Problema grăsimilor și aportul lor la dietă sunt esențiale pentru sănătatea inimii, fiind recomandat ca, din totalul caloriilor de peste zi, doar 30 la sută să provină din grăsimi, iar restul din alte surse alimentare.

În ceea ce privește uleiurile, pentru sănătatea inimii se recomandă utilizarea cu prioritate de ulei de măsline, de nuci, de floarea soarelui, de susan, palmier, avocado şi fistic.

  • Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat proaspăt stors din fruct. Uleiurile bune pentru consumul zilnic sunt acele uleiuri procesate „la rece”, care au aceasta specificație pe eticheta lor. Consumaţi ulei de masline obținut în prima faza de procesare (la prima presă care se mai numește și ulei extra), mai scump, dar superior uleiului de măsline obișnuit obținut în a doua fază de procesare. Nu folosiți ulei de măsline extra la prăjit pentru că îşi pierde proprietăţile, fiind de preferat să îl folosiți în stare naturală în salate sau oriunde altundeva, dar fără a-l încălzi;.

  • Uleiul de nucă conține un procent foarte mare de grăsimi polinesaturate și de acizi omega 3, dar și vitaminele B1, B2, B3 și C, luptând astfel împotriva aterosclerozei. Utilizat în salate sau în vinegrete ușor îmbogățite cu oțet balsamic aduce nota sa, pe de-o parte dulce și pe de-o parte amară. Poate fi asociat cu pește sau cu diferite brânzeturi;

  • Uleiul de floarea soarelui este bogat în grăsimi polinesaturate şi în vitaminele A și E (are cel mai mare procent de vitamina E dintre toate uleiurile), iar consumat cu moderație reduce nivelul colesterolului “rău”. Folosiţi uleiul de floarea soarelui pentru salate și mai putin pentru prăjit întrucât la temperaturi mari, se descompune în substanțe nocive pentru organism. Adăugaţi uleiul în ciorbe, supe, tocănițe sau paste doar la final dupa ce s-a încheiat fierberea felului de mâncare, evitând  astfel schimbarea structurii chimice a acestuia;

  • Uleiul de susan are o savoare și un miros inimitabile. Fiind bogat în vitamina E, lecitină și minerale, este un bun întăritor al imunității și se pare că ar avea proprietăți antidepresive. În Orient se adaugă adesea o lingură de ulei în asezonarea preparatelor din carne și de legume. Combinându-l cu sos de soia, se poate obține o vinegretă delicioasă, care poate însoți de minune salatele, cruditățile sau legumele fierte;
  • Uleiul de palmier și avocado Nu conține colesterol, reprezintă o sursă extraordinară de vitaminele A, E și de betacaroten fiind un antioxidant puternic și are un rol esențial în prevenirea aterosclerozei și a maladiei Alzheimer. Uleiul roșu de palmier poate constitui un supliment nutritiv eficient pentru copii. Este ușor de folosit pentru gătit (atât în tigaie cât și în tavă la cuptor) fiind gustos și sănătos fără să imprime preparatelor vreun gust specific;

 

  • Uleiul de fistic are o aromă foarte puternică și nu se poate combina cu orice. Reduce riscul cardiovascular datorită conţinutului foarte bogat în vitamina E şi acizi grași nesaturați. Poate fi utilizat ca dressing pentru toate tipurile de salate verzi sau poate fi combinat cu avocado, sfeclă rosie, fructe (mere sau pere crude) sau cu diferite sortimente de pește, fie că sunt afumate sau prăjite.

Atunci când vorbim de uleiuri vegetale trebuie să fim atenți și la cele mai periculoase grăsimi pentru sănătatea noastră, respectiv grăsimile hidrogenate sau trans, obținute din uleiuri vegetale procesate industrial. Acestea care intră în compoziția multor produse alimentare, de la margarină și biscuiți până la inghețate, torturi, unele paste, diverse semipreparate, prăjituri sau produse tip fast-food și trebuie reduse pe cât posibil din alimentație la mai puţin de 1% din caloriile totale.

Blogul nostru Ce sunt grăsimile din sânge? Ce este profilul lipidic?

Care sunt valorile normale pentru grăsimile din sânge (profilul lipidic) pentru a avea o inimă sănătoasă?  Ce este dislipidemia?

Cum reducem colesterolul şi trigliceridele pentru a avea o inimă sănătoasă?

Ce grăsimi introducem intr-o dietă sănătoasă?