O cafea pe zi nu dăunează sănătații aparatului cardiovascular dar este bine să vă limitați la ceaşca de cafea de dimineață și, în restul zilei, amagiți-vă cu un ceai, iar dacă vă simțiți surmenați odihniți-vă și apoi reluați activitățile; veți fi mai eficienți și nu vă veți risca sănătatea.

Cafeaua în cantităţi mari are numeroase efectele adverse pentru organism: provoacă nervozitate, insomnie, oboseală și epuizare, cefalee, poate duce la creșterea colesterolului, poate provoca tulburări de ritm cardiac, ducând chiar la infarct miocardic, favorizează apariția hipertensiunii arteriale, determină hipersecreție gastrică iar zahărul adăugat în cafea este mult mai periculos decat cafeaua însăși.

Cafeaua în cantității mici însă, în afara de calitatea de a vă trezi sau de a vă revigora, este un antioxidant puternic având multiple beneficii: reduce riscul de apariție a cancerului de colon, maladiei Parkinson, cirozei, litiazei biliare, diabetului și astmului, combate migrenele și durerile de cap, luptă împotriva depresiei și anxietății, mărește capacitatea de concentrare, alungă somnul și oboseala oferind energie și reflexe mai bune, favorizează o buna digestie fiind recomandată chiar și persoanelor care țin cure de slăbire deoarece alungă pofta de mâncare, este un remediu împotriva răcelii, deoarece eliberează căiile respiratorii.

Dacă consumați alcool, fiți moderat. Specialiştii recomandă maxim 2 unităţi de alcool pe zi pentru bărbaţi şi 1 unitate pentru femei. În Europa o unitate de alcool conţine aproximativ 15 ml alcool pur, ceea ce echivalează 330 ml bere, 40 ml tărie, 100 ml vin.

 

Lista cu beneficiile vinului este lungă și tot mai surprinzătoare de fiecare dată, vinul consumat moderat aducând beneficii multiple sănătății. Vinul roșu, pe lângă faptul că binedispune, are un efect antioxidant puternic, menținând inima tânără, reducând  nivelul de colesterol și, dacă este consumat cu moderație, reducând șansa de apariție a bolilor ficatului. Datorită substanțelor antioxidante care reduc daunele create de radicalii liberi, vinul roșu poate să prevină și apariția bolilor degenerative (cancer, Alzheimer, Parkinson, etc). De asemenea, femeile care beau vin au o masă osoasă mai mare, ceea ce înseamnă că scade riscul de osteoporoză asociat menopauzei. Nivelul mai mare de estrogen din corpul unei băutoare de vin încetinește procesul de distrugere a țesututului osos vechi și grăbește producția de țesut osos nou. De asemenea, vinul conține vitaminele B și P precum și săruri minerale în cantități considerabile, care se asimilează ușor în organism.

Taninurile, acele substanțe care dau culoarea roșie și se găsesc în coaja strugurelui și în codița lui, topesc grăsimile de pe artere și mențin vasele curate. Au fost produse chiar medicamente din extract de codiță de strugure, însă nu au făcut așa minuni ca vinul roșu.

Cu toate beneficiile sale, vinul roșu este bun pentru sănătate numai în cantități moderate, de unul, maxim două pahare pe zi. În cantități mari, vinul se comportă ca orice alt tip de alcool, afectând pe termen lung ficatul, pancreasul și celulele nervoase. În cantități moderate, vinul poate fi consumat și în regimul de slăbire pentru că nu conține grăsimi, colesterol sau fibre, fiind în același timp furnizor de energie și un bun digestiv. Un pahar de vin face ca organismul să ardă mai multe calorii în primele 90 de minute de la consumarea lui. Asta nu înseamnă că puteți bea litri de vin zilnic. Beneficiile sunt de partea consumatorilor moderați – un pahar pe zi.

Trebuie să începeți să beți neapărat vin roșu pentru a profita de aceste beneficii? Răspunsul  este NU. Asta pentru că, pentru persoanele care nu consumă alcool decât ocazional, sursele de antioxidanți vor fi diferite.