Recuperarea vasculară în arteriopatia obliterantă (arterită)

Dacă suferiți de arteriopatie obliterantă, o maladie cronică a cărei evoluție este grevată de numeroase decompensări și care deseori nu beneficiază de un tratament medicamentos sau chirurgical eficient, vă puteți simți atât dumneavoastră cât și familia dvs depășiți de situație și chiar speriați.

Probabil vi s-a spus că este bine să încercați să faceți mișcare și că prin aceasta vă puteți ameliora net simptomatologia și că este necesară efectuarea unei schimbări a stilului de viață, dar nu știți de unde să începeți. Încercați să participați la un program de recuperare vasculară unde, sub îndrumarea unor profesioniști va fi mult mai ușor iar rezultatele vor apărea mult mai rapid.

Ce este recuperarea (reabilitarea) vasculară?

Recuperarea (reabilitarea) vasculară reprezintă un program profesional, supervizat medical, individualizat în funcție de afecțiunile și de nevoile fiecărui pacient în parte, care are un rol decisiv în a-l ajuta pe acesta să-și amelioreze capacitatea de efort și să-și crească pragul de claudicație și, în principiu, să devină mai sănătos și să depășească mai ușor perioada de după spitalizare.

Include servicii de educare și îndrumare destinate să-l sprijine să-și schimbe modul de viață, să-și amelioreze capacitatea de efort, să-și reducă simptomatologia (durerea în gambe la mers), să-și îmbunătățească starea de sănătate și să-și reducă riscul de afecțiuni cardiace în viitor.

Recuperarea vasculară la pacientul cu arterită în cadrul clinicii Cardioclass vizează: măsuri de prevenție secundară cu educarea cu privire la reducerea riscului cardiovascular și schimbarea modului de viață, optimizarea terapiei medicale, creșterea gradului de rezistență la efort cu menținerea ulterioară a rezultatelor obținute în urma exercițiilor de recuperare specifice prin servicii de telemedicină. Toate programele de recuperare vasculară sunt alcătuite atent, în funcție de nevoile individuale ale pacienților, astfel că aceștia își vor recăpăta mai ușor sănătatea și încrederea în viitor. De asemenea, grație abordării multidisciplinare, bolnavii sunt ajutați de întreaga echipă medicală să redevină activi și să se reintegreze mai ușor în viața socială și de familie.

De ce aveți nevoie de un program de recuperare vasculară?

Pentru că, prin abordarea unui nou stil de viață, prin ameliorarea condiției fizice și psihice, veți reuși:

  • să vă reduceți simptomatologia (să nu mai apară durerea în gambe la mers sau să apară la o distanță mult mai mare);
  • să vă ameliorați capacitatea de efort;
  • să vă reduceți riscul de afecțiuni cardiace în viitor;
  • să vă îmbunătățiți simțitor calitatea vieții;
  • să deveniți mai sănătoși decât înainte.

Care sunt beneficiile programului de recuperare cardiovasculară?

Veți fi educat și îndrumat astfel încât să vă schimbați modul de viață, să vă ameliorați capacitatea de efort, să vă reduceți simptomatologia, să vă îmbunătățiți starea de sănătate și să vă reduceți riscul de afecțiuni cardiace în viitor.

Astfel, veți fi ajutat să renunțați la fumat, să vă alimentați corect, să vă reduceți greutatea, nivelul tensiunii arteriale și al colesterolului, să stăpâniți mai bine stresul și să vă simțiți mai bine cu propria persoană.

Veți învăța să vă gestionați singuri afecțiunea vasculară, să vă administrați corect medicamentația și veți ști să reacționați prompt dacă apar simptome noi sau dacă se agravează cele existente.

Activitatea fizică regulată vă va ajuta picioarele să dezvolte circulație colaterală și să funcționeze mai bine astfel încât să nu mai apară durere în gambe la mers, vă va îmbunătăți nivelul energetic și starea de spirit şi vă va reduce șansele de a dezvolta complicații ale arteritei sau afecțiuni cardiace în viitor. Cunoscându-vă țintele, modificându-vă stilul de viață și administrându-vă corect medicamentația, dumneavoastră veți contribui direct la reducerea potențialelor probleme vasculare viitoare și veți ști să reacționați prompt dacă apar simptome noi sau dacă se agravează cele existente.

