Activitatea fizică regulată reprezintă cea mai bună “investiție” pentru o inimă sănătoasă, contribuind la reducerea riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, scăzând greutatea, îmbunătăţind valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului şi ale glicemiei, reducând stresul şi crescând buna dispoziţie. Pentru cele mai bune rezultate se recomandă săptămânal minim 150 minute de activitate fizică aerobică moderată pe săptamână (30 de minute, 5 zile/săptămână) sau 75 de minute de activitate fizică aerobică intensă (15 minute, 5 zile/săptămână) sau o combinație a celor două (3,5-7 ore de activitate fizică moderată-intensă pe săptămână sau 30-60 minute in majoritatea zilelor). Deşi pentru reducerea riscului cardiovascular nu este necesar să practicaţi un sport de performanţă, cu cât sunteţi mai activ cu atât cresc şi efectele benefice.

Aveţi grijă şi de membrii familiei dumneavoastră, înlocuind timpul petrecut în faţa ecranului TV sau al calculatorului cu o activitate fizică practicată împreună – jucaţi un sport de echipă, tenis, badminton, alergaţi în parc, înotaţi sau mergeţi cu rolele sau cu bicicleta. Dacă pentru un adult sunt necesare minim 30 minute de activitate fizică în fiecare zi, este recomandat ca tinerii și copii să dubleze acest timp, adică să facă mişcare minim 60 de minute zilnic. Astfel, se vor obişnui cu activitatea fizică regulată pe care o vor introduce în rutina zilnică în defavoarea activităţilor statice (TV, jocuri pe calculator) și vor trăi mai sănătos reducându-şi riscul de obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie, depresie şi afecţiuni cardiovasculare în viitor.

Prezența unei afecțiuni cardiovasculare nu reprezintă o infirmitate, există programe de exerciții si activități fizice care pot fi efectuate sau chiar sunt recomandate în diferite afecțiuni cardiovasculare, dar toate acestea trebuie făcute sub control medical.

 

De ce să fiți activi?

Cu mai bine de 2000 de ani în urmă însuși celebrul Hipocrate aprecia că activitatea fizică medie este foarte bună pentru sănătate.

Hipocrate: “Toate părțile corpului au o funcție, folosite cu moderație și în scopurile în care sunt create devin sănătoase, bine dezvoltate și îmbătrânesc mai lent; nefolosite, se îmbolnăvesc și îmbătrânesc mai repede”.

Este mai usor să vă mentineți sănătatea decat să o redobândiți!

Inactivitatea fizică reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare fiind responsabilă de 30% din decesele de cauză cardiovasculară. Riscul indus de inactivitatea fizică în bolile cardiovasculare este similar cu cel datorat fumatului.

De ce să fiți activi? Pentru că activitatea fizică are o serie de efecte benefice asupra sănătății:

  • previne bolile cardiovasculare, dar și o serie de alte afecțiuni;
  • crește toleranța la efort si menține condiția fizică;
  • contribuie la menținerea “stării de bine” (fizică si psihică).

În ceea ce privește bolile cardiovasculare, activitatea fizică:

  • scade riscul apariției bolii coronariene (angina pectorală, infarct miocardic, leziuni coronariene corectabile prin dilatare sau by-pass aortocoronarian) și scade riscul de deces prin boală coronariană;
  • scade riscul apariției unui accident vascular cerebral;
  • scade riscul unui al 2-lea stop cardiac;
  • scade riscul dezvoltării hipertensiunii arteriale, iar la hipertensivi scade în timp tensiunea arterială;
  • scade colesterolul total si trigliceridele și crește colesterolul “bun” (HDL-colesterolul);
  • scade riscul apariției diabetului zaharat tip 2; la cei cu diabet scade necesarul de insulină;
  • asigură controlul greutații prin consum caloric; scade obezitatea abdominală;
  • ușurează renunțarea la fumat.

Referitor la alte boli, activitatea fizică:

  • scade riscul apariției cancerului de colon sau de sân;
  • scade riscul apariției osteoporozei;
  • scade depresia și anxietatea.

Astfel, activitatea fizică crește supraviețuirea și ameliorează calitatea vieții.

Cum acționează activitatea fizică?

Principalele mecanisme prin care exercițiul fizic isi exercită efectele benefice sunt:

  • crește funcția de pompă a inimii, ajutând astfel inima sa lucreze mai eficient în timpul unui efort sau în repaus;
  • îmbunătățește capacitatea vaselor sangvine de a se dilata în timpul efortului, favorizând astfel oxigenarea eficientă a grupelelor musculare;
  • crește forța musculară.

Poate beneficia oricine de activitate fizică?

Cu siguranță DA!

  • Copiii si adolescenții activi au o dezvoltare fizică armonioasă;

  • Vârstnicii devin mai independenți și au un risc mai scăzut de căderi si fracturi;

  • Persoanele cu diverse afecțiuni (obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat, modificări degenerative articulare, depresie, anxietate ) pot efectua diferite programe de exerciții fizice, aceste condiții medicale nereprezentând contraindicații pentru activitatea fizică;
  • Persoanele cu boli cardiovasculare – o afecțiune cardiovasculară nu reprezintă o infirmitate, există programe de exerciții și activități fizice care pot fi efectuate sau chiar sunt recomandate în diferite afecțiuni cardiovasculare. În cazul în care suferiți de o afecțiune cardiovasculară, orice program de exerciții fizice trebuie început și continuat numai sub suprevegherea directă a unui medic cardiolog, în cadrul unui program de recuperare cardiovasculară.

 

Studii recente au demonstrat că cea mai benefica schimbare în viața oricărui individ este renunțarea la sedentarism și încorporarea în programul zilnic a unei activități fizice. Poate mai mult decât alimentația sănătoasa și evitarea celorlalți factori de risc, sportul este cel care menține integritatea vaselor și a inimii.

Blogul nostru Cum începem să desfășurăm o activitate fizică? vă spune mai multe

Veniți să vă antrenați în siguranță la Cardioclass!

Clinica Cardioclass nu este doar o clinică medicală obişnuită, ne mândrim cu un spațiu generos dedicat antrenamentului sub supraveghere medicală, dotat cu cele mai moderne echipamente. Antrenamentele şi şedinţele de recuperare se desfăşoară  sub supravegherea medicului/antrenorului personal, într-o atmosferă relaxată şi motivantă. Se lucrează individual sau, după caz, în grupuri restrânse (2-3 persoane).