În secolul 21 ritmul haotic de viață, obiceiurile alimentare nesănătoase, fumatul și sedentarismul sunt factori de risc pentru o sumedenie de afecțiuni printre care se număra și afecțiunile cardiovasculare. Și cum bolile de inimă ocupă primul loc în lume în ceea ce privește cauzele de mortalitate și morbiditate, este clar că trebuie făcute schimbări drastice în stilul de viață.

Sigur că este extrem de dificilă “revoluționarea“ întregii vieți cu: modificarea alimentației, renunțarea la micile plăceri culinare nesănătoase, renunțarea la fumat și începerea practicării unui sport (toate începute eventual de mâine sau de la 1 ale lunii) însă realitatea este că nimic nu este imposibil. Într-adevăr, începutul este partea cea mai grea. Poate nu ar fi rău ca fiecare să caute motivele pro și contra efectuării exercițiului fizic.

Efectele benefice ale activității fizice vă pot motiva în inițierea unui program regulat de exerciții, iar printre argumentele contra se pot enumera:

  • lipsa timpului liber sau dorința de a-l ocupa cu alte activități (ex. privit la televizor, activități cu familia);
  • vă considerați prea în vârstă;
  • aveți o boală pe care o considerați inadecvată;
  • nu vreți să consultați un medic înainte de a începe programul de exerciții;
  • nu știți cum să deveniți activ.

Toate aceste obiecții pot fi înlăturate. Ca să vă convingeți, mai citiți o dată efectele benefice ale activității fizice!

Deşi beneficiile activităţii fizice sunt certe, mai mult de 60% din persoane nu sunt active la nivelul recomandat. Acest aspect se datorează diverşilor factori precum: lipsa timpului, a motivaţiei, a unui loc adecvat, a diverselor temeri sau pur şi simplu din comoditate. Cum puteţi depăşi aceste bariere?

Care sunt principalele motive care vă împiedică să fiţi activ şi cum le puteţi anihila?

Nu aveţi suficient timp disponibil pe care să-l puteţi aloca unui program de activitate fizică sistematică?

Aceasta este scuza cel mai frecvent întâlnită. Ritmul foarte alert în care trăim ne rezervă foarte puţin timp pentru noi înşine dar, dacă dorim să facem faţă cu succes în continuare acestui ritm, trebuie să ne menţinem sănătoşi. Dacă doriţi puteţi include foarte uşor mişcarea printre activităţile zilnice, adaugând mişcarea la obiceiurile zilnice: mergeţi pe jos sau pe bicicletă la serviciu sau la cumpărături, plimbaţi câinele, faceţi exerciţii în faţa televizorului, parcaţi maşina mai departe şi mergeţi pe jos, folosiţi pauza de masă pentru a alerga prin parc şi luaţi un prânz frugal, mergeţi pe bandă pe plan înclinat în timp ce citiţi ziarul sau un material de la serviciu, etc. Selectaţi în general activităţi care necesită puţin timp: mers pe jos, alergare, urcat scări. Identificaţi  posibilităţile din programul zilnic în care puteţi aloca cel puţin 30 de minute pentru mişcare.

  

Nu ştiţi unde şi ce tip de mişcare să faceţi (lipsa resurselor) ?

Alegeţi activităţi care necesită resurse minime: mers pe jos, alergare în parc, urcat trepte, mers pe bicicletă, mers cu rolele. Identificaţi programe accesibile de mişcare (proiecte pentru mişcare iniţiate de guvern, ONG-uri, fundaţii, asociaţii sau cluburi).

 

Nu sunteţi suficient de motivat ca să faceţi mişcare?

