Dacă aveți o afecțiune cardiovasculară, este posibil să vă faceți griji cu privire la planificarea unei vacanțe de vară. Dar o problemă cardiacă nu trebuie să însemne că nu mai puteți călători ca și până acum, atât timp cât aveți informațiile potrivite și vă pregătiți corespunzător.

Dacă starea dumneavoastră cardiacă este stabilă, atunci o vacanță reprezintă o modalitate excelentă de a vă odihni și de a vă relaxa. Însă, dacă ați avut recent un infarct miocardic (atac de cord), timpul necesar pentru a vă recupera variază de la o persoană la alta și, din acest motiv, este bine să cereți sfatul medicului cardiolog cu privire la momentul în care starea dumneavoastră permite plecarea într-o vacanță.

 

Alegerea destinației

]

Primul pas al planificării oricărei vacanțe este să decideți unde să mergeți. Atât vremea foarte rece cât și temperaturile foarte ridicate pot agrava anumite afecțiuni cardiace. Pentru a vă alege destinația potrivită pentru afecțiunea de care suferiți, cereți sfatul medicului cardiolog. Durerea precordială/angina pectorală este în general agravată de vremea rece, dar poate fi exacerbată și de temperaturile ridicate. Temperaturile scăzute determină constricția vaselor de sânge, ceea ce crește tensiunea arterială sau poate favoriza formarea de cheaguri de sânge (trombi). De asemenea, când alegeți destinația, să aveți în vedere că nivelul de oxigen este mai redus la altitudini ridicate, ceea ce poate provoca dispnee/sufocare sau angină pectorală/durere în piept. Astfel, este de preferat să evitați țările cu temperaturi extreme și zonele cu înălțime de peste 2.000 de metri.

Dacă suferiți de o afecțiune cardiovasculară care necesită monitorizare periodică, înainte de a pleca în vacanță este bine să vă faceți un abonament la un serviciu de telemedicină care vă poate oferi suportul necesar pentru a fi în sigurantă indiferent de destinația aleasă. 

Pot merge într-o țară caldă dacă am o afecțiune cardiacă?

Climatul marin nu este dăunător pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, cu condiția să aveți grijă să fiți permanent hidratați corect și să nu vă expuneți la soare între orele 11 și 15, când razele soarelui sunt cele mai puternice. Atenție, briza mării poate fi înșelătoare astfel încât să nu sesizați cât de puternic este soarele, așa că nu uitați să purtați o pălărie și să vă dați cu cremă de protecție solară în orice moment.

 

Pot face drumeții la munte după un eveniment cardiovascular?

Dacă v-ați recuperat recent după un atac de cord sau o intervenție chirurgicală cardiacă, este bine să evitați o perioadă să călătoriți la altitudini mari (unde nivelul de oxigen este mai redus) ceea ce poate provoca dispnee/sufocare sau angină pectorală/durere în piept. De asemenea, dacă suferiți de o afecțiune cardiovasculară, nu rămâneți peste noapte la altitudini mai mari de 2.000 de metri.

Vă este permis să mergeți în drumeții dar trebuie să le alegeți în funcție de capacitatea de efort proprie, în ritmul dumneavoastră, fără să forțați. Pragul de efort la care trebuie să vă opriți este cel la care gâfâiți atât de tare încât nu mai vorbiți cursiv. În această situație vă întrerupeți și reduceți intensitatea efortului până când vă revine respirația, după care puteți relua urcușul. Alegeți destinații sigure, de unde vă puteți întoarce dacă nu mai puteți continua drumeția, de preferat în zone cât de cât populate și nu plecați singuri în drumeție.

Pot zbura dacă am o afecțiune cardiacă?

În ceea ce privește mijloacele de transport, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare pot călători sub orice formă, dar întotdeauna având în vedere că drumurile lungi cresc riscul de a suferi o tromboză venoasă profundă la nivelul picioarelor atunci când acestea sunt imobilizate pentru o lungă perioadă de timp. Deși nivelul de oxigen din cabinele avioanelor este mai mic decât la sol,  majoritatea persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare pot zbura fără restricții deosebite. Ca regulă generală, dacă puteți urca 15 trepte, nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să călătoriți cu avionul.

Dacă v-ați decis să zburați și ați suferit recent o intervenție chirurgicală cardiacă sau un infarct sau aveți insuficiență cardiacă severă, este bine să informați transportatorul aerian cu privire la starea dvs., astfel încât să aibă oxigen suplimentar disponibil. Înainte de a rezerva biletele de avion întrebați medicul dumneavoastră cardiolog dacă acest lucru este necesar pentru afecțiunea de care suferiți și pentru starea dumneavoastră. De asemenea, în cazul în care afecțiunea cardiovasculară de care suferiți nu este stabilizată, este bine să cereți acordul medicului cardiolog pentru zbor. În această situație sunt incluse:

  • – intervenție chirurgicală cardiacă în ultimele trei luni;
  • – dureri în piept agravate sau un infarct miocardic/atac de cord în ultimele trei luni;
  • accident vascular cerebral în ultimele șase luni;
  • hipertensiune arterială necontrolată;
  • – tensiune arterială foarte scăzută;
  • – ritm cardiac neregulat cu frecvență foarte ridicată care nu este controlat medicamentos.

