Ce investigații sunt incluse în avizul medico-sportiv?

Detalii Preț

Testele și examenele medicale regulate ajută la depistarea problemelor de sănătate înainte ca acestea să ridice probleme atunci când doriți să practicați un sport în deplină siguranță. Sunt recomandate regulat, în funcție de vârstă, starea generală de sănătate, istoricul medical familial, expunerea la diferiți factori de risc, prezența unei afecțiuni cardiovasculare diagnosticate sau practicarea unui sport de performanță.

Examenul medical necesar pentru a practica o activitate sportivă în condiții de siguranță din punct de vedere cardiovascular este unul complex şi include mai multe investigații.

Primul pas este un consult cardiologic amănunțit care va include istoricul medical şi familial şi stilul de viaţă cu calculul scorului de risc cardiovascular și o examinare fizică detaliată, cu măsurarea tensiunii arteriale şi a alurii ventriculare (puls central și periferic) în clino şi ortostatism. De asemenea, vi se va determina saturaţia de oxigen cu ajutorul pulsoximetriei.

Electrocardiograma de repaus poate să releve modificări de fază terminală specifice cardiopatiei ischemice sau o tulburare de ritm care poate complica evoluția bolii cardiace ischemice (fibrilație atrială, ritmuri tahicardice…). De asemenea, electrocardiograma la sportivii de performanță poate arăta diferite tulburări de conducere sau de ritm, bradicardie sinusală (cunoscut fiind faptul că, în general, sportivii au pulsul mai mic decât populația generală) sau hipertrofie de ventricul stâng (adică îngroșarea pereților inimii).

Ecocardiografia poate descoperi tulburări de contractilitate, fracție de ejecție redusă (adică reducerea performanței cardiace), disfuncție diastolică (tulburare de relaxare), diverse afecțiuni valvulare sau malformații congenitale care pot contraindica anumite tipuri de efort. De asemenea, ecocardiografia este foarte importantă pentru urmărirea în dinamică a sportivilor de performanță întrucât frecvent, datorită efortului susținut, aceștia dezvoltă în timp hipertrofie de ventricul stâng (adică îngroșarea pereților inimii). De aceea, pentru monitorizarea grosimii pereților inimii și a dimensiunii cavităților cardiace, se recomandă repetarea ecocardiografiei anual la sportivii de performanță sau chiar mai des dacă medicul cardiolog o recomandă.

Testul de efort pe covor rulant este probabil una dintre cele mai importante investigații pentru practicarea unui sport în siguranță pentru că poate releva prezența ischemiei (adică a lipsei de oxigen și de substanțe nutritive într-un anumit teritoriu cardiac datorită depunerilor de colesterol la nivelul vaselor) sau poate declanșa o tulburare de ritm.

În cadrul testului de efort vi se vă cere să faceți un efort gradat, supravegheat, cu ajutorul unui covor rulant, timp în care activitatea inimii dumneavoastră va fi urmărită prin electrocardiogramă. Testul de efort nu vă testează capacitatea de efort ci evidențiază modificările care apar pe electrocardiogramă în cadrul unui efort fizic  susținut și dozat, conform unui protocol standardizat. Dacă la testul de efort apar modificări ischemice sau tulburări de ritm, este foarte probabil să aveți o afecțiune cardiovasculară și să vi se recomande limitarea activității sportive sau antrenament sub supraveghere cardiologică periodică.

Pentru a putea practica un sport în siguranță este bine să repetați proba de efort anual sau de câte ori vă recomandă medicul cardiolog.

Monitorizarea ambulatorie (Holter) EKG pe 6 sau 12 canale pe 24 sau 48 de ore va înregistra electrocardiograma atunci când sunteți pus să vă desfașurați activitatea zilnică obișnuită și va sesiza dacă apar modificări. Vi se va solicita să desfășurați activitatea sportivă obișnuită pe perioada purtării aparatului, tocmai pentru a vedea dacă în timpul efortului aveți tendința să declanșați tulburări de ritm.

