Proba (test) de efort EKG

Detalii Preț

Ce este proba de efort?

Proba de efort sau testul EKG de efort este o investigație neinvazivă care presupune înregistrarea electrocardiogramei și măsurarea tensiunii în timp ce pacientul face un efort fizic dozat, cuantificat în Mets. Astfel, testul EKG de efort  poate preciza dacă durerea pe care pacientul o resimte în piept, în mâna stângă sau în spate are drept cauză afectarea (strâmtorarea – stenozarea sau astuparea – ocluzia)  vaselor ce irigă muschiul inimii (arterele coronare).

Prin intermediul unor electrozi montați pe toracele pacientului (similar electrocardiogramei de repaus) se înregistrează electrocardiograma în timp ce pacientul se deplasează pe o bandă (covor) rulantă a cărei viteză și înclinare sunt crescute la intervale regulate de timp, conform unui protocol prestabilit (Bruce, Bruce modificat, etc) ales în funcție de condiția fizică a pacientului  și de comorbiditățile asociate. În acest fel crește intensitatea efortului și implicit consumul de oxigen al inimii, testul de efort ajutând astfel la diagnosticul unor leziuni coronariene (îngustări – stenoze ale vaselor ce hrănesc inima) care nu produc modificări pe electrocardiograma de repaus. Pe tot parcursul probei sunt monitorizate tensiunea arterială și electrocardiograma pacientului.

De ce se face proba de efort? Care sunt beneficiile și indicațiile probei de efort?

Testul este recomandat în primul rând pentru diagnosticul și stratificarea riscului la pacienții cu cardiopatie ischemică. Testul de efort este indicat atunci când anamneza, examenul clinic și celelalte investigații nu sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul de cardiopatie ischemică.

De asemenea, testul de efort este recomandat și pentru stabilirea severitații bolii atunci când diagnosticul este clar. În funcție de pragul de efort pe care îl poate atinge pacientul și la care apare durerea anginoasă (localizată în dreptul inimii, în mâna stângă sau iradiată în spate) sau de modificările pe electrocardiogramă se poate stabili atitudinea terapeutică: controlul factorilor de risc și limitarea la tratament medicamentos sau trecerea la investigații mai complexe care permit vizualizarea arterelor care hrănesc inima  – arterele coronare (coronarografie).

Testul de efort este util și în urmărirea pacienților care au beneficiat de diverse metode de tratament: medicamentos, angioplastie transluminală percutană (dilatare) cu sau fără montare de stent, bypass aortocoronarian.

Astfel, după angioplastia transluminală percutană cu sau fără montare de stent și  după bypassul aortocoronarian proba de efort este indicată la 1 lună, la 3 luni, la 6 luni și la 1 an postprocedural și apoi anual sau din șase în șase luni, la intervalul de timp recomandat de cardiolog, în funcție de severitatea leziunilor coronariene sau de reapariția simptomatologiei anginoase.

Ce riscuri presupune proba de efort?

Testul de efort este în general sigur și complicațiile sunt rare. Dar, ca în cazul oricărei alte proceduri medicale, există un risc minor de complicații care includ:

  • hipotensiune arterială – tensiunea arterială poate să se prăbușească în timpul sau imediat după efort, și, din acest motiv, pacientul poate să simtă amețeală, care dispare imediat dupa încetarea efortului și întinderea pe pat;
  • hipertensiune arterială – tensiunea arterială poate să crească brusc în timpul sau imediat după efort, și, din acest motiv, pacientul poate să simtă durere de cap sau amețeală, care dispare imediat dupa încetarea efortului și întinderea pe pat și la administrarea de tratament sublingual sau intravenos;
  • aritmii – efortul fizic poate declanșa o tulburare de ritm, de obicei nepericuloasă, care uneori ajută la diagnosticul pacientului respectiv și care, în general, dispare după terminarea probei de efort;
  • infarct miocardic – extrem de rar testul de efort poate să determine un infarct miocardic.

Testul EKG de efort are însă și contraindicații, care pot fi relative sau absolute. Astfel, testul de efort nu este indicat în afecțiuni severe cardiace sau ale altor organe: angină instabilă, infarct miocardic acut, stenoză aortică strânsă, hipertensiune arterială severă necontrolată terapeutic, anemie, infecții acute, etc.

Testul de efort nu este util atunci când pe electrocardiograma de repaus apar modificări care nu permit interpretarea testului (de pildă în blocul de ramură stangă) sau când pacientul nu poate face efort ( arteriopatie periferică, artroză, tulburări de mers etc).

Cum trebuie să vă pregătiți pentru proba de efort?

