Ce investigații sunt necesare din punct de vedere cardiovascular pentru avizul medico-sportiv?

Testele și examenele medicale regulate ajută la depistarea problemelor de sănătate înainte ca acestea să ridice probleme atunci când doriți să practicați un sport în deplină siguranță. Sunt recomandate regulat, în funcție de vârstă, starea generală de sănătate, istoricul medical familial, expunerea la diferiți factori de risc, prezența unei afecțiuni cardiovasculare diagnosticate sau practicarea unui sport de performanță.

Examenul medical necesar pentru a practica o activitate sportivă în condiții de siguranță din punct de vedere cardiovascular este unul complex şi include mai multe investigații.

Primul pas este un consult cardiologic amănunțit care va include istoricul medical şi familial şi stilul de viaţă cu calculul scorului de risc cardiovascular și o examinare fizică detaliată, cu măsurarea tensiunii arteriale şi a alurii ventriculare (puls central și periferic) în clino şi ortostatism. De asemenea, vi se va determina saturaţia de oxigen cu ajutorul pulsoximetriei.

Electrocardiograma de repaus poate să releve modificări de fază terminală specifice cardiopatiei ischemice sau o tulburare de ritm care poate complica evoluția bolii cardiace ischemice (fibrilație atrială, ritmuri tahicardice…). De asemenea, electrocardiograma la sportivii de performanță poate arăta diferite tulburări de conducere sau de ritm, bradicardie sinusală (cunoscut fiind faptul că, în general, sportivii au pulsul mai mic decât populația generală) sau hipertrofie de ventricul stâng (adică îngroșarea pereților inimii).

Ecocardiografia poate descoperi tulburări de contractilitate, fracție de ejecție redusă (adică reducerea performanței cardiace), disfuncție diastolică (tulburare de relaxare), diverse afecțiuni valvulare sau malformații congenitale care pot contraindica anumite tipuri de efort. De asemenea, ecocardiografia este foarte importantă pentru urmărirea în dinamică a sportivilor de performanță întrucât frecvent, datorită efortului susținut, aceștia dezvoltă în timp hipertrofie de ventricul stâng (adică îngroșarea pereților inimii). De aceea, pentru monitorizarea grosimii pereților inimii și a dimensiunii cavităților cardiace, se recomandă repetarea ecocardiografiei anual la sportivii de performanță sau chiar mai des dacă medicul cardiolog o recomandă.

Testul de efort pe covor rulant este probabil una dintre cele mai importante investigații pentru practicarea unui sport în siguranță pentru că poate releva prezența ischemiei (adică a lipsei de oxigen și de substanțe nutritive într-un anumit teritoriu cardiac datorită depunerilor de colesterol la nivelul vaselor) sau poate declanșa o tulburare de ritm.

În cadrul testului de efort vi se vă cere să faceți un efort gradat, supravegheat, cu ajutorul unui covor rulant, timp în care activitatea inimii dumneavoastră va fi urmărită prin electrocardiogramă. Testul de efort nu vă testează capacitatea de efort ci evidențiază modificările care apar pe electrocardiogramă în cadrul unui efort fizic  susținut și dozat, conform unui protocol standardizat. Dacă la testul de efort apar modificări ischemice sau tulburări de ritm, este foarte probabil să aveți o afecțiune cardiovasculară și să vi se recomande limitarea activității sportive sau antrenament sub supraveghere cardiologică periodică.

Pentru a putea practica un sport în siguranță este bine să repetați proba de efort anual sau de câte ori vă recomandă medicul cardiolog.

Monitorizarea ambulatorie (Holter) EKG pe 6 sau 12 canale pe 24 sau 48 de ore va înregistra electrocardiograma atunci când sunteți pus să vă desfașurați activitatea zilnică obișnuită și va sesiza dacă apar modificări. Vi se va solicita să desfășurați activitatea sportivă obișnuită pe perioada purtării aparatului, tocmai pentru a vedea dacă în timpul efortului aveți tendința să declanșați tulburări de ritm.

Pentru a putea practica un sport în siguranță este bine să repetați monitorizarea ambulatorie (Holter) EKG la 6 luni sau de câte ori vă recomandă medicul cardiolog.

Medicul vă poate recomanda și o monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24 sau 48 ore dacă suspicionează că suferiți de hipertensiune arterială.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 sau 48 de ore va măsura valorile tensiunii arteriale atunci când sunteți pus să vă desfașurați activitatea zilnică obișnuită și va realiza un grafic cu valorile tensionale din viața de zi cu zi, depistând dacă în timpul efortului faceți ascensiuni tensionale și adaptând astfel tratamentul medicamentos în funcție de nivelul de activitate fizică pe care o desfășurați.

Dacă scorul de risc cardiovascular calculat indică un risc înalt și foarte înalt, medicul vă poate recomanda investigații pentru excuderea ateromatozei carotidiene (Ecografia Doppler de carotide) sau a arteriopatiei obliterante la nivelul membrelor inferioare (Ecografia Doppler arterială periferică).

Ecografia Doppler de carotide poate exclude prezența de plăci de aterom la nivelul arterelor carotide, acestea fiind mult mai accesibile față de arterele coronare. Prezența depunerilor de colesterol la nivelul arterelor carotide se corelează în general cu un risc mai mare de infarct sau accident vasular cerebral și indică măsuri de reducere a riscului cardiovascular.

Toate rezultatele obţinute în urma examinărilor sunt interpretate în context clinic şi coroborate cu anamneza generală şi medico sportivă. Veți primi la final dosarul medical cu toate investigaţiile efectuate şi recomandările privind intensitatea și tipul de efort care vă este permis și pe care puteți să îl practicați în condiții de siguranță, fără precauții deosebite.

În plus, pentru cei care nu au practicat un sport de multă vreme sau pentru cei care au un risc cardiovascular ridicat, pentru a nu risca nimic și a face sport în siguranță,  puteți începe antrenamentele în cadrul clinicii noastre.

Veniți să vă antrenați în siguranță la Cardioclass!

Clinica Cardioclass nu este doar o clinică medicală obişnuită, ne mândrim cu un spațiu generos dedicat antrenamentului sub supraveghere medicală, dotat cu cele mai moderne echipamente. Antrenamentele şi şedinţele de recuperare cardiovasculară se desfăşoară sub supravegherea medicului, kinetoterapeutului sau a antrenorului personal, într-o atmosferă relaxată şi motivantă. Se lucrează individual sau, după caz, în grupuri restrânse (2-3 persoane). În funcție de riscul cardiovascular, patologia cardiacă asociată sau comorbidități fiecare pacient este monitorizat permanent sau intermitent dpdv al tensiunii arteraile, electrocardiogramei sau pulsoximetriei. Periodic, în funcție de patologie, pentru a evidenția progresele, veți beneficia de control ecocardiografic. Intensitatea efortului va fi crescută progresiv, în deplină siguranță, în funcție de capacitatea de efort a fiecăruia și de toleranța individuală pentru a obține rezultate maxime dpdv cardiovascular.

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București