Pentru a putea practica un sport în siguranță este bine să repetați monitorizarea Holter EKG la 6 luni sau de câte ori vă recomandă medicul cardiolog.

Medicul vă poate recomanda și o monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24 sau 48 ore dacă suspicionează că suferiți de hipertensiune arterială.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 sau 48 de ore va măsura valorile tensiunii arteriale atunci când sunteți pus să vă desfășurați activitatea zilnică obișnuită și va realiza un grafic cu valorile tensionale din viața de zi cu zi, depistând dacă în timpul efortului faceți ascensiuni tensionale și adaptând astfel tratamentul medicamentos în funcție de nivelul de activitate fizică pe care o desfășurați.

Dacă scorul de risc cardiovascular calculat indică un risc înalt și foarte înalt, medicul vă poate recomanda investigații pentru excuderea ateromatozei carotidiene (Ecografia Doppler de carotide) sau a arteriopatiei obliterante la nivelul membrelor inferioare (Ecografia Doppler arterială periferică).

Ecografia Doppler de carotide poate exclude prezența de plăci de aterom la nivelul arterelor carotide, acestea fiind mult mai accesibile față de arterele coronare. Prezența depunerilor de colesterol la nivelul arterelor carotide se corelează în general cu un risc mai mare de infarct sau accident vasular cerebral și indică măsuri de reducere a riscului cardiovascular.

Toate rezultatele obţinute în urma examinărilor sunt interpretate în context clinic şi coroborate cu anamneza generală şi medico sportivă. Veți primi la final dosarul medical cu toate investigaţiile efectuate şi recomandările privind intensitatea și tipul de efort care vă este permis și pe care puteți să îl practicați în condiții de siguranță, fără precauții deosebite.

În plus, pentru cei care nu au practicat un sport de multă vreme sau pentru cei care au un risc cardiovascular ridicat, pentru a nu risca nimic și a face sport în siguranță,  puteți începe antrenamentele în cadrul clinicii noastre.

Veniți să vă antrenați în siguranță la Cardioclass!

Clinica Cardioclass nu este doar o clinică medicală obişnuită, ne mândrim cu un spațiu generos dedicat antrenamentului sub supraveghere medicală, dotat cu cele mai moderne echipamente. Antrenamentele şi şedinţele de recuperare cardiovasculară se desfăşoară sub supravegherea medicului, kinetoterapeutului sau a antrenorului personal, într-o atmosferă relaxată şi motivantă. Se lucrează individual sau, după caz, în grupuri restrânse (2-3 persoane). În funcție de riscul cardiovascular, patologia cardiacă asociată, prezența de comorbidități, fiecare pacient este monitorizat permanent sau intermitent din punct de vedere al tensiunii arteriale, electrocardiogramei sau pulsoximetriei. Periodic, în funcție de patologie, pentru a evidenția progresele, veți beneficia de control ecocardiografic. Intensitatea efortului va fi crescută progresiv, în deplină siguranță, în funcție de capacitatea de efort a fiecăruia și de toleranța individuală pentru a obține rezultate maxime dpdv cardiovascular.

Prețuri

Investigatii Cardiologice Pret/Ron  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H 250   
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H 450   
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 24 H 300   
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 48 H 550   
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG DE LUNGA DURATA    
MONITORIZARE TELEMETRICA EKG 400   
PROBA DE EFORT 320   
ECOGRAFIE DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU 250   
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE 350   
ECOGRAFIE DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU 250   
ECOGRAFIE DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE 350   
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU 350   
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE 600   
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII MEDICINA INTERNA 250   
CONSULTATII CHIRURGIE CARDIACA 250   
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA 250-300   
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 1 MEMBRU    
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 2 MEMBRE    
RECUPERARE CARDIOVASCULARA 350   
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
SPORT IN SIGURANTA 350   
AVIZUL MEDICO-SPORTIV 900   
MEDICINA SPORTIVA 350   
INDICELE GLEZNA-BRAT 150   