Datorită faptului că nu este lipsită de riscuri, această procedură se efectuează doar la recomandarea unui medic, nu la solicitarea pacientului. Înainte de efectuarea procedurii, pacientul va fi evaluat obligatoriu de medicul cardiolog prin consult, electrocardiogramă și ecocardiografie și, dacă starea sa clinică, electrocardiograma sau ecocardiografia de repaus au anumite modificări, testul poate fi amânat sau contraindicat.

Testul de efort se poate efectua în orice moment al zilei, fără să fie necesară o pregătire prealabilă. Uneori este posibil să ni se spună să nu fumați sau să nu consumați cafea cu 1 oră înainte de test. Dacă suferiți de astm bronșic și utilizați medicamente inhalatorii este bine să le aduceți cu dumneavoastră la testul de efort.

Se recomandă pacienților să fie îmbracați lejer și să poarte o încălțăminte comodă care să le permită să meargă în pas alert sau să alerge pe bandă. Banda de alergat este similară celor din sălile de fitness, fiind cuplată la un monitor care afişează permanent electrocardiograma și fiind controlată de un program care stabilește gradul de înclinare a acesteia sau viteza de deplasare. Uneori, din motive legate de siguranța pacientului, poate fi necesar ca acestuia să i se monteze o branulă, pentru a avea abord venos în timpul testului.

Tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea arterială sau pentru angina pectorală se va administra în mod obișnuit (nu se va întrerupe înainte de probă). La recomandarea medicului, atunci când situația pacientului o permite, se va întrerupe tratamentul betablocant (metoprolol  – Betaloc Zok, Bloxan, Egilok, betaxolol – Lokren, bisoprolol – Concor, carvedilol – Dilatrend, Coryol, nebivolol – Nebilet, sotalol – Sotalex, Darob, Sotagamma, etc), blocant de calciu (diltiazem, verapamil – Isoptin), ivabradina (Corlentor) în seara de dinaintea probei și în dimineața probei sau tratamentul digitalic (Digoxin) cu 5 zile înainte de probă. Pentru orice alte nelămuriri legate de test nu ezitați să contactați medicul dumneavoastră curant.

Durata testului este de aproximativ 40-60 min, ceea ce include și perioada de pregătire a testului și perioada de recuperare de după test (testul propriu-zis durează aproximativ 15 minute).

În ce constă proba de efort?

Pe toracele pacientului sunt montați electrozi (similar electrocardiogramei de repaus) prin intermediul cărora se înregistrează electrocardiograma în timp ce pacientul se deplasează pe o bandă (covor) rulantă a cărei viteză și înclinare sunt crescute la intervale regulate de timp, conform unui protocol prestabilit (Bruce, Bruce modificat, etc) ales în funcţie de condiţia fizică a pacientului şi de comorbidităţile asociate.

Tensiunea arterială va fi măsurată tot timpul testului, la intervale regulate. Pe măsură ce testul avansează, efortul depus devine din ce în ce mai dificil și astfel testul de efort progresează până când se atinge frecvență cardiacă țintă (care face testul concludent) sau până când dezvoltați simptome care nu permit continuarea testului (durere în piept moderată-severă, scurtarea respirației, creșterea sau reducerea semnificativă a tensiunii arteriale, aritmie, amețeală, fatigabilitate, modificări semnificative pe electrocardiogramă). Puteți opri testul oricând dacă simțiți simptome care vă determină să nu puteți continua efortul.
După terminarea fazei de efort activ veți fi dat jos de pe covorul rulant și întins pe pat, timp în care se va înregistra electrocardiograma, până când respirația revine la normal.

 

Care sunt rezultatele probei de efort? 

După investigație veți primi rezultatul în format tipărit (pe hârtie milimetrică specifică sau pe hârtie A4). Majoritatea aplicațiilor specifice pentru testul de efort furnizează o interpretare automată a traseului electrocardiografic care, dacă nu este contrasemnată de un medic, nu are nicio valoare diagnostică pentru că este supusă erorilor.

De asemenea, pe prima pagină a testului veți primi și o interpretare scrisă, redactată de medicul cardiolog a traseului electrocardiografic din timpul probei, precum și concluzia testului care poate fi:
pozitivă – situație în care medicul cardiolog vă poate recomanda alte investigații pentru un diagnostic ferm în ceea ce privește indicația de coronarografie (investigație invazivă care „vede” arterele care hrănesc inima;
cu posibilă semnificație ischemică, situație în care, coroborat și cu rezultatul monitorizării Holter EKG, medicul cardiolog vă poate recomanda alte investigații pentru un diagnostic ferm în ceea ce privește indicația de coronarografie (investigație invazivă care „vede” arterele care hrănesc inima);
neconcludentă – ceea ce înseamnă că nu ați atins pragul de frecvență cardiacă țintă, aveți o capacitate de efort redusă iar testul de efort trebuie repetat;
negativă, ceea ce înseamnă că, cu probabilitate foarte ridicată, nu aveți stenoze (îngustări) la nivelul arterelor care hrănesc inima (arterele coronare) iar durerile din piept ( dacă le acuzați) sunt dureri de perete toracic.

