Implantarea unui stent reprezintă o soluţie terapeutică eficientă intervenţională numai în condiţiile în care respectați măsurile de prevenție secundară și încercați să reduceți scorul de risc cardiovascular prin eliminarea factorilor de risc coronarian (reducerea greutăţii, oprirea fumatului, scăderea colesterolului şi al glicemiei, controlul tensiunii arteriale). În caz contrar există un risc important de restenozare a arterei dilatate cu stent sau apariţia unei noi leziuni aterosclerotice. De asemenea, este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos antiagregant plachetar indicat de medic. 

Evaluarea cardiologică periodică este necesară la o lună, trei luni, şase luni, un an sau ori de câte ori este necesar în raport cu evoluţia clinică. Firesc, între aceste perioade dintre evaluări, pacienţii vor urma un tratament medicamentos şi un regim igieno-dietetic conform prescripţiilor medicului specialist. Acest tip de atitudine terapeutică medicamentoasă se aplică şi în cazul prezenţei leziunilor multiple vasculare care nu pot fi abordate intervenţional sau chirurgical din motive anatomice ale arterelor. Atunci când leziunile coronariene sau din alt teritoriu-vascular (carotidian, membre inferioare, artere renale) sunt semnificative cu un grad de ocluzionare de peste 75% ele trebuiesc abordate intervenţional, pacienţii putând beneficia de implantarea unor dispozitive numite stenturi (metalice sau acoperite cu substanţe antitrombogene) care menţin permeabilitatea vasului afectat. Pacienţii diabetici, cei cu leziuni vasculare lungi sau situate la bifurcarea vaselor beneficiază optim de stenturi acoperite.

După stentare tratamentul cu antiagregante e obligatoriu

Tratamentul antiagregant trebuie urmat obligatoriu după stentare un interval de timp lung – 9-12 luni – sau chiar toată viaţa. După implantarea unui stent sau a mai multor astfel de dispozitive, obligatoriu medicaţia standard se asociază cu terapia antiagregantă plachetară sau chiar a unui tratament anticoagulant oral. Antiagregantele plachetare sunt indicate pentru a preveni ocluzionarea stenturilor implantate. După stentare se recomandă pe temen lung dubla asociere a unor antiagregante plachetare cu evaluarea în prealabil a riscului hemoragic. De exemplu, pacientul va necesita zilnic minimum un an sau chiar mai mult Aspirină şi Plavix, eventual noi antiagregante conform ghidurilor. Această recomandare a specialistului trebuie neapărat respectată pentru a reduce la minim riscul de trombozare şi compromitere a procedurii. Atunci când pacientul are un ulcer sau o altă problemă cu risc de sângerare se poate face tratament cu antiagregante plachetare care sunt mai bine tolerate într-o schemă adaptată particularităţilor pacientului.

 

O viaţă normală cu condiţia de a respecta riguros evaluările periodice, tratamentul medicamentos și un mod de viață sănătos!

Implantarea unui stent sau a mai multor stenturi oferă pacientului posibilitatea unei vieţi nomale. Dar, asta cu condiţia ca acesta să urmeze riguros tratamentul medicamentos prescris şi un mod de viaţă corespunzător afecţiunii cardiovasculare pentru care a suferit intervenţia. De asemenea, urmarea unui program de recuperare cardiovasculară după stentare crește semnificativ calitatea vieții pacientului si menține stentul permabil mai mult timp. La fel de importante sunt controalele şi evaluările pe care pacientul trebuie să le realizeze periodic. Este vorba de controale cardiologice asociate cu repetarea unor explorări după caz (consult cardiologic cu electrocardiogramă și ecocardiografie, test de efort, controlul parametrilor biologici, monitorizare ambulatorie EKG și/sau tensiune arterială, angiografieCT de artere coronare, coronarografie). Aceste controale şi evaluări se fac ritmic la o lună, trei luni, şase luni şi un an poststentare și apoi conform recomandărilor medicului curant.

Când trebuie să se prezinte pacientul de urgenţă la spital?

Există şi situaţii când apare brusc o complicaţie cu agravarea stării pacientului. Astfel, o durere care seamănă cu durerea pentru care a ajuns iniţial la spital înainte de a se implanta stentul poate să reprezinte o urgenţă care să impună repetarea angioCTului coronarian sau a coronarografiei pentru a vedea dacă stentul unic sau stenturile multiple sunt permeabile. Cauzele reapariţiei simptomelor pot fi multiple (lipsa de complianţă la administrarea tratamentului antiagregant sau rezistenţa la tratamentul antiagregant) dar suspiciunea de tromboză intrastent necesită-adresarea de urgenţă la medic în vederea unei reevaluări. Deci, dar important este ca pacientul să se prezinte de urgenţă la medic pentru o nouă evaluare şi stabilire a unei conduite terapeutice adecvate.

ăReguli importante pentru că stentul să rămână cât mai mult timp permeabil

  • Este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos indicat de medic. Atenţie: orice întrerupere a terapiei antiagregante în mod voluntar fără consultarea cardiologului poate duce la apariţia trombozei intrastent cu risc foarte mare de infarct miocardic sau alte evenimente cardiovasculare.
  • Se recomandă practicarea sistematică a exerciţiilor fizice adaptate de la caz la caz timp de jumătate de oră pe zi.
  • Întreruperea fumatului
  • Evitarea excesului ponderal, eventual corectarea greuțății la nevoie până la atingerea greutății optime.
  • Controlul tensiunii arteriale, al glicemiei şi al colesterolului.
  • Consumul moderat de alcool şi adoptarea unei diete sănătoase bazate pe legume, fructe proaspete, peşte, reducerea consumului de dulciuri concentrate şi evitarea grăsimilor de origine animală.
  • Pacientul cu stent este considerat că are un risc cardiovascular foarte ridicat, de aceea pentru prevenția secundară necesită menținerea LDL colesterol sub 55mg/dl (conform ghidurilor Societății  Europene de Cardiologie 2019).

Se poate zbura cu avionul şi la nevoie se pot efectua lucrări stomatologice!

Nu există nici o contraindicaţie în ceea ce priveşte călătoria cu avionul. Pacientul nu trebuie să anunţe la control pe aeroport că are implantat un stent sau chiar mai multe astfel de dispozitive. De asemenea, se pot face lucrări stomatologice, implanturi dentare sau diverse intervenţii chirurgicale noncardiace. Însă, în aceste condiţii pacientul trebuie să întrerupă antiagregarea plachetară sau tratamentul anticoagulant conform unui protocol furnizat de medicul cardiolog.

Se poate face explorare prin computer tomograf sau RMN?

Majoritatea stenturilor permit expunerea la 1,5 Tesla/64MHz sau 3 Tesla/128MHz, SAR de 2W/kg, 15 minute per secventa de puls, secvente multiple la acelasi pacient), dar, dacă tipul de stent nu permite expunerea în câmp magnetic, este interzis sa facă explorare RMN.