Încercaţi să includeţi mişcarea în stilul dvs de viaţă, planificaţi-vă activitatea fizică, stabiliţi termene şi luaţi-vă angajamente. Dacă nu reuşiţi de unul singur, invitaţi prietenii, partenerul  de viaţă sau copiii să vi se alăture. Înscrieţi-vă la nişte cursuri de activităţi fizice (aerobic, taebo, dans, kangoo jumps) sau la un club sportiv (tenis, înot). Mişcarea făcută în grup e mai motivantă şi mai distractivă!. În timp ce vă aşteptaţi copilul să termine ora de înot sau de karate, nu vă petreceţi timpul pe o terasă ci încercaţi să faceţi puţină mişcare (înscrieţi-vă la un curs de dans sau de aerobic ce se desfăşoară în acelaşi timp şi într-o locaţie apropiată, faceţi jogging, plimbaţi-vă cu bicicleta sau pur şi simplu mergeţi în pas alert până la staţia următoare şi înapoi…) 

 

 

Condiţiile meteo nefavorabile (plouă, e frig..) nu vă permit să faceţi jogging prin parc sau să mergeţi cu bicicleta şi preferaţi să leneviţi în faţa televizorului? Alegeţi tipuri de mişcare accesibile indiferent de vreme, de exemplu: bicicletă medicinală, mers sau alergat pe covor rulant, dans aerobic, înot, urcat scări, dansuri, etc.

 

Călătoriţi frecvent şi nu vă puteţi înscrie într-un program de mişcare ?

Căutaţi hoteluri care sunt dotate cu  facilităţi sportive (sală de fitness, piscină…). Mergeţi mult pe jos în pas alert şi nu utilizaţi ascensorul. Urcaţi pe trepte ori de câte ori aveţi ocazia. Luaţi un dispozitiv cu muzica preferată de aerobic şi încercaţi să vă faceţi un program de gimnastică aerobică care poate fi efectuat în camera de hotel.

Aveţi multe obligaţii familiale, trebuie să vă ocupaţi de copii sau de un părinte bolnav?

Implicaţi-vă copiii în activităţi fizice şi faceţi mişcare cu toţii. Utilizaţi o coardă de sărit, mergeţi pe bicicletă, înotaţi, jucaţi tenis, plimbaţi-vă cu rolele. Utilizaţi timpul în care copiii sunt la şcoală sau dorm.

Consideraţi că aveţi o vârsta înaintată pentru a face mişcare?

Niciodată nu este prea târziu! Grădinăritul, plimbatul câinelui, jucatul sau plimbatul cu nepoţii sunt activităţi excelente. Încercaţi să vă satisfaceţi pasiuni pentru care nu aţi avut timp până acum: învăţaţi dansuri de salon, înotaţi, vizitaţi muzee sau locuri turistice. Introduceţi activitatea fizică în rutină zilnică – o plimbare dimineaţă şi una seara, cu o încălzire prealabilă pentru a preveni accidentarea.

Dacă ați reușit să vă motivați suficient, începeți acum!

  • Căutați o activitate fizică care va atrage;
  • Începeti gradual;
  • Stabiliți-vă scopuri realiste;
  • Creați un echilibru;
  • Nu exagerați.

Iată cateva sugestii pentru a deveni mai activi, fără să considerați acest lucru un efort foarte mare:

  • Mergeți pe jos, cu bicicleta, cu rolele spre serviciu, la școală sau la cumpărături;
  • Parcați mașina la distanță de destinație;
  • Coborâți din autobuz cu câteva stații mai devreme;
  • Urcați pe scări, nu cu liftul;
  • Jucați-vă cu copiii;
  • Faceți exerciții când priviți la televizor;
  • Dansați.

Sunt 1440 minute în fiecare zi, încercați să acordați 30 dintre ele activității fizice!

Vino să te antrenezi la Cardioclass!

Clinica Cardioclass nu este doar o clinică medicală obişnuită, ne mândrim cu un spațiu generos dedicat antrenamentului sub supraveghere medicală, dotat cu cele mai moderne echipamente. Antrenamentele şi şedinţele de recuperare se desfăşoară  sub supravegherea medicului/antrenorului personal, într-o atmosferă relaxată şi motivantă. Se lucrează individual sau după caz, în grupuri restrânse (2-3 persoane).