Tulburările de ritm cardiac sau aritmiile au la bază dereglări ale sistemului electric de la nivelul inimii care pot apărea de novo sau în contextul unor afecțiuni, fie cardiace (valvulopatii, boala coronariană aterosclerotică, insuficiență cardiacă, postintervenții chirurgicale cardiace), fie non-cardiace (tulburări endocrine – în special tiroidiene, afecțiuni pulmonare-insuficiența respiratorie, sindromul de apnee în somn, dezechilibre hidroelectrice: deshidratare severă, afectarea concentrației potasiului seric, magneziului și calciului; consumul excesiv de alcool, tutun, cafea, utilizarea de droguri etc).

 

Ritmul cardiac înseamnă viață, iar orice tulburare a sa poate produce suferință. Simptomatologia este variată, de la simple bătăi neregulate sau palpitații percepute de către pacient ca bătăi anormale până la episoade de pierdere a stării de conștiență și uneori chiar moarte subită. De aceea investigarea oricăror simptome, oricât de banale ar părea poate fi salvatoare de vieți.

 

Una din metodele cele mai folosite pentru diagnosticarea episoadelor aritmice este monitorizarea Holter ECG. Un monitor Holter este un dispozitiv portabil care monitorizează și înregistrează în mod continuu bătăile inimii. Este un dispozitiv mic, alimentat cu baterii, care poate fi purtat cu ușurință, fără a fi nevoie de modificări în activitatea dumneavoastră zilnică. Aparatul înregistrează în mod continuu activitatea cardiacă, fiind recomandat în general pentru una sau două zile. Este format din fire mici care conectează monitorul la plasturii numiți electrozi, care sunt cam de mărimea unei monede, lipiți cu bandă adezivă pe pieptul dumneavoastră. Uneori, o bandă suplimentară va fi necesară pentru a împiedica căderea plasturilor. Tehnicianul va conecta apoi electrodul la un dispozitiv de înregistrare și vă va instrui în ceea ce privește manipularea dispozitivului. La următoarea programare, medicul va descărca informațiile înregistrate de dispozitiv și vă va furniza rezultatele într-un timp foarte scurt, în clinica noastră putând fi interpretate și livrate dumneavoastră în aceeași zi de către echipa de medici cu o vastă experiență în monitorizarea aritmologică. Rezultatele înregistrate sunt apoi comparate de către echipa de medici a clinicii cu jurnalul dumneavoastră de simptome pentru a vă ajuta să diagnosticați orice problemă cardiacă. De asemenea, prin sistemul informatic propriu al clinicii putem observa și compara în dinamică înregistrările de la același pacient, obținute in diferite momente pentru un diagnostic cât mai precis și pentru o urmărire cât mai corectă a răspunsului la tratament.

Medicul vă poate recomanda monitorizarea Holter ECG dacă vă confruntați cu anumite probleme precum:

    • Dificultăți de respirație, oboseală sau amețeli
    • Bătăi ale inimii puternice, rapide sau, din contră prea rare
    • Dacă v-ați confruntat cu un episod de pierdere a stării de conștiență
    • Atunci când aveți dureri în piept
    • Pentru a înțelege cât de bine răspundeți la medicamentele pentru inimă
    • La pacienții purtători de stimulator cardiac pentru monitorizarea funcționării optime a acestuia
    • Pentru a examina riscul de a avea probleme cardiace viitoare, eventual după un atac de cord sau din cauza unor afecțiuni ereditare sau preexistente.

 

onitorizarea Holter ECG este un proces nedureros, dar, în unele cazuri, este posibil să aveți o ușoară iritație a pielii cauzată de banda care fixează electrozii pe pieptul dumneavoastră. Aparatul nu este rezistent la apă și poate fi deteriorat dacă se udă. Prin urmare, veți fi instruit să nu îl purtați în timp ce faceți baie, duș sau înotați. Aveți grijă să nu scoateți dispozitivul în niciun moment, deoarece ar putea rata înregistrarea unui eveniment cardiac important pentru un diagnostic corect al afecțiunii dumneavoastră.

Unele aparate electrice și dispozitive de uz casnic pot interfera cu transmiterea semnalului electrozilor către monitorul Holter, cum ar fi magneți, aparate de ras și periuțe de dinți electrice, uscătoare de păr, cuptoare cu microunde, fire electrice de înaltă tensiune etc.

