Odată cu creșterea temperaturii, organismul are nevoie de mai multe fluide, iar inima este forțată să pompeze sânge într-un ritm mai rapid pentru a menține temperatura corpului. Dacă indivizii sănătoși tolerează aceste schimbări fără nicio problemă, cei cu afecțiuni cardiovasculare prezintă un risc ridicat de accident vascular cerebral, deshidratare, aritmii, angină pectorală și infarct miocardic care, în unele cazuri, ar putea fi fatale.

Deci, pentru a vă menține inima sănătoasă în timpul verii, iată câteva sfaturi utile:

Mențineți-vă hidratarea

Deshidratarea este un factor declanșator cunoscut pentru fibrilația atrială și pentru accidentul vascular cerebral. Consumați suficiente lichide (apă, ceaiuri de fructe, supe și sucuri),  beți apă frecvent chiar dacă nu vă este sete. Luați o sticlă de apă cu dumneavoastră și sorbiți din ea periodic pe tot parcursul zilei sau ori de câte ori vă este sete până reușiți să consumați toată cantitatea recomandată (2500-3000ml de lichide pe zi). De asemenea, persoanele care au suferit angioplastie cu stent sau purtatorii de proteze cardiace mecanice trebuie să fie mai precaute, deoarece deshidratarea ar putea provoca îngroșarea sângelui, ceea ce poate determina blocarea stentului sau colmatarea protezei.

]

Consumați și alimente cu conținut ridicat de apă – pepeni, salată verde și castraveți, de exemplu care vă pot ajuta să înlocuiți fluidele pierdute prin transpirație. Atenție la băuturile cu conținut de zahăr, grăsimi sau multe calorii. Optați pentru lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi și beți doar sucuri naturale de fructe dar nu în exces. În plus, fiți conștienți de semnele și simptomele de deshidratare ușoară, inclusiv gura uscată sau lipicioasă, piele uscată sau rece, dureri de cap sau crampe musculare. Cazurile mai severe pot include pielea uscată, zbârcită, iritabilitate sau confuzie, amețeli, bătăi rapide ale inimii, respirație rapidă, oboseală  și stare de inconștiență.

Aveți grijă cu tratamentul diuretic și hipotensor

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare au adesea prescrise în schema de tratament diuretice, cunoscute sub numele de pastile de eliminare a apei. Cu toate acestea, atunci când sunt administrate în timpul verii, acestea pot agrava deshidratarea prin creșterea producției de urină. Chiar și consumul de antidepresive și antihistaminice poate bloca, de asemenea, transpirația, agravând astfel și mai mult starea. De asemenea, dacă aveți hipertensiune arterială, vara pe căldură scade în general nevoia de medicamente hipotensoare la majoritatea pacienților. În timpul verii valorile tensiunii arteriale sunt mai mici decât în lunile de iarnă datorită faptului că se produce vasodilatație pentru a favoriza menținerea temperaturii corpului. Dacă vă simțiți amețit și tensiunea măsurată este prea mică, discutați imediat cu medicul dumneavoastră cu privire la reducerea dozei de medicamente în timpul verii.

Luați medicamentele

Ruperea rutinei ne face să uităm să ne luăm medicamentele, le asociem întotdeauna cu acțiuni concrete, cum ar fi micul dejun, cina etc.

Mâncați cu moderație

Nu trebuie să evitați sistematic toate alimentele preferate și în vacanță, dar este important să alegeți  mai întâi alimente sănătoase și să fiți atenți la dimensiunea porțiilor. În timpul meselor, începeți cu legume, branzeturi și carne slabă, și  păstrați porția de aliment preferat nesănătos la sfârșit, ca pe un premiu. Deserturile joacă un rol important în aproape fiecare vacanță, dar fiți atenți la dimensiunea porției. Când este foarte cald afară sunt de preferat mesele ușoare. Consumul de alimente grele poate avea drept efect generarea de căldură care va solicită și mai mult inima.

Limitați consumul de băuturi cofeinizate sau alcoolice

Consumul de băuturi alcoolice sau băuturi cofeinizate în timpul verii favorizează deshidratarea, crescând astfel riscul de complicații cardiace. Consumul excesiv de alcool poate determina bătăi neregulate ale inimii (extrasistole,  fibrilatie atrială), ceea ce crește riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.  Bucurați-vă de un pahar de vin sau de băutura mixtă preferată și apoi treceți la apă.

