapi elastici cu compresie graduală. Evitați imobilizarea membrelor inferioare timp îndelungat și faceți cât mai multă mișcare și masaj de drenaj al picioarelor. Totodată, sunt recomandabile dormitul cu picioarele ridicate cu 15cm față de planul patului, purtarea de haine lejere (cu evitarea de curele strânse, ciorapi cu bandă strânsă, pantaloni strâmți, corsete) și de pantofi comozi cu toc de max. 4cm, evitarea băilor calde, de abur sau a saunelor.

Citește mai mult despre tratament în insuficiența venoasă cronică

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București