Ce sunt grăsimile din sânge? Câte tipuri de grăsimi circulă în sânge?

Colesterolul este o componentă esenţială în desfășurarea metabolismului celulelor organismului. Este o substanță din categoria grăsimilor (lipidică), răspândită în întregul corp uman, pe care organismul o foloseşte pentru a construi pereţii celulelor din corpul nostru (structura membranelor celulare).

Colesterolul este alcătuit din mai multe componente, numite fracţii de colesterol:

  • LDL colesterol – este numit popular „colesterolul rău„, care transportă colesterolul din ficat către țesuturi, fiind principalul vinovat al formării plăcilor de aterom. Când nivelul de colesterol LDL este prea ridicat, excesul este depozitat pe pereții arterelor unde treptat formează adevarate plăci de grăsime numite ateroame, constituind ceea ce numim ateroscleroză.
  • HDL colesterol – cunoscut şi sub forma de „colesterol bun„, are rolul de a proteja pereţii vaselor împotriva LDL colesterolului. Cu cât valoarea HDL-colesterolului este mai mare cu atât oferă protecţie în faţa riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Trigliceridele sunt alt tip de grăsimi, care dacă sunt crescute indică riscul unei boli cardiovasculare.

De ce este dăunător colesterolul?

Atunci când colesterolul este în exces, poate crea depuneri pe pereţii vaselor de sânge, care împiedică buna circulație a sângelui. Astfel, acumulările de colesterol pe pereții vaselor sub forma plăcilor de aterom pot duce la îngustarea (strâmtorarea) sau chiar blocarea (înfundarea) arterelor cu consecințe severe de tipul infarctului miocardic, al accidentului vascular cerebral şi al tulburărilor de circulație a sângelui în picioare (arterita).

De unde provine colesterolul?

Principala sursă de colesterol este producţia hepatică (70%), doar 30% din colesterol provenind din alimentaţie (mai ales din gălbenuşul de ou, carne şi preparate lactate nedegresate). Colesterolul circulă în sânge legat de fracțiuni proteice speciale și indeplinește roluri diferite. LDL colesterolul este produs natural în ficat sau în alte celule umane. Unii oameni produc cantități prea mari datorită genelor moștenite de la parinți sau bunici, situație în care dieta nu este suficienă pentru a obține un nivel acceptabil al acestuia, la care riscul de boală cardiacă scade. În general însă, aportul alimentar de grăsimi saturate (de exemplu porc, unt) crește nivelul de LDL colesterol.

 

Ce este profilul lipidic (lipidograma)?

Lipidograma sau profilul lipidic reprezinta un panou de teste de sânge care evaluează metabolismul grăsimilor. Astfel, lipidograma include dozarea de colesterol total, LDL-Colesterol, HDL-Colesterol și trigliceride. Lipidograma identifică dislipidemiile, ajută la monitorizarea tratamentului hipolipemiant și este un factor de prognostic pentru boli cardiometabolice și pancreatită.

Când trebuie să recoltați profilul lipidic?

Profilul lipidic este recomandat ca analiză uzuală la adulți și în special celor cu risc de boală cardiovasculară (cardiopatie ischemică, infarct miocardic) sau metabolică (prediabet, diabet, sindrom metabolic), fiind un panou de teste de sânge care are rolul de instrument de prevenție sau diagnostic pentru anomalii ale lipidelor. Se recomandă ca persoanele sănătoase, fără alți factori de risc cardiovascular să-și determine profilul lipidic o dată la 5 ani, iar persoanele cu istoric personal sau familial de dislipidemie sau cu alți factori de risc cardiovascular necesită determinări mai frecvente. Testarea lipidelor la copii și adolescenți nu este recomandată de rutină: primul profil lipidic trebuie efectuat între 2-10 ani la copiii cu risc cardiovascular înalt.