Prețuri

Investigatii Cardiologice Pret/Ron  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H 250   
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H 450   
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 24 H 300   
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 48 H 550   
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG DE LUNGA DURATA    
MONITORIZARE TELEMETRICA EKG 4000   
PROBA DE EFORT 320   
ECOGRAFIE DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU 250   
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE 350   
ECOGRAFIE DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU 250   
ECOGRAFIE DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE 350   
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU 350   
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE 600   
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII MEDICINA INTERNA 250   
CONSULTATII CHIRURGIE CARDIACA 250   
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA 250   
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 1 MEMBRU    
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 2 MEMBRE    
RECUPERARE CARDIOVASCULARA 350   
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
SPORT IN SIGURANTA 350   
AVIZUL MEDICO-SPORTIV 900   
MEDICINA SPORTIVA 350   
INDICELE GLEZNA-BRAT 150   

 

 

Analize de sânge Pret/Ron  
COLESTEROL SERIC TOTAL 15 Programare
HDL COLESTEROL 20 Programare
LDL COLESTEROL 15 Programare
TRIGLICERIDE SERICE 15 Programare
GLICEMIE 15 Programare
TGO 12 Programare
TGP 12 Programare
UREE SERICĂ 12 Programare
CREATININĂ SERICĂ 12 Programare
POTASIU SERIC 15 Programare
MAGNEZIU SERIC 12 Programare
ACID URIC 15 Programare
CALCIU IONIC SERIC 20 Programare
CALCIU SERIC TOTAL 15 Programare
INR CU INTERPRETARE 20 Programare
HEMOLEUCOGRAMA COMPLETĂ 25 Programare
T3 40 Programare
T4 40 Programare
TSH 40 Programare
Notă: la cerere, se pot efectua și alte tipuri de analize

Dr. Luminița Iliuță

100300

Investigatii Cardiologice Pret/Ron
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 24 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 48 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG DE LUNGA DURATA Programare
MONITORIZARE TELEMETRICA EKG Programare
PROBA DE EFORT Programare
ECOGRAFIE DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE Programare
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII MEDICINA INTERNA Programare
CONSULTATII CHIRURGIE CARDIACA Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 1 MEMBRU Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 2 MEMBRE Programare
RECUPERARE CARDIOVASCULARA Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
MONITORIZARE HOLTER EKG Programare
SPORT IN SIGURANTA Programare
AVIZUL MEDICO-SPORTIV Programare
MEDICINA SPORTIVA Programare
INDICELE GLEZNA-BRAT Programare
Dr. Marius Rac-Albu

100400

Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER   Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET   Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H 250 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H 450 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 24 H 300 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 48 H 550 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG DE LUNGA DURATA   Programare
MONITORIZARE TELEMETRICA EKG 400 Programare
PROBA DE EFORT 320 Programare
ECOGRAFIE DOPPLER DE CAROTIDE    
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU    
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE    
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU    
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE    
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU    
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE    
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII MEDICINA INTERNA    
CONSULTATII CHIRURGIE CARDIACA    
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA    
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 1 MEMBRU    
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 2 MEMBRE    
RECUPERARE CARDIOVASCULARA 400 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
MONITORIZARE HOLTER EKG    
SPORT IN SIGURANTA 350 Programare
AVIZUL MEDICO-SPORTIV    
MEDICINA SPORTIVA 350 Programare
INDICELE GLEZNA-BRAT 150 Programare
Dr. Cristina Ceck
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
Dr. Andreea Cuculici

55

Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H 250 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H 450 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 24 H 300 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 48 H 550 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG DE LUNGA DURATA   Programare
MONITORIZARE TELEMETRICA EKG 400 Programare
PROBA DE EFORT 320 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE 600 Programare
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
RECUPERARE CARDIOVASCULARA 400 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
AVIZUL MEDICO-SPORTIV 900 Programare
Dr. Gabriela Sârcă
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII MEDICINA INTERNA 250 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
Dr. Rafael Halpern

5

Investigatiile cardiologice PRET(Ron)
ECOGRAFIE DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA 300 Programare
CONSULTATIE CHIRURGIE VASCULARA PLUS ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 500 Programare
Dr. Isabela Oprea
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
ECOGRAFIE  DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE 600 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA 250 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
Dr. Alexandru Vasilescu
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)
CONSULTATII CHIRURGIE CARDIACA 250 Programare

De 12 ani Cardioclass vă învață cum să vă păstrați inima sănătoasă

 Programări prompte

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București