Pentru majoritatea oamenilor, consumul de sare nu este dăunator, recomandarea specialiștilor pentru persoanele sãnãtoase este de a consuma 2.300-2500 mg sodiu/zi (adicã aproximativ 6 g sare/zi sau atât cât încape într-o lingurițã). Sarea, un factor de risc major pentru sănătatea inimii, este bine să nu depășească 2,5 g pe zi, dar, dacă se preferă mâncarea mai sarată, încercați să folosiți variante de sare dietetică (cu conținut redus de sodiu). Reducerea aportului de sare va conduce la scăderea valorilor tensiunii arteriale și a riscului de boală cardiovasculară și de insuficiență cardiacă.
Excesul de sare (mai mult de 4-5 grame pe zi) afectează în mod negativ întregul organism. Sarea poate îngroșa arterele și poate afecta integritatea endoteliului (aflat între sânge și țesuturile care îl înconjoară). Deteriorarea acestuia favorizează apariția aterosclerozei și, prin urmare, poate provoca formarea de plăci în vasele de sânge coronare sau periferice. Deteriorarea arterelor coronare care vascularizează inima are efecte negative asupra inimii însăși. Consumul excesiv de sare compromite și funcția renală, favorizează retenția de apă și formarea edemelor. Mai mult, sarea stimulează pofta de mâncare: cu cât este mai sărat un fel de mâncare, cu atât vrei să continui să îl consumi. Prin urmare, sarea poate fi, chiar și indirect, responsabilă pentru creșterea în greutate
Câtã sare are voie sã consume un hipertensiv?
Consumul de sare în exces conduce la creșterea valorilor tensiunii arteriale și a riscului cardiovascular. Principalele măsuri dietetice recomandate la pacientul cu hipertensiune arterială vizează reducerea aportului de sare în alimentație la maxim 5 gr./zi (adică 2 gr. sodiu). Asociația Americană Pentru Sănătatea Inimii recomandă ca un adult să limiteze aportul de sodiu sub 2 g pe zi. Pentru persoanele de peste 51 de ani, aportul de sodiu nu trebuie să depășească 1,5 g pe zi.
Câtã sare are voie sã consume un pacient cu insuficiență cardiacă?
În cazul persoanelor ce suferã de boli cardiovasculare cum este insuficiența cardiacă cantitatea de sodiu permisã este de 1.500 mg de sodiu pe zi (adicã mai putin de 4 g sare). Alimentele procesate sau semipreparate, fast-food, mesele luate la restaurant sau în oraș aduc un exces de sare în organism și trebuie avute în vedere în alcãtuirea dietei.
Practic, reducerea aportului de sare în alimentație se poate realiza prin respectarea următoarelor reguli:
- nu adăugați sare la gătitul alimentelor (atenție la produsele tip Delikat/Vegeta care conțin foarte multă sare !);
- nu puneți sare la masă în timp ce mâncați;
- evitați alimentele cu conținut crescut de sare (sodiu) – atenție la conservanți, la tipul de apă plată/minerală pe care îl consumați; evitați murăturile în saramură, varza murată (inclusiv zeama de varză), alune/chipsuri/snacksuri sărate, brânza sărată, măsline sărate, afumături, mezeluri, conserve, condimente sărate, amelioratorii de gust pe bază de sare (Vegeta, Delikat);
- consumați cu prioritate sare dietetică cu conținut redus de sodiu și ridicat de potasiu (Kalas cu o treime sodiu și două treimi potasiu – ambalaj maro, Pic de sare..). folosiți substituienții de sare pe care vi-i recomandă medicul cardiolog.
Ultimele comentarii