Faceți-vă timp pentru activitatea fizică dar limitați activitățile în aer liber

Este întotdeauna recomandabil să faceți exerciții fizice în aer liber dar, în timpul verii, este important să limitați activitățile în aer liber, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau grădinăritul pe care este bine să le faceți seara sau dimineața pe răcoare. Purtați haine de culoare deschisă și din bumbac. Evitați activitățile foarte intense. Nu uitați însă că activitatea regulată vă poate ajuta să vă mențineți greutatea, tensiunea arterială, nivelul colesterolului și al glicemiei sub control, dar vă poate ajuta, de asemenea, să luptați împotriva stresului din vacanță. Vacanțele de vară sunt ideale pentru relaxare, dar și pentru mișcare în mod distractiv. Efectuați activități care vă plac, planificați să încorporați activitatea fizică regulată în rutina zilnică. Vara este anotimpul ideal pentru practicarea înotului, a drumețiilor, a joggingului dimineața sau seara pe răcoare, dar puteți practica și orice sport de interior.

Limitați-vă timpul la soare,

în special în orele amiezii, când razele sunt cele mai puternice, și purtați protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare. Este recomandabil să stați în interior când temperatura este ridicată. Nu stați într-o mașină fierbinte.  Acoperiți-vă ferestrele cu draperii pentru a vă feri de soarele fierbinte. Luați în considerare utilizarea ventilatoarelor de mansardă sau a aparatelor de aer conditionat.

Îmbrăcați-vă corespunzător

Este important să vă îmbracați cu haine usoare și de culoare deschisă din bumbac, care vor menține temperatura corpului.

Nu uitați să vă odihniți

Deși primul obiectiv al vacanței este să ne odihnim, deseori ajungem să facem contrariul dormind mai puține ore, ceea ce nu este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Lipsa somnului crește nivelul hormonilor de stres din sânge, ceea ce determina creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. De asemenea, chiar așa numitul „stress de vacanță”, faptul că schimbați mediul  poate pune o presiune asupra organismului dvs determinând inima să bată mai repede și contractând vasele de sânge ceea ce face  tensiunea arterială să crească. Deși puteți fi luat de val, amintiți-vă că este bine să săriți peste o petrecere sau o activitate dacă aveți deja ceva planificat sau trebuie să vă odihniți.

Rezervați-vă minim 20 de minute în fiecare zi pentru a face ceva ce vă place, cum ar fi citit, tricotat, grădinărit sau doar relaxare într-o cameră liniștită.

Stați departe de situațiile de stres ridicat

Nu sunteți supereroi și nimeni nu se așteaptă să fiți dacă aveți o afecțiune cardiovasculară! Epuizarea, furia și stresul emoțional determină o presiune suplimentară asupra inimii. Evitați sporturile și activitățile riscante care presupun o descărcare mare de adrenalină!

Nu ignorați sănătatea în timpul vacanței și consultați-vă medicul dacă suspectați ceva în neregulă

Nu uitați să vă luați medicamentele și să fiți atenți la modul în care vă simțiți. Monitorizați culoarea urinei, dacă devine închisă la culoare înseamnă că este mai concentrată, deoarece organismul este deshidratat. Trebuie să vă asigurați că beți suficientă apă sau alte fluide, astfel încât urina să fie de culoare deschisă, ceea ce este un semn al hidratării corespunzătoare. Pentru a calcula greutatea apei pierdute în timpul antrenamentului măsurați-vă greutatea înainte de a începe să faceți exerciții fizice și după ce ați terminat. Și nu uitați să beți cantitatea de apă pe care ați pierdut-o.

Dacă simțiți că ceva ar putea fi în neregulă nu amânați să solicitați imediat asistență medicală chiar dacă sunteți în vacanță. Dacă simptomatologia dumneavoastră se agravează, simțiți sufocare, durere în piept sau orice alt simptom cardiovascular, vizitați imediat cel mai apropiat spital pentru a evita orice problemă mai gravă. Este mai bine să fiți în siguranță decât să vă pară rău ulterior!

.

Dacă suferiți de o afecțiune cardiovasculară care necesită monitorizare periodică, înainte de a pleca în vacanță este bine să vă faceți un abonament la un serviciu de telemedicină care vă poate oferi suportul necesar pentru a fi în sigurantă indiferent de destinația aleasă.

Citește si pagina Pot călători dacă am insuficiență cardiacă?

În vacanță cu inima sănătoasă