 

 

Analize de sânge Pret/Ron  
COLESTEROL SERIC TOTAL 15 Programare
HDL COLESTEROL 20 Programare
LDL COLESTEROL 15 Programare
TRIGLICERIDE SERICE 15 Programare
GLICEMIE 15 Programare
TGO 12 Programare
TGP 12 Programare
UREE SERICĂ 12 Programare
CREATININĂ SERICĂ 12 Programare
POTASIU SERIC 15 Programare
MAGNEZIU SERIC 12 Programare
ACID URIC 15 Programare
CALCIU IONIC SERIC 20 Programare
CALCIU SERIC TOTAL 15 Programare
INR CU INTERPRETARE 20 Programare
HEMOLEUCOGRAMA COMPLETĂ 25 Programare
T3 40 Programare
T4 40 Programare
TSH 40 Programare
Notă: la cerere, se pot efectua și alte tipuri de analize

Dr. Luminița Iliuță

100300

Investigatii Cardiologice Pret/Ron
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 24 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 48 H Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG DE LUNGA DURATA Programare
MONITORIZARE TELEMETRICA EKG Programare
PROBA DE EFORT Programare
ECOGRAFIE DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE Programare
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII MEDICINA INTERNA Programare
CONSULTATII CHIRURGIE CARDIACA Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 1 MEMBRU Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA + ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 2 MEMBRE Programare
RECUPERARE CARDIOVASCULARA Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
MONITORIZARE HOLTER EKG Programare
SPORT IN SIGURANTA Programare
AVIZUL MEDICO-SPORTIV Programare
MEDICINA SPORTIVA Programare
INDICELE GLEZNA-BRAT Programare
Dr. Nicoleta Calomfirescu

100400

CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H 250 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H 450 Programare
Dr. Nicoleta Calomfirescu

100400

CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H 250 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H 450 Programare
Dr. Cristina Ceck
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
Dr. Andreea Cuculici

55

Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 24 H 250 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE TA 48 H 450 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 24 H 300 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG 48 H 550 Programare
MONITORIZARE AMBULATORIE EKG DE LUNGA DURATA   Programare
MONITORIZARE TELEMETRICA EKG 400 Programare
PROBA DE EFORT 320 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE 600 Programare
MONITORIZARE INR 20 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
RECUPERARE CARDIOVASCULARA 400 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
AVIZUL MEDICO-SPORTIV 900 Programare
Dr. Gabriela Sârcă
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
CONSULT CARDIOLOGIC 250 Programare
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS CU INTERPRETARE 100 Programare
ECOGRAFIA 2D SI DOPPLER 320 Programare
CONSULTUL CARDIOLOGIC COMPLET 600 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII MEDICINA INTERNA 250 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
Dr. Rafael Halpern

5

Investigatiile cardiologice PRET(Ron)
ECOGRAFIE DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA 300 Programare
CONSULTATIE CHIRURGIE VASCULARA PLUS ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIALA/VENOASA 600 Programare
Dr. Isabela Oprea
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)  
ECOGRAFIE  DOPPLER DE CAROTIDE 300 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA PERIFERICA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 1 MEMBRU 250 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER VENOASA 2 MEMBRE 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 1 MEMBRU 350 Programare
ECOGRAFIE  DOPPLER ARTERIALA SI VENOASA 2 MEMBRE 600 Programare
CONSULTATIA DE CONTROL 100 Programare
CONSULTATII CHIRURGIE VASCULARA 250 Programare
TELEMEDICINA CONSULTATII ON-LINE 250 Programare
Dr. Alexandru Vasilescu
Investigatiile cardiologice PRET(Ron)
CONSULTATII CHIRURGIE CARDIACA 250 Programare

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București