Totodată, prin combinarea tuturor componentelor programului de recuperare vasculară, acesta îmbunătățește semnificativ capacitatea funcțională a organismului și calitatea vieții, reduce factorii de risc, diminuează depresia și stresul inerente oricărei afecțiuni cardiovasculare și creează o senzație de bine și optimism în privința viitorului.

Veți beneficia de sfatul și supravegherea strictă ale unor profesioniști în sănătate care vor contribui la creșterea pragului de claudicație (distanța la care apare durerea în gambe la mers), ajutându-vă astfel să vă ameliorați capacitatea de efort și să vă reduceți riscul de complicații.

Programul de recuperare vasculară ține cont de vârsta pacientului?

La programul de recuperare vasculară pot participa pacienții cu arterită indiferent de vârsta acestora.

Când poate debuta un program de recuperare?

Oricând sunteți pregătiți pentru acesta, dar pacienții cu arterită este bine ca periodic să repete programul de recuperare în clinică iar activitatea fizică să fie continuată permanent la domiciliu cu monitorizare prin intermediul serviciilor de telemedicină.

Care este durata unui program de recuperare vasculară?

Programul de recuperare este construit special să răspundă nevoilor dvs. Puteți avea nevoie de 12 săptămâni, 6 luni sau mai mult ca să învățați să vă gestionați singuri afecțiunea și să vă deprindeți să duceți o viață sănătoasă.

O importanță esențială în atingerea scopurilor programului de recuperare o are menținerea unei cadențe de minim 2 ședințe pe săptămână, intervalele prea mari între ședințe sau desfășurarea acestora în mod neregulat reducând considerabil efectele benefice care se urmăresc.

Astfel, în momentul înscrierii într-un program de reabilitare vasculară, trebuie să încercați să vă organizați timpul de așa natură încât să puteți asigura o prezență constantă în clinică.

În egală măsură, trebuie să fiți conștient că prevenția secundară nu se finalizează odată cu ultima ședință din clinica noastră, aceasta trebuind să rămână o preocupare personală permanentă, presupunând echilibru, voință și o viață ordonată.

Noi vă vom ajuta și acasă prin servicii de telemedicină să vă gestionați corect alimentația, activitatea fizică și medicamentația adaptată nevoilor.

Care este structura unui program de recuperare vasculară?

Programul conține o ședință de evaluare inițială, ședințe de recuperare propriu-zisă (minim 2 pe săptămână), o ședință de evaluare finală și programe de recuperare la domiciliu prin servicii de telemedicină.

Şedințele de recuperare propriu-zisă, cu o durată de aproximativ 2 ore, includ:

  • O evaluare medicală completă inițială (prin consult clinic, calculul indexului gleznă-braț, electrocardiogramă de repaus şi de efort – pentru aprecierea pragului de claudicație, ecocardiografie, ecografia Doppler arterială periferică) pentru a determina nevoile și limitele fiecărui pacient, urmată de crearea unui program de recuperare individualizat;
  • Un program de prevenție secundară care vizează reducerea scorului de risc cardiovascular prin furnizarea unui ajutor profesionist privind însușirea unui nou stil de viață. Obiectivele principale ale prevenției secundare cuprind principii de viață care reduc scorul de risc cardiovascular și astfel reduc riscul de a dezvolta un eveniment cardiovascular.

Un stil de viață sănătos este esențial pentru îmbunătățirea prognosticului și reducerea riscului asociat arteriopatiei obliterante. Întrucât fumatul crește semnificativ riscul de complicații în boala arterială periferică, renunțarea la fumat reprezintă una dintre principalele modificări ale stilului de viață recomandate la pacienții cu arterită;

  • Educarea și îndrumarea pacientului pentru a-şi înțelege și a-și gestiona corect afecțiunea vasculară. Veți învăța ce este boala dumneavoastră, despre motivele pentru care aveți durere în gambă, care sunt simptomele care trebuie să vă îngrijoreze, care este periodicitatea controalelor, cum să vă comportați în anumite situații (dacă de înroșește sau se albește piciorul, dacă vă doare la un efort mai mic șamd..).

Astfel, uneori veți putea controla simptomatologia astfel încât durerile să fie ameliorate iar capacitatea de efort îmbunătățită. Veți învăța cum să vă urmăriți picioarele și cum trebuie să le ingrijiți, ce încălțăminte este potrivită pentru a le proteja, cum să vă autoinspectați picioarele astfel încât să asigurați un tratment prompt al diverselor probleme care apar.