Pot zbura dacă am hipertensiune arterială?

Dacă aveți hitertensiune arterială controlată medicamentos puteți zbura în siguranță, fără precauții deosebite. Este bine să aveți în cabină medicația curentă, un tensiometru si câteva tablete de Captopril pe care le puteți adminstra sublingual în cazul unui puseu hipertensiv, așa cum v-a învățat cardiologul curant. Dacă tensiunea arterială este instabilă sau foarte mare, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face orice planuri de călătorie.

Dacă am stimulator cardiac sau defibrilator implantabil (ICD) am probleme cu scanerul aeroportului? Dar dacă am proteză valvulară metalică?

Este important să spuneți personalului aeroportului că aveți un stimulator sau defibrilator implantabil sau o proteza valvulară metalică și să aveți cartea de identitate a dispozitivului sau scrisoarea medicului dumneavoastră. În majoritatea țărilor, se utilizează pentru scanare un dispozitiv portabil. Dar, în unele țări, vi se poate cere să treceți printr-un sistem de securitate. Dacă vi se cere să treceți prin scaner, mergeți într-un ritm normal și nu vă faceți griji dacă alarma se stinge, deoarece carcasa metalică a dispozitivului o poate declanșa. Majoritatea stimulatoarelor cardiace moderne  și a defibrilatoarelor cardioverter implantabile (ICD) sunt protejate împotriva interferențelor exterioare, deci acest lucru nu ar trebui să provoace o problemă.

Pregătirea corespunzătoare

Ca în orice călătorie, asigurați-vă că aveți la dumneavoastră medicație acoperitoare astfel încât să fiți pregătit pentru orice eventualitate. De asemenea, luați o cantitate rezonabilă de medicamente și în bagajul de mână, pentru a reduce șansele de a rămâne fără medicație în cazul în care vi se pierde bagajul. Cereți companiei aeriene instrucțiuni privind transportul medicamentelor. Este bine să faceți o listă cu medicamentele (inclusiv numele substanței active) și să păstrați această listă în bagajul de mână. De asemenea, este bine să luați și o copie a rețetei sau a schemei de tratament la dumneavoastră.

Dacă călătoriți în strainătate, verificați dacă aveți asigurarea de călătorie potrivită. Este esențial să fiți acoperit în mod corespunzător înainte de a pleca în străinătate, astfel încât declarați toate condițiile de sănătate din trecut și din prezent atunci când solicitați asigurarea.

Ce medicamente este bine să evit sau să iau cu precauție?

Anumite medicamente pot amplifica răspunsul organismului la expunerea la căldură, ceea ce face dificil pentru organism să facă față temperaturilor ridicate. Câteva dintre aceste medicamente sunt:

  • Diuretice  care cresc cantitatea de apă și sare eliminată din organism prin urină
  • Beta-blocante și inhibitori ai ECA: medicamente care ajută la reducerea tensiunii arteriale
  • Blocante ale receptorilor angiotensinei II (ARBs): utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  • Digoxin utilizat pentru îmbunătățirea capacității inimii de a pompa sânge

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de plecarea în vacanță pentru ajustarea corectă a dozelor de medicament.

Ce trebuie să fac dacă urmez tratament anticoagulant cu Sintrom sau cu alte anticoagulante (Pradaxa, Eliquis, Xarelto)?

Tratamentul anticoagulant nu contraindică nicio destinație de vacanță dacă sunteți la fel de precauți ca și în viața de zi cu zi. Aveți grijă ca INR-ul să fie în parametri atunci când plecați dacă urmați tratament cu Sintrom și este bine să alegeți destinații unde puteți recolta un INR sau să aveți un aparat tip CoaguCheck la dvs. În caz de sângerare de orice fel procedați ca și acasă, așa cum v-a sfătuit cardiologul curant.

 

Ce trebuie să fac dacă îmi crește tensiunea?

Aveți grijă să vă luați medicația obișnuită la dumneavoastră și să aveți o cantitate mai mare decât este necesar pentru perioada vacanței. În caz de ascensiune tensională cîteva zile la rând creșteți doza de medicamente hipotensoare așa cum v-a sfătuit cardiologul curant. Este bine să aveți la dvs Captopril 25 mg pe care îl puteți administra sublingual în situația în care tensiunea crește brusc, pentru reducerea acesteia pe moment. Reduceți aportul de sare câteva zile, până când valorile tensionale revin la normal.

Evitați să practicați activități fizice foarte intense, vinul roșu, băuturile care conțin cofeina, stressul și situațiile conflictuale.

 

Câte lichide trebuie să beau dacă merg la mare?

Consumul de lichide trebuie adaptat în funcție de temperatura exterioară. Atunci când este foarte cald afară trebuie să creșteți aportul de lichide până la 3000ml pe zi sau chiar mai mult dacă desfășurați și o activitate fizică.

.

Citește si pagina Pot călători dacă am insuficiență cardiacă?

Sfaturi pentru a vă menține inima sănătoasă în timpul verii