    În concluzie, monitorizarea Holter ECG este una dintre cele mai eficiente tehnici de identificare a aritmiilor, fără riscuri pentru pacient, nedureroasă și cu o specificitate bună pentru diagnosticarea corectă a tulburărilor de ritm și de conducere, a ischemiei miocardice, a monitorizării în bune condiții a tratamentului, dar și în scop profilactic.

    Există situații în care frecvența de apariție a tulburărilor de ritm este scăzută, iar monitorizarea Holter ECG pe 24/48 de ore să nu poată surprinde aceste evenimente. În această situație vă putem oferi un aparat portabil care poate fi folosit într-un mod extrem de simplu de către pacient prin simpla aplicare a acestuia pe fața anterioară a toracelui, în dreptul inimii, aparat care înregistrează și transmite cu ajutorul unui telefon de tip smartphone (pe care dacă nu-l aveți vi-l putem pune la dispoziție) semnale electrice ale inimii exact în momentul în care dumneavoastră simțiți acele tulburărialeritmului cardiac.

        Pe lângă metodele descrise mai sus, pentru monitorizarea ritmului cardiac există și alte dispozitive. Vom încerca în cele ce urmează să prezentăm atât avantajele, cât și dezavantajele utilizării acestor device-uri alternative.

        Atunci când au apărut ceasurile inteligente, o caracteristică importantă pe care acestea o aveau era dispozitivul de urmărire a pașilor, putând măsura cu ușurință numărul acestora, viteza, distanța parcursă și caloriile arse. Apoi, încet-încet, ceasurile inteligente au început să integreze monitoare de ritm cardiac pentru măsurarea pulsului, senzori pentru monitorizarea nivelului de oxigen din sânge – iar aceasta a fost o caracteristică care a salvat vieți, în timpul nefericitei pandemii din ultimii ani.

        Mai târziu, Apple a făcut un pas înainte și a adăugat un monitor ECG iar Samsung a adăugat un monitor de tensiune arterială. De asemenea, ceasurile inteligente pot urmări somnul și vă pot ajuta să vă îmbunătățiți orele de odihnă.

        Au existat multe întrebări cu privire la acuratețea datelor de sănătate. Cu toate acestea, comparațiile și testele cu monitoare de calitate medicală au dovedit că aceste date ar putea fi utile pentru a oferi informații de bază utilizatorului.

        Ceasurile inteligente pot fi descrise pe scurt ca dispozitive electronice multifuncționale, purtate la încheietura mâinii cu aplicații diverse în multiple domenii ale activității umane: sport, turism, comunicare, sănătate, ca mijloace de plată etc. Unele dintre acestea au încorporați senzori capabili să detecteze și să transmită semnale electrice de la nivelul inimii. Nu de puține ori senzorii meniți să identifice aceste semnale nu sunt foarte bine calibrați putând genera astfel erori.

        Un ECG standard are 12 derivații, în timp ce majoritatea smartwatch-urilor au doar una, traseele obținute nefiind similare traseelor convenționale, clasice, acesta fiind unul dintre dezavantajele acestor dispozitive comparativ cu cele destinate strict utilizării medicale. De asemenea au un randament scăzut de diagnosticare și o capacitate slabă de caracterizare a evenimentelor aritmice, iar experiența clinicianului în interpretarea acestor trasee este una limitată.

        Problema lumii de astăzi este abundența. Totul este disponibil în cantități foarte mari, poți avea o avalanșă de notificări pe ceasul tău, ceea ce poate fi deranjant, iar acest exces poate determina o anxietate anticipativă cu privire la ceea ce ai putea fi capabil să descoperi, iar utilizarea excesivă a acestor funcții te poate face să devii neliniștit în ceea ce privește sănătatea ta.

         Așadar, pentru a fi siguri de acuratețea și corectitudinea datelor furnizate de un smartwatch este întotdeauna recomandat să vizitați un medic specialist. Ceasurile inteligente ar trebui să fie folosite doar ca indicație pentru a consulta un medic, dar nu ca mijloc de autodiagnosticare. 

        NU EXISTĂ DR.WATCH !!!

        Surse de documentare

        https://wearablestouse.com/blog/2022/08/02/advantages-disadvantages-of-smartwatches/

        https://www.researchgate.net/figure/Generic-advantages-and-disadvantages-of-wearables-for-monitoring-of-cardiac-arrhythmia_fig1_350631118

        https://healthlibrary.askapollo.com/benefits-of-having-a-holter-monitor/

        https://medicompinc.com/benefits-of-cardiac-monitoring/