Stenozele carotidiene. Accidentul vascular cerebral

Ce este accidentul vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand un vas de s├ónge (o arter─â) care furnizeaz─â s├ónge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. ├Än c├óteva minute celulele nervoase din acea zon─â sunt afectate ╚Öi pot muri ├«n c├óteva ore iar, ca rezultat, acea parte a corpului care este controlat─â de zona afectat─â a creierului nu mai poate func╚Ťiona adecvat. ├Än cazul ├«n care apar simptome ale unui accident vascular cerebral este necesar un tratament de urgen╚Ť─â, exact ca ╚Öi ├«n cazurile de infarct miocardic. Cu c├ót tratamentul medical este ├«nceput mai curand dup─â apari╚Ťia simptomelor, num─ârul de celule nervoase care vor fi afectate permanent se reduce corespunz─âtor.

Care sunt cauzele accidentului vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral este o afec╚Ťiune care are frecvent drept cauz─â o boal─â cardiovascular─â astfel:

ateromatoza carotidian─â – stenoza (├«ngustarea) arterelor care irig─â creierul (arterele carotide) – care pot determina accident vascular cerebral ischemic

fibrila╚Ťia atrial─â sau alte tulbur─âri de ritm cu formarea de cheaguri ├«n interiorul cavit─â╚Ťilor cardiace sau tumori cardiace (care pot determina accident vascular cerebral embolic)

hipertensiunea arterial─â (care poate determina accident vascular cerebral hemoragic)

Din acest motiv, screeningul de boli cardiovasculare la pacientul cu accident vascular cerebral trebuie s─â exclud─â toate aceste afec╚Ťiuni.

În ce constă screeningul de boli cardiovasculare la pacientul cu accident vascular cerebral?

Primul pas este un consult cardiologic am─ânun╚Ťit care va include istoricul medical ┼či familial ┼či stilul de via┼ú─â cu calculul scorului de risc cardiovascular ╚Öi o examinare fizic─â detaliat─â.

Electrocardiograma de repaus poate s─â releve modific─âri de faz─â terminal─â specifice cardiopatiei ischemice sau o tulburare de ritm care poate sta la baza accidentului vascular cerebral (fibrila╚Ťie atrial─â, flutter atrial…).

Ecocardiografia poate descoperi prezen╚Ťa de cheaguri sau alte forma╚Ťiuni tumorale la nivelul cavit─â╚Ťilor cardiace, un anevrism ventricular cu tromb sau o leziune valvular─â (stenoza mitral─â) care se complic─â frecvent cu accident vascular cerebral embolic. De asemenea, poate s─â eviden╚Ťieze tulbur─âri de contractilitate, frac╚Ťie de ejec╚Ťie redus─â (adic─â reducerea performan╚Ťei cardiace), disfunc╚Ťie diastolic─â (tulburare de relaxare) iar Dopplerul tisular poate s─â aduc─â informa╚Ťii suplimentare privind modul de irigare a pere╚Ťilor inimii.

Testul de efort pe covor rulant este o investiga╚Ťie important─â pentru screeningul cardiovascular la pacientul cu accident vascular cerebral pentru c─â poate releva prezen╚Ťa ischemiei (adic─â a lipsei de oxigen ╚Öi de substan╚Ťe nutritive ├«ntr-un anumit teritoriu cardiac datorit─â depunerilor de colesterol la nivelul vaselor) sau poate declan╚Öa o tulburare de ritm.

├Än cadrul testului de efort vi se v─â cere s─â face╚Ťi un efort gradat, supravegheat, cu ajutorul unui covor rulant, timp ├«n care activitatea inimii dumneavoastr─â va fi urm─ârit─â prin electrocardiogram─â. Testul de efort nu v─â testeaz─â capacitatea de efort ci eviden╚Ťiaz─â modific─ârile care apar pe electrocardiogram─â ├«n cadrul unui efort fizic sus╚Ťinut ╚Öi dozat,

conform unui protocol standardizat. Dac─â la testul de efort apar modific─âri ischemice sau tulbur─âri de ritm, este foarte probabil s─â ave╚Ťi o boal─â cardiac─â ischemic─â (boal─â coronarian─â).

De asemenea, pot fi recomandate teste suplimentare ┼či investiga┼úii mai complexe, precum: calcul scor de calciu coronarian prin angioCT la nivelul arterelor coronare, analize specifice de s├ónge (profilul lipidic – colesterol seric, HDL, LDL colesterol, trigliceride, glicemie, hemoleucogram─â, probe hepatice, renale, func╚Ťia tiroidian─âÔÇŽ), analiza gazelor sangvine.

Monitorizarea ambulatorie (Holter) EKG pe 12 canale pe 24 sau 48 de ore va ├«nregistra electrocardiograma atunci c├ónd sunteti pus s─â v─â desfa╚Öura╚Ťi activitatea zilnic─â obi╚Önuit─â ╚Öi va sesiza dac─â apar modific─âri ischemice sau tulbur─âri paroxistice de ritm. De asemenea, ajut─â la diagnosticul diferen╚Ťial ├«ntre fibrila╚Ťia atrial─â paroxistic─â ╚Öi persistent─â. Pentru pacien╚Ťii la care se suspicioneaz─â un accident vascular cerebral embolic dar la care episoade rare de palpita╚Ťii se sunt rare poate opta pentru monitorizarea ambulatorie EKG de lung─â durat─â (7-14, 21 zile, 1 lun─â) sau monitorizarea telemetric─â EKG, metode care pot surprinde tulbur─ârile de rim care apar mai rar.

Medicul v─â poate recomanda ╚Öi o monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24 sau 48 ore dac─â suferi╚Ťi de hipertensiune arterial─â.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 sau 48 de ore va m─âsura valorile tensiunii arteriale atunci c├ónd sunte╚Ťi pus s─â v─â desfa╚Öura╚Ťi activitatea zilnic─â obi╚Önuit─â ╚Öi va realiza un grafic cu valorile tensionale din via╚Ťa de zi cu zi, depist├ónd dac─â la baza agrav─ârii crizelor anginoase stau ascensiuni tensionale. Frecvent, pacien╚Ťii cu cardiopatie ischemic─â asociaz─â un scor de risc cardiovascular ridicat ╚Öi hipertensiune arterial─â.

Ecografia Doppler de carotide poate exclude prezen╚Ťa de pl─âci de aterom la nivelul arterelor carotide, acestea fiind mult mai accesibile fa╚Ť─â de arterele coronare. Prezen╚Ťa depunerilor de colesterol la nivelul arterelor carotide se coreleaz─â ├«n general cu un risc mai mare de infarct sau accident vascular cerebral ╚Öi indic─â m─âsuri de reducere a riscului cardiovascular.

De 10 ani Cardioclass v─â ├«nva╚Ť─â cum s─â v─â p─âstra╚Ťi inima s─ân─âtoas─â

 Programări prompte

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București