Prezența insuficienței cardiace nu contraindică plecarea în vacanță. Există câteva lucruri suplimentare de luat în considerare dar, urmând câțiva pași simpli, vă puteți asigura că veți avea o călătorie fără probleme.

 

Alegerea destinației

Când alegeți destinația trebuie să aveți în vedere că nivelul de oxigen este mai redus la altitudini ridicate, ceea ce poate provoca dispnee/sufocare. Astfel, dacă suferiți de insuficiență cardiacă este de preferat să evitați țările cu temperaturi extreme și zonele cu înălțime de peste 2.000 de metri.

]

Pot merge într-o țară caldă dacă am insuficiență cardiacă?

Climatul marin nu vă face rău, cu condiția să aveți grijă să fiți permanent hidratați corect și să nu vă expuneți la soare între orele 11 și 15, când razele soarelui sunt cele mai puternice. Atenție, briza mării poate fi înșelătoare astfel încât să nu sesizați cât de puternic este soarele, așa că nu uitați să purtați o pălărie și să vă dați cu cremă de protecție solară în orice moment.

Pot face drumeții la munte dacă am insuficiență cardiacă?

Vă este permis să mergeți în drumeții dar trebuie să le alegeți în funcție de capacitatea de efort proprie, în ritmul dumneavoastră, fără să forțați. Pragul de efort la care trebuie să vă opriți este cel la care gâfâiți atât de tare încât nu mai vorbiți cursiv. În această situație vă întrerupeți și reduceți intensitatea efortului până când vă revine respirația, după care puteți relua urcușul. Alegeți destinații sigure, de unde vă puteți întoarce dacă nu mai puteți continua drumeția, de preferat în zone cât de cât populate și nu plecați singuri în drumeție. De asemenea, dacă suferiți de insufuciență cardiacă, evitați drumețiile și nu rămâneți peste noapte la altitudini mai mari de 2.000 de metri.

Planificați în avans călătoriile cu avionul

Dacă insuficiența cardiacă este stabilă, reducerile ușoare ale nivelului de oxigen din avion nu ar trebui să provoace probleme. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele dumneavoastră s-au agravat recent, contactați compania aeriană înainte de rezervare, astfel încât să fie la curent cu situația dumneavoastră și să vă poată asigura oxigen suplimentar pentru zbor în cazul în care veți avea nevoie.

Îmbrăcați-vă corespunzător pentru temperatura de la destinația aleasă!

Când aveți insuficiență cardiacă, senzația de caldură excesivă sau de frig determină un stres suplimentar asupra inimii.  Dacă călătoriți la temperaturi ridicate, asigurați-vă că purtați haine ușoare, pălărie și ochelari de soare. Pentru a preveni deshidratarea, consumați suficiente lichide și evitați băuturile cofeinizate sau alcoolice. Dacă vacanța este undeva la frig, asigurați-vă că aveți suficiente straturi de îmbrăcăminte și păstrați-vă mâinile și picioarele calde, deoarece acestea au tendința de a pierde căldura rapid.

 

Luați medicația la dumneavoastră

Luați  întotdeauna medicamentele cu dumneavoastră atunci când plecați în vacanță dar și pentru câteva zile în plus, în caz de întârzieri sau anulări. De asemenea, trebuie să vă asigurați că faceți o listă cu toate medicamentele și o copie a rețetelor în cazul în care vă pierdeți medicamentele sau aveți nevoie de mai mult. Amintiți-vă să luați medicamentele atunci când sunteți în vacanță, deși acest lucru poate fi adesea dificil, mai ales atunci când călătoriți într-un alt fus orar. Încercați să setați o alarmă, astfel încât să nu uitați și discutați cu medicul dumneavoastră despre ce să faceți în cazul în care uitați să luați o doză. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de plecarea în vacanță pentru ajustarea corectă a dozelor de medicament, mai ales în ceea ce privește tratamentul diuretic. De asemenea, dacă urmați tratamentul anticoagulant cu Sintrom/Trombostop aveți grijă ca INR-ul să fie în parametri atunci când plecați și este bine să alegeți destinații unde puteți recolta un INR sau să aveți un aparat tip CoaguCheck la dvs. În caz de sângerare de orice fel procedați ca și acasă, așa cum v-a sfătuit cardiologul curant. Dacă luați alt tip de anticoagulante, le veți administra ca de obicei, fără precauții deosebite.

Dacă călătoriți în strainătate, verificați dacă aveți asigurarea de călătorie potrivită. Este esențial să fiți acoperit în mod corespunzător înainte de a pleca în străinătate, astfel încât declarați toate condițiile de sănătate din trecut și din prezent atunci când solicitați asigurarea.

Aveți grijă la dietă

Respectarea dietei regulate atunci când călătoriți este dificilă, mai ales dacă sunteți în străinătate! Deși o schimbare pe termen scurt a dietei nu ar trebui să vă afecteze prea mult starea, aveși mare grijă la consumul de sare, urmăriți consumul de lichide și limitați consumul de alcool. Verificați-vă simptomele înainte de a călători.

Pregătiți-vă pentru situații de urgență

Este întotdeauna o idee bună să vă pregătiți pentru situații de urgență atunci când călătoriți. Pașii simpli, cum ar fi pregătirea unei liste actualizate a medicamentelor și luarea numărului de telefon al medicului dumneavoastră  vă vor ajuta să vă asigurați că, dacă s-ar întâmpla ceva, ați fi în siguranță.

De asemenea, având în vedere că afecțiunea de care suferiți necesită monitorizare periodică, înainte de a pleca în vacanță este bine să vă faceți un abonament la un serviciu de telemedicină care să vă poată oferi suportul necesar pentru a fi în siguranță indiferent de destinația aleasă. 

.

Citește si pagina În vacanță cu inima sănătoasă

Sfaturi pentru a vă menține inima sănătoasă în timpul verii