Diabetul zaharat este poate unul dintre factorii de risc cei mai de temut pentru apariţia bolilor cardiovasculare, această afecţiune fiind din ce în ce mai des întâlnită, complicaţiile cardiovasculare fiind prezente la toţi pacienţii cu diabet zaharat incorect tratat sau netratat. Printre factorii care favorizează apariţia diabetului zaharat cei mai importanți s-au dovedit a fi moştenirea genetică, stilul de viaţă nesănătos și obezitatea.

La pacienții diabetici, pentru reducerea riscului cardiovascular, se recomandă menținerea hemoglobinei glicozilate HbA1c sub 7% (53 mmol/mol).

Când este necesară dozarea glicemiei?

Dacă aveți în familie cazuri de diabet, urmăriți cu atenţie glicemiile, consultați periodic un medic şi cereți  mai multe informaţii de la medicul dvs. Depistarea la debut a acestei maladii și menținerea sub control a glicemiei previne, în afara apariţiei bolilor cardiovasculare, şi apariţia altor complicaţii la nivelul rinichilor, ochilor, nervilor, etc.

Blogul nostru Sindromul metabolic vă spune mai multe

Astfel, monitorizând glicemia periodic puteţi preveni apariţia diabetului zaharat, în prezent existând mai multe teste care pot depista prediabetul, o etapă premergătoare diabetului sau puteţi controla evoluţia acestei maladii prevenind complicaţiile. Consultați întotdeauna medicul dvs pentru a afla ce teste vă sunt indicate și cu ce periodicitate în funcție de riscul calculat al fiecăruia.

Care este valoarea normală a glicemiei?

În mod normal, glicemia dimineaţa pe nemâncate trebuie să fie sub 100 mg/dl, iar orice valoare mai mare reprezintă un semnal de alarmă care trebuie să vă trimită la medic.

Cum puteți recunoaşte diabetul? Ce simptome apar la debutul diabetului?

Diabetul, la debut, este caracterizat de prezenţa manifestărilor de mai jos:

  • Urinări frecvente;
  • Sete excesivă;
  • Scădere în greutate inexplicabilă;
  • Foame extremă;
  • Slăbirea vederii;
  • Sesizarea de inţepături sau amorţeli ale mâinilor și picioarelor;
  • Piele uscată;
  • Răni care se vindecă greu.

Pot preveni apariţia diabetului?

Componenta genetică este incontestabilă şi nu poate fi eliminată ca factor de risc, dar mai multe studii demonstrează că activitatea fizică practicată cu regularitate însoţită de o alimentaţie corectă cu menținerea greutății în limite normale, evitarea obezității și a stresului reduc semnificativ riscul de apariţie a diabetului zaharat și, oricum, cresc vârsta de debut al acestuia.

 

Totodată, prin combinarea tuturor componentelor programului de recuperare cardiovasculară, acesta îmbunătățește semnificativ capacitatea funcțională a organismului și calitatea vieții, reduce factorii de risc, diminuează depresia și stresul inerente oricărei perioade de recuperare și creează o senzație de bine și optimism în privința viitorului.

Veți beneficia de sfatul și supravegherea strictă ale unor profesioniști în sănătate care vor contribui la accelerarea refacerii dvs, ajutându-vă astfel să vă reluați activitatea obișnuită mai rapid și să vă reintegrați social mult mai facil.

Ce investigații cardiovasculare trebuie să fac dacă am diabet zaharat?

Citește Screening de boli cardiovasculare la pacientul cu diabet zaharat

Întrucât diabeticii asociază frecvent afecțiuni cardiovacsulare deși nu acuză simptome cu specific cardiovascular (nu acuză dureri anginoase, dureri în picioare la mers datorita faptului că diabetul distruge terminațiile nervoase), excluderea cardiopatiei ischemice, a stenozelor carotidiene și a arteritei este extrem de importantă.

Principalele investigații care formează screeningul cardiovascular la pacientul cu diabet zaharat sunt:

  • ecocardiografia poate descoperi tulburări de contractilitate, fracție de ejecție redusă (adică reducerea performanței cardiace), disfuncție diastolică (tulburare de relaxare șamd);

  • testul de efort pe covor rulant este probabil una dintre cele mai importante investigații pentru screeningul cardiovascular la pacientul diabetic pentru că poate releva prezența ischemiei (adică a lipsei de oxigen și de substanțe nutritive într-un anumit teritoriu cardiac datorită depunerilor de colesterol la nivelul vaselor) sau poate declanșa o tulburare de ritm;

  • monitorizarea ambulatorie (Holter) EKG pe 12 canale pe 24 sau 48 de ore va înregistra electrocardiograma atunci când sunteti pus să vă desfașurați activitatea zilnică obișnuită și va sesiza dacă apar modificări, la pacientul diabetic fiind foarte frecvente modificările specifice ischemiei silențioase;

Dacă scorul de risc cardiovascular calculat indică un risc înalt și foarte înalt, medicul vă poate recomanda investigații de screening pentru ateromatoza carotidiană sau arteriopatie obliterantă la nivelul membrelor inferioare;

 

  • ecografia Doppler de carotide poate exclude prezența de plăci de aterom la nivelul arterelor carotide, acestea fiind mult mai accesibile față de arterele coronare. Prezența depunerilor de colesterol la nivelul arterelor carotide se corelează în general cu un risc mai mare de infarct sau accident vasular cerebral și indică măsuri de reducere a riscului cardiovascular;

  • la pacienții cu diabet zaharat, care au risc mai mare de a dezvolta arteriopatie obliterantă la nivelul membrelor inferioare, medicul poate recomanda în cadrul screeningului cardiovascular investigații specifice pentru excluderea acestei afecțiuni. Astfel, indexul gleznă-braț compară tensiunea arterială la nivelul brațelor și picioarelor. Măsurarea segmentară a tensiunii arteriale presupune o serie de măsuratori la diferite niveluri de la nivelul brațelor și picioarelor care ajută la determinarea dimensiunii și localizării afectării arteriale.

Citește Indexul gleznă – braț 

  • ecografia Doppler arterială periferică furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor periferice și permite evaluarea severității leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, existența ocluziilor la nivelul arterelor periferice etc).

 

0722327183, 0212500651, 0371318017

office@cardioclass.ro

Str. Negoiu 17, sector 3, București