În plus, este util sa stați de vorbă cu persoane care au aceeași simptomatologie, într-un grup de suport veți găsi încurajări, sfaturi, veți învăța ce exerciții vă sunt permise și care nu, poate veți găsi și un partener pentru a exersa împreună. De asemenea, veți primi instrucțiuni individualizate privind dieta, medicația, activitățile permise și modul de gestionare a riscului cardiovascular de la medicul care se ocupă cu programul dvs.de reabilitare cardiovasculară;

  • Un program de activitate fizică, adaptat nevoilor fiecărui pacient, sub monitorizarea continuă a tensiunii arteriale și a electrocardiogramei sub supravegherea unui medic sau a unei asistente. Exercițiul fizic reduce durerea, crește capacitatea de efort, îmbunătățește sănătatea vaselor la nivelul membrelor afectate și contribuie la managementul mai ușor al greutății corporale și la creșterea calității vieții.

Activitatea fizică progresivă este un tratament eficient pentru ameliorarea pragului de claudicație (distanța la care apare durerea la nivelul membrelor inferioare în timpul mersului). Astfel, în 6 luni de efort fizic zilnic, pragul de claudicație crește cu 225 m, mersul fiind mai eficient decât tratamentul cu Pentoxifilin.

Principalele recomandări ale programelor de mers includ:

Mergeți până simțiți durere moderată, iar când apare durerea, nu vă opriți, mai faceți încă 5 pași;

Odihniți-vă până dispare durerea, timp în care, în cadrul programului de recuperare veți beneficia de un masaj cu creme și geluri vasodilatatoare și kinetoterapie la nivelul picioarelor;

Reluați mersul;

Repetați ciclul mers-repaus-mers timp de 30 pana la 45 minute;

Mergeți zilnic 3-4 km (cu pauzele necesare).

 

Efort de intensitate medie

Luni

45 minute de mers pe jos

Marți

 

30 minute antrenament cardio mediu

Miercuri

25 minute mers pe jos

20 minute antrenament proprioceptiv

Joi

45 minute mers pe jos

Vineri

30 minute antrenament cardio mediu

Sâmbătă

25 minute mers pe jos

20 minute antrenament proprioceptiv

Duminică

45 minute mers pe jos

De asemenea, în cadrul programulul de recuperare veți beneficia de antrenamente izotonice și proprioceptive, menite să vă crească forța musculară, echilibrul și coordonarea la nivelul picioarelor.

Citește Sport în siguranță

 

  • ședințe de masaj terapeutic intercalate între intervalele de mers.

Consultația de evaluare finală are loc într-un interval de 7-10 zile de la ultima ședință de recuperare și constă într-un consult cardiologic complet (inclusiv electrocardiogramă și ecocardiografie), calculul indexului gleznă-braț, electrocardiograma de efort (pentru aprecierea pragului de claudicație și a progreselor obținute în urma recuperării vasculare) și ecografia Doppler arterial.

Recuperarea la domiciliu prin servicii de telemedicină este extrem de importantă pentru pacientul cu arterită și constă în recomandări pentru acasă în ceea ce privește dieta, activitatea fizică, medicația prescrisă și monitorizare de către echipa de recuperare prin materiale educaționale, consultații on-line, monitorizarea pragului de claudicație, monitorizarea la distanță a electrocardiogramei prin telemetrie samd, programul fiind similar cu cel al recuperării ambulatorii.

Vi se vor recomanda în principal diverse activități fizice de agrement (individualizate și personalizate în funcție de accesibilitate și preferințe) iar intensitatea efortului fizic va fi prescrisă conform formulei FITT în termeni de Frecvență, Intensitate, Timp (durată,), Tip. Ca să cuantificăm intensitatea efortului depus este util să utilizați mijloace de automăsurare a activității fizice (pedometre, accelerometre).

Vizitele periodice în clinica Cardioclass vor permite monitorizarea clinică, ecocardiografică, prin ecografia Doppler arterial și eventual proba de efort pe covor rulant, astfel încât medicația să fie reglată corect, în funcție de necesități, riscul cardiovascular minimizat și calitatea vieții îmbunătățită.

Citește și Sport în siguranță

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București