Suntem tentaţi să exagerăm cu mâncarea în perioada Sărbătorilor şi riscăm să ne dăm peste cap regimul de alimentaţie.

Dacă  respectăm câteva reguli de bază chiar şi în perioada Sărbătorilor, puteți să păstrați o dietă echilibrată, fără să vă puneți în pericol sănătatea.

Pe de altă parte, dacă vă așezați la masă alături de cei dragi și vă abțineți de la toate alimentele care există pe masă nu este soluția cea mai bună. De asemenea, nu este suficient să respectați doar numărul de calorii. Știați ca 500 de calorii din proteine pot accelera metabolismul, în timp ce 500 de calorii din dulciuri – o ciocolată de exemplu –  nu vă aduc niciun beneficiu ci doar vă accentuează pofta de dulce?

Tocmai de aceea este bine să ţineți cont de următoarele reguli:

 Încercați să reduceți grăsimile din alimentaţie prin evitarea prăjelilor, prin consumul cu prioritate de carne slabă (pulpă de porc sau mușchi, nu ceafă, piftie de curcan sau de porc cu carne slabă, sarmale combinate porc cu vită, șamd), evitarea brânzeturilor grase (telemeaua are in jur de 20% grăsime, cașcavalul 30-35%, iar brânza de burduf 50% – pot fi înlocuite cu brânza de vaci, caș sau urdă, care sunt cu conținut redus în grăsimi). Nu toate grăsimile sunt dăunătoare, puteți folosi uleiurile, în special cele presate la rece, puteți consuma pește, nuci sau alune, dar neprăjite și nesărate.

Astfel, alegeți mezeluri de porc slabe (mușchiuleț, tobă cu carne slabă, cârnați combinați cu vită și porc….), piftia de curcan fără piele, gătiți carnea de porc slabă (pulpă după ce ați ales grăsimea la cuptor), sarmale combinate din porc și vită cu varza ținută la desărat câteva zile sau în foi de viță dacă sunteți hipertensivi.

 

 

  • Dacă poftiți însă la o bucățică de șorici sau de slănină nu o să fie nicio tragedie…mâncați puțin ca să vă satisfaceți pofta dar evitați să faceți excese.
  • Nu mâncați la aceeași masă și caltaboș și tobă, cârnați, sarmale, friptură, cozonac, slănină, brânzeturi grase , tort șamd…le eșalonați pe perioada sărbătorilor în așa fel incât să nu suferiți că nu puteți mânca nimic dar nici să nu vă supraalimentați la o singură masă.
  • Dacă alegeți să mâncați mezeluri sau carne se porc, alimente specifice sezonului, renunțați în perioada asta la alte grăsimi animale (ouă, brânzeturi grase, smântână, unt…)

  • Combinați carnea cu legume: salată verde, roșii, ceapă,  castravete, andive,  ciuperci, sparanghel, ardei gras, dovlecei, praz, varză, măsline.
  • Încercați să umpleți stomacul și cu fructe de sezon: ananas, mere, grapefruit, lamâi, portocale, mandarine, kiwi, pere, smochine, curmale sau cu fructe oleaginoase – nuci, alune, arahide, fistic.

 

  • Evitați să folosiți sarea ca și condiment, utilizați cu prioritate condimente aromate: busuioc, mărar, dafin, chimion, patrunjel, salvie, mentă, cimbru, șofran sau condimente picante sau acre, oțet în cantități moderate.
  • Evitați murăturile în saramură (varză murată, gogonele, conopidă…), mâncați cu prioritate murături în oțet (gogoșari, castraveciori) în cantități mici.

  • Consumați multe lichide (apă, ceai, suc, supă)  2-3 litri lichid/zi – din ceaiuri, supe de zarzavat cu ceapă, apă plată, suc natural de fructe.

Aveți grijă la carbohidrați, consumați în exces, vor fi transformați în lipide. Se găsesc în cereale integrale, leguminoase cu indice glicemic mare (cartofi, orez, mazăre, fasole boabe…), fructe dulci (struguri, pepene galben..) dar și în pâinea albă, foietaje, produse de patiserie, cozonac…..De asemenea, sucurile de fructe pot deveni dușmanul dietei echilibrate datorită conținutului mare de zahăr, deși pe etichetă scrie că nu au adaos de zahăr. Puteți alege să consumați fructe proaspete care au în plus fibre care scad absorbția glucidelor. Evitați băuturile carbogazoase sau necarbogazoase de tip ice-tea sau nectar. Citiți etichetele cu mare atenție! Beți apă sau ceaiuri tradiționale, neîndulcite, în niciun caz nu vă  potoliți setea cu suc de fructe, lapte sau iaurt; acestea sunt alimente, cu un important conținut caloric!

  •  

     Evitați consumul de alcool în cantități mari. Alcoolul înseamnă șapte calorii pentru fiecare gram consumat și favorizează formarea depozitelor adipoase, putând fi considerat factor de risc pentru apariția obezității. Trebuie sa fiți atenti la băuturi precum: berea sau băuturile dulci, la care se adăuga și caloriile din glucide! Totuși aveți voie să beți o tărie (40ml) la începutul mesei, 1-2 pahare de vin (100ml) la friptură și un digestiv la desert.

        Mâncați puține dulciuri concentrate, este de preferat să gustați câte puțin din fiecare fără să faceți excese

        Nu mâncați prea mult la o singură masă, până simțiți că vă săturați! Mâncați sănătos, dar ce puteți spune despre mărimea porțiilor? Încercați să alegeți porții potrivite cu nevoile voastre, nu este nici o rușine să lăsați în farfurie ceea ce considerați surplus.

        Faceți mișcare și de sărbători – nu trebuie să mergeți la sală dar 1-2 ore de plimbare pe zi prin cartier, prin parc să admirați luminile de Crăciun sau cu câinele (dacă aveți) vă ajută să nu câștigați kilograme  de care scăpați greu mai târziu.

        Luați medicamentele care v-au fost prescrise de medicul dumneavoastră, chiar creșteți puțin dozele la cele pentru colesterol în perioada sărbătorilor, iar după sărbători țineți un regim mai drastic timp de o luna ca să aduceți valoarea colesterolului, a trigliceridelor, a glicemiei si greutatea dvs în limitele anterioare.