Deși medicina modernă dispune de numeroase metode care tratează eficient majoritatea afecțiunilor cardiovasculare, cel mai bun lucru pe care puteţi să-l faceți pentru a nu suferi de o boală de inimă este să preveniți apariția acesteia prin respectarea câtorva recomandări legate de stilul de viaţă. Pentru unii poate nu este uşor, dar nu este nici foarte dificil , iar beneficiile te vor feri pe viitor de evenimente cardiovasculare nedorite. Urmând numai câteva recomandări, inima ta va fi mai sănătoasă şi va pompa viaţă în arterele tale.

 

 

Efortul de a menține sau ameliora sănătatea inimii poate fi încununat de succes prin respectarea câtorva principii simple rezumate în sfaturile de mai jos:

 

STOP FUMAT  Renunţaţi la fumat

 

ACTIVITATE FIZICĂ REGULATĂ  Fiţi activ

 

 

NU VĂ ÎNGRĂȘAȚI  Menţineţi-vă greutatea normală

 

 

ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ ȘI ECHILIBRATĂ  Mâncaţi sănătos

 

 

TENSIUNE ARTERIALĂ NORMALĂ  Controlaţi tensiunea arterială

 

 

ATENȚIE LA GRĂSIMILE DIN SÂNGE  Controlaţi colesterolul

 

 

TRATAȚI DIABETUL  Controlaţi glicemia

ELIMINAȚI STRESUL   Bucurați-vă de viață!

 

Aceste principii de viață sunt aplicabile atât pentru cei sănătoși care astfel previn apariția unui fenomen cardiac, cât și celor care suferă deja de o afecțiune cardiovasculară și care pot reduce riscul agravării bolii și, totodată, își pot îmbunătății calitatea vieții.

În egală măsură, eficacitatea respectării acestor direcţii de acţiune va crește dacă-i veți convinge pe toți membrii familiei să vi se alăture în adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos.

O colaborare apropiată atât cu medicul cardiolog poate adăuga beneficii suplimentare obiectivului de a vă păstra inima sănătoasă. 

Cum puteți aplica aceste schimbări în stilul dvs de viaţă?

  • Stabiliți obiective clare – (de ex. „Vreau să am o inimă sănătoasă, să ajung să-mi cresc strănepoții”);
  • Planificați momentul în care veți începe să aplicați modificările stilului de viaţă (de ex. „De luni renunţ la fumat”);
  • Modificați-vă stilul de viaţă pas cu pas ( de ex: de azi voi face o plimbare în fiecare seară, apoi o să încep să renunţ treptat la alimentele nesănătoase);
  • Pentru a nu vă simți singuri, antrenați si pe cei apropiaţi să participe la iniţiativa dvs, iar inimile lor vor avea de câştigat sănătate;
  • Sfătuiți-vă cu medicul şi aflați ce puteți face pentru a avea o inimă mai sănătoasă dvs şi membrii familiei;
  • Calculați-vă scorul de risc cardiovascular periodic, pe pagina de internet sau la medicul cardiolog, pentru a vă evalua succesul in reducerea riscului cardiovascular

    • Dacă deja ați suferit sau suferiți de o boală de inimă, vă puteţi simţi atât dumneavoastră cât şi familia dvs depăşiţi de situaţie şi chiar speriaţi. Probabil vi s-a spus că este necesară efectuarea unei schimbări a stilului de viaţă, dar nu ştiți de unde să începeți. Încercați să participați la un program de recuperare cardiovasculară unde, sub îndrumarea unor profesioniști va fi mult mai ușor iar rezultatele vor apărea mult mai rapid.