Când trebuie să vă măsurați tensiunea?

Măsurarea tensiunii arteriale face parte din orice control medical de rutină. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru măsurarea tensiunii arteriale cel puțin o dată la doi ani, începând de la vârsta de 18 ani. Dacă aveti peste 40 ani sau sunteți în grupa de vârstă 18–39 ani cu un risc ridicat de hipertensiune arterială, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru o măsurare a tensiunii arteriale în fiecare an. Tensiunea arterială, în general, ar trebui să fie verificată la ambele brațe pentru a determina dacă există o diferență. Este important să utilizați o manșetă de dimensiuni adecvate. Medicul dumneavoastră va recomanda probabil măsuratori mai frecvente dacă ați fost deja diagnosticat cu hipertensiune arterială sau aveți alți factori de risc pentru afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, și pentru copiii cu vârsta peste 3 ani este bine ca tensiunea arterială sa fie măsurată în cadrul controalelor anuale.

Cu ce vă puteți măsura tensiunea?

Deși cea mai fidelă măsurătoare a tensiunii arteriale o furnizează tensiometrele clasice, tensiometrele electronice pe care le puteți găsi în farmacii pot oferi informații utile despre tensiunea arterială, dar acestea pot avea unele limitări. Precizia lor depinde de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea corectă a manșetei și utilizarea lor corectă.

Întrucât tensiometrele clasice nu pot fi folosite de oricine, este indicat să vă măsurați periodic tensiunea chiar și cu ajutorul tensiometrelor electronice, preferabil cele cu manşeta montată la braţ. Rezultatul furnizat de acestea este cel mai adesea foarte apropiat de valoarea reală, cu mici excepții care se înregistrează mai ales la persoanele care au un ritm neregulat (fibrilație atrială sau alte tulburări de ritm) sau cu circumferința brațului foarte mare, situație în care artera este situată mai profund iar senzorul tensiometrului poate să nu o perceapă corect.

Cum se face mãsurarea tensiunii arteriale?

La prima evaluare, tensiunea arterială se mãsoarã la ambele brațe, ulterior la brațul la care se înregistreazã cele mai mari valori. De obicei, tensiunea arterială se mãsoarã în poziția culcat (clinostatism) sau în șezut, dar uneori, și în poziție ridicatã în picioare (ortostatism), atunci când se banuiește o hipotensiune posturală.

Se recomandã un interval de aproximativ o sãptãmânã în care sã se efectueze câte o mãsuratoare dimineața și seara (la aproximativ aceleași ore) înainte de prezentarea la medic – o singură valoare ridicată, masurată ocazional nu are valoare foarte mare. De reținut cã valorile tensiunii arteriale pot sã difere între determinãri din cauza variabilitãții spontane a tensiunii arteriale.

Îmi pot măsura tensiunea acasă?

Monitorizarea la domiciliu a valorilor tensiunii arteriale este importantă pe de o parte pentru a exclude “hipertensiunea de halat alb” dar și pentru a urmări efectul tratamentului medicamentos sau al schimbării modului de viață. Medicul dvs vă va recomanda ce tip de aparat este mai bun – sunt de preferat tensiometrele cu manșeta montată pe braț (nu pe încheietura pumnului) pe care este bine sa le calibrați periodic și să le verificați atunci când mergeți la controalele de rutină. Valorile furnizate de tensiometrele electronice sunt în millimetri coloana de mercur (mm Hg), și au 2 valori: prima (sau cea superioară) măsoară presiunea de la nivelul arterelor atunci când inima se contractă (tensiunea maximă sau sistolică), iar cea de-a doua (inferioară) măsoară presiunea din artere între doua contracții (bătăi) cardiace (tensiunea minimă sau diastolică). Cea de-a treia valoare pe care o afișează unele tensiometre electronice reprezintă pulsul (frecvența cardiacă).

  • Utilizați de preferință aparate cu manșeta montata la braț, nu la încheietura mâinii;

  • Verificați-vă metrologic aparatul înainte de prima utilizare și apoi periodic pentru a evita ca acesta să vă furnizeze rezultate eronate;
  • Utilizați aparate cu manșeta de dimensiuni corecte pentru circumferința brațului dvs;
  • Obișnuiți-vă să vă măsurați tensiunea în același moment al zilei; evitați să vă măsurați tensiunea imediat după trezire pentru că vă poate da un rezultat care să nu reflecte valorile reale ulterioare;
  • Pentru un rezultat cât mai corect este bine să efectuați 3 măsurători, separate la intervale de 1 minut și să faceți media aritmetică a acestora; nu vă speriați dacă apar diferențe între acestea, este normal;
  • Nu intrați în panică și nu vă alarmați imediat dacă înregistrați o valoare mai mare ca urmare a unei măsuratori. Repetați măsurătoarea de câteva ori pe parcursul a 5 minute, iar dacă valorile ridicate se mențin solicitați ajutorul personalului medical specializat;
  • Deși ați învățat să vă măsurați tensiunea corect iar majoritatea valorilor înregistrate cu ajutorul tensiometrului dvs sunt în limite normale, mergeți periodic la cardiolog pentru verificare și ajustarea schemei terapeutice, iar cel puțin o dată la 6 luni montați un aparat pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, acesta furnizând cele mai precise informații în ceea ce privește profilul tensional, tensiunea arterială medie pe 24 ore, tensiunea arterială nocturnă s.a.m.d.