Protezarea (înlocuirea) valvulară reprezintă o soluţie terapeutică eficientă la pacienții cu leziuni valvulare chirurgicale care nu beneficiază de plastie (repararea valvei) cum sunt: stenoza aortică strânsă, insuficiența mitrală severă, stenoza mitrală, insuficiența aortică, insuficiența tricuspidiană…

La pacienții cu proteză valvulară metalică  este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos anticoagulant indicat de medic.

Evaluarea cardiologică periodică este necesară la o lună, trei luni, şase luni, un an sau ori de câte ori este necesar în raport cu evoluţia clinică. Firesc, între aceste perioade dintre evaluări, pacienţii vor urma un tratament medicamentos şi un regim igieno-dietetic conform prescripţiilor medicului specialist.

Postoperator, programele de recuperare cardiovasculară ajută pacientul să se reintegreze social mai rapid, să își amelioreze capacitatea de efort și cresc semnificativ calitatea vieții acestuia.

După protezarea valvulară tratamentul cu anticoagulante tip antivitamina K (Sintrom, Trombostop) e obligatoriu

Tratamentul anticoagulant cu antivitamine K (Sintrom, Trombostop) trebuie urmat obligatoriu după protezarea valvulară, timp de 3 luni la cei cu proteze biologice (pentru un INR intre 2 și 3)  și toată viața pentru cei cu proteze metalice (pentru un INR intre 2.5 și 3.5 sau mai mare în funcție de tipul și localizarea protezei valvulare.

După înlocuirea valvulară, obligatoriu medicaţia standard se asociază cu terapia anticoagulantă orală. Anticoagulantele sunt indicate toată viața în cazul protezelor metalice pentru a preveni colmatarea (înfundarea) acestora cu cheaguri și doar postoperator imediat  (3 luni) până când se produce integrarea protezelor biologice. Această recomandare a specialistului trebuie neapărat respectată pentru a reduce la minim riscul de trombozare şi compromitere a procedurii. Atunci când pacientul are un ulcer sau o altă problemă cu risc de sângerare se poate asocia tratament de protecție gastrică, conform unei scheme adaptate particularităţilor pacientului.

O viaţă normală cu condiţia de a respecta riguros recomandările medicului cardiolog și tratamentul

Protezarea (înlocuire) valvulară oferă pacientului posibilitatea unei vieţi normale. Dar, asta cu condiţia ca acesta să urmeze riguros tratamentul medicamentos prescris şi un mod de viaţă corespunzător afecţiunii cardiovasculare pentru care a suferit intervenţia.

Pe durata tratamentului anticoagulant cu antivitamine K (Sintrom/Trombostop) se vor evita pe cât posibil injecțiile intramusculare, infiltrațiile, acupunctura, practicarea sporturilor violente. Administrarea tratamentului se face în același moment al zilei iar dacă ați uitat să-l luați intr-o zi nu recuperați luând o doză dublă ziua următoare. În caz de sângerare (epistaxis prelungit, gingivoragii, hematurie(urină roșie), melenă(scaun negru ca smoala și lucios/amestecat cu sânge) sau de echimoze spontane sau hematoame se va opri tratamentul anticoagulant oral, se va recolta INR și se va anunța de urgență medicul cardiolog/curant. Anumite alimente (spanac, legume cu frunză verde, broccoli, ficat…) sau medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice șamd) pot influența activitatea medicamentelor anticoagulante. Astfel, dacă vi se prescriu medicamente pentru alte afecțiuni, întrebați cardiologul curant.

Când trebuie să se prezinte pacientul cu proteză valvulară metalică de urgenţă la spital

Există şi situaţii când apare brusc o complicaţie cu agravarea stării pacientului. Acesta resimte agravarea fenomenelor de insuficiență cardiacă, sufocare, umflarea picioarelor (edeme), situație în care există posibilitatea ca pacientul să nu fi urmat corect tratamentul anticoagulant datorită lipsei de complianţă a acestuia, a erorilor de laborator, a administrării altor medicamente concomitente care pot modifica INRul și eficacitatea tratamentului anticoagulant, șamd. Suspiciunea de tromboză de proteză necesită-adresarea de urgenţă la medic în vederea unei noi evaluări. De asemenea, în caz de febră prelungită sau fără motiv este posibil ca proteza să fie infectată (endocardită pe proteză) situație extreme de gravă care prezentarea de urgenţă la medic pentru o nouă evaluare şi stabilire a unei conduite terapeutice adecvate.

Reguli importante pentru că proteza să se mențină în parametri normali de funcționare și să nu se infecteze

  • Este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos indicat de medic. Atenţie: orice întrerupere a terapiei anticoagulante în mod voluntar fără consultarea cardiologului poate duce la apariţia trombozei de proteză cu risc foarte mare de accident vascular cerebral sau alte evenimente cardiovasculare, care de obicei necesită reintervenție (reoperație).
  • Se recomandă practicarea sistematică a exerciţiilor fizice adaptate de la caz la caz timp de ½ oră pe zi.
  • Opriţi fumatul.
  • Evitarea excesului ponderal, eventual corectarea la nevoie.
  • Controlul tensiunii arteriale, al glicemiei şi al colesterolului.
  • Evitarea consumului de alcool întrucât poate afecta INR-ul și eficaitatea tratamentului anticoagulant oral
  • adoptarea unei diete sănătoase bazate pe legume, fructe proaspete, peşte, reducerea consumului de dulciuri concentrate şi fără grăsimi de origine animală.
  • Pacientul cu stent este considerat că are un risc cardiovascular foarte ridicat, de aceea pentru prevenția secundară necesită menținerea LDL colesterol sub 55mg/dl (conform ghiduri ESC 2019).

Se poate zbura cu avionul

Nu există nici o contraindicaţie în ceea ce priveşte călătoria cu avionul. Pacientul cu proteză metalică trebuie să anunţe la control pe aeroport că are implantată o proteză valvulară metalică pentru că aceasta poate fi sesizată de detectorii de metale.

Conduita în caz de lucrări stomatologice/extracții dentare sau proceduri ce presupun sângerare!

Se pot face lucrări stomatologice ce nu presupun sângerare fără precauții deosebite.

În cazul manevrelor sângerânde (extracții dentare, implant, intervenții chirurgicale noncardiace, , alte manevre invazive) pacienții purtători de proteză valvulară metalică sau biologică, necesită profilaxia endocarditei infecțioase în caz de, conform unui protocol eliberat de medicul cardiolog sau medicul de boli infecțioase

De asemenea, în aceste condiţii pacientul trebuie să întrerupă tratamentul anticoagulant cu Sintrom sau Trombostop, situație în care se va face conversia pe tratament anticoagulant injectabil cu heparină/heparină cu greutate moleculară mica (Clexane, Fraxiparină…) conform protocolului eliberat de medicul cardiolog.

Se poate face explorare prin computer tomograf sau RMN?

Majoritatea protezelor metalice nu permit expunerea în câmp magnetic și, de aceea, pacienților cu proteze valvulare metalice le este interzis să facă explorare RMN dar pot face CT.

În cazul protezelor biologice, deși acestea permit expunerea în câmp magnetic, explorarea RMN este interzisă datorită sârmelor (agrafelor) de sutură sternale.